Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en una de les seves intervencions ahir al Consell General.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en una de les seves intervencions ahir al Consell General.

Espot manté que els professionals no tenen neguit en relació a l’avortament


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.M.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es va mostrar convençut que els professionals sanitaris del país no tenen cap neguit en relació a l’avortament i que tots ells “saben quin és el marc jurídic aplicable”. En aquest sentit, Espot va deixar clar que, al seu entendre, el professional que “expliqui i informi de la situació de l’avortament al país i derivi una persona que ja està determinada a avortar als països veïns perquè ho pugui fer, no  incorreria en cap delicte”.
Espot, que responia d’aquesta manera a una pregunta de la consellera general del PS, Rosa Gili, en relació a l’acompanyament de les dones en cas d’un avortament, va insistir en què l’acompanyament que hi ha “és adequat”, tot i que es va mostrar obert a “si cal, millorar els protocols i la informació que es proporciona”.  A més, el ministre va assegurar que l’avortament no és un tema tabú i que el país “no és bàrbar, ni masclista, ni de torturadors”, com alguns “volen caricaturitzar”.
La resposta no va convèncer a Gili, que va incidir en les contradiccions entre les manifestacions del ministre en una entrevista i la resposta escrita que li va fer arribar l’executiu la setmana passada en relació a una bateria de preguntes sobre la política de salut sexual i reproductiva. Així mateix, la parlamentària va retreure a l’executiu “les inconcrecions” en les respostes i va considerar “inacceptable” que es puguin deixar desemparades les dones o els professionals mèdics. En aquesta línia, Gili va demanar que es fes un escrit explicatiu pel col·lectiu mèdic, un acte que el titular de Salut, Carles Álvarez, va considerar “innecessari” ja que tots els professionals “tenen molt clar què poden i què no poden fer”.

3.523 normes bàsiques de la UE per transposar a la legislació nacional

A hores d’ara, i sense haver acabat d’analitzar la totalitat dels 25 annexos que s’han de treballar en el marc de la negociació amb la Unió Europea (UE) per a l’establiment d’un acord d’associació, l’executiu és conscient que caldrà transposar a la legislació nacional fins a 3.523 normes bàsiques de la UE així com 6.010 actes, bàsicament d’esmena d’aquestes normes bàsiques. Així ho va avançar ahir la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, responent a una interpel·lació del conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, Carles Naudi, en què va evitar però pronunciar-se sobre la llengua amb què es farà aquesta transposició.
Així mateix, Ubach, que va defensar novament l’acord assolit en el capítol de mercaderies tant pel que fa al tabac com al manteniment de les actuals franquícies, va explicar que en la sessió de negociació d’aquest octubre s’abordarà el calendari de reunions previstes per a l’any vinent.
D’altra banda, i quant a l’anunci del trasllat del ministeri d’Afers Exteriors a Radio Andorra, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va defensar-ne la compatibilitat amb la preservació dels béns de l’històric edifici i va precisar que amb una inversió d’1,8 milions d’euros es podran adequar els espais per acollir la trentena de treballadors d’Exteriors i la vintena que es preveu incorporar en els propers anys. Torres, a qui els parlamentaris del PS, Pere López, i de L’A, Ferran Costa, van retreure l’incompliment del compromís electoral de portar RTVA a Radio Andorra i de la resolució del Consell General instant a l’executiu a estudiar-ne el cost, va justificar la decisió de no traslladar RTVA en el fet que costaria entre 5,6 i 6 milions.

Canvi en els concursos de treballs informàtics

Els dubtes i la polèmica sorgida arran de l’adjudicació de treballs de manteniment informàtic a l’empresa SPAI, vinculada familiarment  al cap de Govern, farà que en propers concursos de treballs similars es demani prèviament a IBM quines empreses hi ha al país per poder fer els treballs. Així ho va avançar el ministre de Finances. Jordi Cinca, responent a un pregunta del liberal Ferran Costa, va defensar l’adjudicació feta per la CASS a una altra empresa ja que “eren treballs diferents”.

Espot
avortament
neguit
professionals
relació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte