Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern ha fet declaracions sobre l’informe relatiu a l’avortament i el coprincipat.
El cap de Govern ha fet declaracions sobre l’informe relatiu a l’avortament i el coprincipat.

Espot insisteix que l’avortament és una qüestió “sobretot institucional”


Escrit per: 
E. A. A. / M. S. / FOTO: Facundo Santana

El cap de Govern, Xavier Espot, insisteix en allò que tantes altres vegades ha defensat: la despenalització de l’avortament a Andorra “no  és una qüestió eminentment jurídica, sinó que és sobretot una qüestió institucional”. Espot ha fet avui aquestes declaracions a la premsa preguntat per l’informe relatiu a la interrupció voluntària de l’embaràs i el coprincipat que hauria estat encarregat per l’anterior Executiu, del qual Espot també formava part, i que el grup parlamentari socialdemòcrata ha sol·licitat veure. Amb relació al contingut de l’informe, el cap de Govern no ha volgut avançar-ne les conclusions, en part per cortesia envers el Partit Socialdemòcrata, a qui li serà lliurat el document dins del termini establert pel reglament del Consell General, i en part “perquè tampoc no ho sabria explicar prou bé, i és que és una qüestió molt complexa, amb molts matisos, i que fa referència no només a aspectes jurídics, sinó també científics”. 

Espot ha volgut treure ferro a la polèmica que s’havia generat els darrers dies sobre l’origen de l’encàrrec d’un informe jurídic que tenia com a objectiu, segons ha detallat, explorar “si hi havia possibilitats d’adequació de la interrupció voluntària de l’embaràs al marc constitucional”. D’aquesta manera, ha informat que l’estudi va ser encarregat el desembre del 2018 i, per tant, durant l’anterior legislatura. Amb tot, com a ministre del Govern Martí, Espot ha assegurat que se’n sentia “plenament corresponsable” i que en cap cas no hi ha hagut una voluntat d’anar passant-se les responsabilitats dels uns als altres, entre altres coses perquè “ningú no ha fet res mal fet, ni els que van encarregar l’informe ni els que l’hem rebut, ni hi ha res que hàgim volgut amagar”.

El cap de Govern no atribueix l’encàrrec original a cap fet concret. Ara bé, ha recordat que la despenalització de l’avortament és una qüestió recurrent i, en aquest sentit, ha afirmat que “és normal i és l’obligació dels governs de tot el món sol·licitar informes jurídics quan existeixen dubtes o s’han d’adoptar determinades decisions, informes que puguin orientar i contrastar des d’una perspectiva jurídica aquestes decisions”. Això sí, d’informes jurídics “n’hi pot haver de diferents, amb opinions contrastades, i és que el Dret no és una ciència exacta”. Així, ha assegurat que l’informe en qüestió “no és el Sant Grial” ni aporta tampoc cap solució “a una problemàtica que fa temps que tenim”. Espot ha assenyalat que “si l’Església catòlica i, per tant, un dels nostres coprínceps consideren que la despenalització de l’avortament va en contra dels seus dogmes de fe, malgrat que pugui ser legal, el problema institucional el tindrem igualment”.

A partir de l’informe original, Espot sí que va sol·licitar un total de tres estudis complementaris “sobre qüestions més puntuals” amb vista a la creació del Servei integral d’atenció a la dona (SIAD). “Els vaig fer unes preguntes molt concretes sobre què podien fer i què no podien fer els professionals del SIAD i també si es podien prestar ajuts econòmics ocasionals. Si tiràvem endavant aquest servei, ens havíem d’assegurar que estava perfectament adequat a la Constitució i a les altres lleis del país”, ha afegit.

El PS entra una pregunta amb resposta oral 

La consellera general i presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, ha entrat avui a Sindicatura una pregunta de cara a la pròxima sessió de control a l’Executiu sobre l’informe relatiu a la interrupció voluntària de l’embaràs i el coprincipat que la secretaria d’Estat d’Afers Financers va encarregar i que el Govern va adjudicar el 27 de setembre del 2019 per un import de 23.592,50 euros, i que va ser sol·licitat pels socialdemòcrates a través d’una demanda d’informació el passat 28 d’octubre.

Davant les “incongruències i contradiccions” sobre aquest polèmic document en què s’han manifestat des del Govern, que ha explicat que l’informe en qüestió va ser encarregat al final de la legislatura passada pel Govern d’Antoni Martí, si bé no es van detallar els motius pels quals s’hauria demanat, la parlamentària socialdemòcrata pregunta quina va ser la motivació de demanar un informe d’aquestes característiques i quin ha estat el procés que s’ha seguit per a la seva adjudicació.

Converses entre la ministra d’Afers Exteriors i l’ambaixador d’Espanya per si s’ha envaït territori

La instal·lació del parc solar de Pal i la seva possible ocupació d’una part de territori espanyol és objecte d’anàlisi per part del Govern, tal com ha reconegut el cap de l’Executiu, Xavier Espot. Espot ha explicat que la ministra d’Afers Exteriors està “en contacte permanent amb l’ambaixador d’Espanya a Andorra” i també que “des del Govern estem en contacte amb els cònsols de la Massana per aquesta qüestió”. Sense poder dir si efectivament s’ha produït una invasió de territori, el cap de Govern sí que ha volgut deixar clar que l’anàlisi “s’ha de fer i s’està fent amb tranquil·litat”. Així mateix, s'ha mostrat convençut que, sigui el que sigui, “hi acabarà havent una entesa com sempre ha passat en les relacions amb els estats veïns, fins i tot en un àmbit tan sensible com el de les demarcacions territorials”.

Espot ha insistit que la qüestió dels límits territorials no és només cartogràfica. És per això que l’anàlisi va més enllà dels mapes i ha d'incloure els acords entre tots dos països.

avortament

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

És una qüestió sobretot de drets humans, i pertoca a les dones decidir sobre el seu cos (no a les institucions). O al sr. cap de govern i altres polítics algú li ordena que ha de fer i no amb el seu cos?. Tant liberalisme per unes coses i per d'altres no es pot ser més retrògrad...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte