Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, no comparteix les solucions proposades pel raonador del ciutadà.
El cap de Govern, Xavier Espot, no comparteix les solucions proposades pel raonador del ciutadà.

Espot: “Limitar el sector immobiliari pot tenir efectes negatius per al país”


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / Foto: SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha fet avui una defensa aferrissada de les accions que s’han dut a terme des de l’executiu per pal·liar la problemàtica de l’habitatge i malgrat no rebutjar-les frontalment, ha deixat clar que algunes de les propostes que va fer ahir raonador del ciutadà no les considera encertades. És el cas de limitar la inversió estrangera o el fet de desincentivar les segones i terceres residències.

“En prenem bona nota i qualsevol proposta és benvinguda i s’ha d’estudiar, però hem de ser molt curosos”, ha exposat en relació amb les solucions plantejades per Marc Vila, i ha advertit: “limitar la inversió estrangera o el sector immobiliari pot tenir efectes positius des de la perspectiva de tenir més disponibilitat en matèria d’habitatge per a la gent del país, però també hem de ser conscients que té efectes negatius que repercuteixen en el teixit productiu i els treballadors del país”.

Espot ha remarcat que cal valorar els pros i contres i ha rebutjat prendre decisions de manera “precipitada”. Així, ha insistit que “no som partidaris ni creiem que siguin positives les solucions maximalistes o extremes. Creiem que en el terme mitjà està la virtut”. D’aquesta manera ha exposat que a l’hora de prendre determinacions “cal tenir en compte, sobretot, la visió a llarg termini perquè, a vegades, una solució maximalista resol a curt termini una problemàtica, però a llarg termini l’estem empitjorant”. 

Des del seu parer, limitar la inversió estrangera o les segones residències “no tinc el convenciment que pugui resoldre la situació, sinó que crec que tindria conseqüències perjudicials per a la ciutadania”, ha insistit, afegint un cop més que tot i així en prendran nota i ho analitzaran perquè “la problemàtica és prou important per no descartar cap proposta”. Amb tot, ha afegit que “si cal fer més no ho descartem, però sempre després d’una anàlisi acurada”.

El cap de Govern, en canvi, ha afirmat que comparteix “íntegrament” la petició de fer una inversió massiva i decidida en habitatge, també demandada pel raonador, i de fet, ha asseverat que “és el que estem fent”. I en aquest punt ha recordat les diverses accions que s’han tirat endavant per afavorir la construcció o posada al mercat de pisos a preus assequibles com el crèdit extraordinari per comprar o llogar immobles i que el Govern els ofereixi a preu assequible o els pisos de la Borda Nova. “Hem demostrat que el Govern està disposat a invertir allò que calgui, i que pugui és clar, en matèria d’habitatge a preu assequible. Una altra cosa és que els resultats no es veuran de forma immediata”, ha reconegut.

També ha assegurat que “ningú podrà dir que no hem agafat el toro per les banyes davant la problemàtica i hem pres decisions valentes en contra de la pressió de grups que tenen molta força i capacitat de pressió”, com per exemple, la moratòria en habitatges d’ús turístic o amb la llei que limita el creixement urbanístic.

Picaresca
El cap de Govern ha admès “preocupació” davant els casos de possibles abusos per part d’alguns arrendadors que va exposar el raonador. En aquest sentit ha recordat que s’ha posat en marxa l’oficina d’habitatge i l’Institut Nacional de l’Habitatge “on hi ha gent formada que poden rebre consultes o assessorar”, a més de les campanyes que s’han dut a terme i que continuaran “perquè tothom sigui coneixedor dels drets que té i la normativa i que puguin plantar cara davant d’aquests abusos”. 

Preguntat per la possibilitat de fer més inspeccions o controls, no ho ha descartat, però una vegada més ha insistit que són “casos puntuals, que requereixen una resposta ràpida i contundent, però no es pot treure la conclusió que tots els propietaris actuen igual”.

D’altra banda la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, també ha defensat que el Comú fa temps que s’esforça “i aviat hi haurà notícies” en relació amb els dos edificis de pisos a preus assequibles que es volen impulsar. Tot i apuntar que a Andorra la Vella hi poden haver edificis tancats, des del seu punt de vista un dels problemes més greus són els apartaments turístics i la decisió de molts propietaris de canviar l’ús dels pisos. “Aquí no en tenim tants com a altres parròquies, però això no treu que continuarem treballant i ben aviat espero poder donar notícies importants”.

Espot
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 9

Comentaris

Quina barra tens Espot! Els únics efectes negatius són per les BUTXAQUES dels PROPIETARIS/POLÍTICS del país, que s'estan forrant a costa de LA ESPECULACIÓ. A Xina ja està explotant la bombolla, a Canadà també ha explotat i ja han prés mesures. Aquí ja la vam viure fa uns anys. Resulta que ara, ara en saps més que molts experts en economia oi? Sou una panda de pirates i cobards i sabeu perfectament que aquest efecte negatiu s'està estenent a tot els Pirineus, efecte negatiu també a nivell del canvi climàtic, no tan sols per les persones. La sobreconstrucció si que serà un problema greu de cara al futur. I si no deixeu de vendra Andorra com un país de natura... POCA VERGONYA! A veure que dius d'aquí a uns anys si aixó peta, segurament com sempre "reconeixereu" amb timidessa, que l'HEU CAGAT DE NOU! ERROR+EXCUSA, és el sistema de governança d'Andorra, per un cop podrieu demostrar més inteligència i prevenir ara un problema de futur, d'energia, d'aigua, de pobresa etc etc. Tots pensem que alguns ja tenen prou calers per viure 5 vides....deixeu-nos viure UNA amb dignitat!
Titalment d'accord amb tú Bianca. En realitat, el cap de Govern ens està confessant que no ha fet res per l'habitatge. Només cal llegir la llei d'habitatge del passat 1 de desembre per entendre la trampa. Periodistes, sigueu honestos sup ! Zamzam
Molt bon comentari, si senyor!
Exacte! els efectes de sobreconstrucció a la natura, l'augment de despeses d'energia (molts ni hi viuen i deixen les llums enceses oper aparentar i ningú els controla), l'abastiment d'aigua etc etc, tindrà efectes més negatius que parar l'especulació amb l'inversió estrangera. Ek que esteu fent es "pa per avui i fam per demà", tot i que fam ja la pasen molts treballadors que destinen el 90% del seu sou a pagar un sostre. No anem bé i sentir dir aixó als nostres polítics fa pedre tota esperança...Ja teniu les butxaques plenes, ja està tota Andorra en obres i venduda, no creus que és el moment de parar? ja tots sabem a qui beneficia la vostra política destructora...Parles sense vergonya dels abusos quan molts dels teus amiguets són els abusadors
"ESPOT" serà el soroll de la bombolla immobiliària quan exploti...
De moment dona feina als treballadors si, però perjudicant al mateix temps a molts altres treballadors que no poden pagar un sostre, llavors, realment beneficia als treballadors? Es a dir, jo treballo 40 hores a l'obra per finalment no poder pagar un lloguer amb el meu sou? A qui voleu enganyar? El resultat de la vostra política especulativa de moment tan sols beneficia als propietaris. El pitjor de tot es que us penseu que som idiotes
Totalment d'acord amb els comentaris anteriors. Que Aristotèlic el senyor Espot. En quin punt del terme mitjà al qual fa referència situem les persones grans, i no tant, que ofegades per l'abús dels preus del lloguer es veuen empeses a viure en habitacions d'algun hotel o pensió? O a marxar del país? Només que hi hagi un cas (malauradament n'hi ha més) és indicatiu que les coses no s'estan fent bé. Vaya comèdia: Espot i Raonador capítulo 3. Raonador interpretant el paper de sindicalista revolucionari i Espot, l'endemà, demanant-li al Raonador que es prengui una infusió doble de valeriana i passi a jeure, que ho tindrà en compte, tot el que diu, però que mana ell. Em teniu ben distreta.
Molts companys estan marxant i anem de cul a totes les empreses de serveis i reparacions a causa del preu l'habitatge. Les grans subcontracten treballadors temporers. Andorra pais de rics i gestors de patrimoni, s'esta quedant sense gent que vivia aqui des de fa anys i aquest impresentable penjant-se medalles i dient mentides com que han pres "decisions valentes" no té el coratge d'admetre que l'esta cagant. Ens estem fent més pobres els de clase mitjana, i els de més abaix ni en parlem. Marbella es queda curt...
Prou d'ESPOTCULACIÓ! Volem poder viure!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte