Diari digital d'Andorra Bondia
Pérez, Souque, Espot, Cornella i Fenoll just en accedir als càrrecs.
Pérez, Souque, Espot, Cornella i Fenoll just en accedir als càrrecs.

Espot i Cornella es fixen l’objectiu de recuperar el prestigi del funcionariat


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha encomanat al nou secretari d’Estat de Funció Pública, Marc Cornella, “desenvolupar la Llei de la funció pública i acabar de prestigiar els treballadors públics”. Un repte que Cornella, que tot just aquest migdia prometia el càrrec, accepta “amb moltes ganes”. Així ho han posat de manifest en l’acte de presa de possessió dels tres secretaris d’Estat que mancaven per “completar l’organigrama polític del Govern”, tal com ha assenyalat Espot: Noëlia Souque com a secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Cristina Pérez com a secretària d’Estat de Salut, i el propi Cornella per a Funció Pública.

Tots tres tenen reptes d’envergadura davant seu. El de Cornella és el desplegament de la recentment modificada Llei de la funció pública (amb tot el que comporta: desenvolupament de la carrera professional, gestió de l’acompliment, graelles salarials) i recuperar el prestigi dels treballadors públics. El cap de Govern és conscient de la complexitat del repte, cosa que l'ha portat a afirmar que el d’aquest secretari “no és un càrrec especialment cobejat”. Cornella, però, per la part que li correspon, ja ha començat a treballar. “S’ha de tornar a prestigiar els funcionaris, que tothom els vegi com el que són: persones que estan al servei del ciutadà”, ha manifestat tot afegint que també cal que “ells mateixos se sentin a gust i contents de fer la feina que desenvolupen, que no és evident ni fàcil”. Pel que fa al desplegament de la Llei i qualsevol altra qüestió que afecti els funcionaris, es vol fer “amb un tarannà molt dialogant, amb molta coherència, les portes obertes i molta voluntat d’escolta”, ha assegurat el secretari d’Estat, que reconeix haver acceptat el càrrec pel “nivell d’exigència i la transversalitat del repte”.

La secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals entén que té al davant tres objectius “importants”. El primer és l’acord d’associació amb la Unió Europea, amb relació al qual “estem començant a concretar posicions amb el sector financer” per veure com aniran els capítols sobre serveis financers i capitals, “que també són molt importants per al país i el sector”. El segon repte de Souque passa per l’assoliment d’acords per tancar convenis de no doble imposició (CDI). En aquest punt ha informat que la setmana passada es van començar les negociacions amb el Regne Unit i amb Lituània amb aquest objectiu. I finalment, el tercer repte és el posicionament d’Andorra en els organismes internacionals en què participa sobre temes financers. I disposar d’un prestador d’última instància extern al país? Doncs “és un punt important”, però s’ha posat sobre la taula amb la Comissió Europea i s’ha d’acabar de “concretar què es podrà o no fer”. En tot cas, “ens interessa, ho tenim present i treballarem de valent perquè sigui possible”, ha asseverat Souque.

Finalment, en la secretaria d’Estat de Salut el “gran repte” segons Espot és “garantir la qualitat i l’excel·lència” del sistema sanitari, tenint en compte que “l’envelliment de la població i la cronicitat de les malalties” obliguen a revisar-lo. Per Pérez, treballar per un pacte d’Estat amb els grups polítics, la ciutadania i els agents de salut és el que ha de permetre “garantir que tots puguem gaudir d’aquesta sanitat que tant ens caracteritza”, afavorint que tothom pugui dir-hi la seva i aportar, perquè al final “tot suma per fer-ho el millor possible”.

En el seu discurs, que volia ser breu “però cada vegada que ho dic el faig més llarg”, Espot ha destacat que el rol de secretari d’Estat “és apassionant i complex”. Apassionant perquè permet “viure els afers públics des de la primera línia” i complex perquè és una “posició híbrida”, amb un rol polític i tècnic a la vegada, que ha de fer de pont entre els treballadors públics i el ministre titular de la cartera i “suplir les mancances de recursos humans” que hi pugui haver. És un “equilibri difícil de trobar”, ha reconegut el cap de Govern, recordant que el seu gabinet s’ha construït “sobre grans consensos transversals” i per tant “l’esperit de mà estesa” haurà de presidir també les accions que facin els secretaris d’Estat. Una mà estesa cap a la ciutadania per afrontar els desafiaments que té plantejats el país i que “requereixen la implicació de tots”: la diversificació de l’economia, la promoció d’una societat inclusiva, la transició energètica o l’impuls del turisme i el comerç, per citar-ne només uns quants. Uns reptes per als quals els secretaris d’Estat, especialment els que accedien al càrrec aquest migdia, estan a bastament preparats, amb perfils i trajectòries professionals que els “avalen” i fan “idonis” per als respectius càrrecs, i en el cas de Salut també permeten fer un “reconeixement als col·lectius professionals sanitaris” diferents dels metges.

secertari estat
Funció Pública
prestigi
funcionaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte