Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del ‘Conversatorio’ amb els mandataris que participen de forma presencial en la Cimera Iberoamericana.
Un moment del ‘Conversatorio’ amb els mandataris que participen de forma presencial en la Cimera Iberoamericana.

Espot manté que l’única esperança a curt i mitjà termini és la vacunació


Escrit per: 
M.S. / FOTO: Facundo Santana

“L’única esperança per superar la pandèmia, a curt i mitjà termini, són les campanyes de vacunació.” Així de clar s'ha mostrat aquest dimarts el cap de Govern, Xavier Espot, en la seva intervenció en el Conversatorio de caps d’Estat i de Govern de la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana, on ha refermat l’aposta d’Andorra per “un accés igualitari i equitatiu a les vacunes amb l’objectiu d’assolir la immunitat de grup en tots els països”.  

I és que per Espot, que ha remarcat que en el tema de la vacunació “anem tots de la mà i aquesta Cimera ha d’incidir en aquesta qüestió”, de molt “poc serveix que un país vulgui assolir ràpidament la immunització total de la seva població si el país del costat no ho ha aconseguit”, motiu pel qual ha insistit en la necessitat que “tots seguim la senda de l’accés igualitari, just i equitatiu a les vacunes com a única solució per poder sortir endavant”.

El cap de Govern, que ha exposat l’estratègia de “tests massius” per fer front a la pandèmia seguida pel Principat, ha aprofitat la presència a l’acte del president espanyol, Pedro Sánchez, i també la del rei Felip VI a la sala, per agrair al país veí, i també a l’Estat francès,  que hagin facilitat l’arribada de vacunes a Andorra, fet que, juntament amb les rebudes en el marc del projecte Covax, “ha permès arribar ja a un 30% de la població amb la primera dosi i a un 10% ja amb les dos dosis”.

En una línia molt similar a la d’Espot s'han manifestat el primer ministre de Portugal, António Costa, i el president lusità, Marcelo Rebelo de Sousa, que han destacat la importància de la vacunació així com del temps en què es porti a terme, ja que “no és el mateix controlar la pandèmia a l’agost que al novembre”. Costa ha assegurat que “cal assegurar la vacunació”, ja que “no hi haurà recuperació sense una vacunació global”, motiu pel qual “són importants mecanismes com ara Covax o d’altres similars”. Al seu torn, Rebelo de Sousa ha afegit que la vacunació “ha de ser universal, global i humanitària”, ja que només així “permetrà el desenvolupament sostenible” i que en cas contrari, aquest “és només una il·lusió”.

No s'han mostrat tan contents amb iniciatives com la de Covax els presidents de Guatemala, Alejandro Giammattei, i de la República Dominicana, Luis Abinader, que han assegurat que “el sistema Covax ha estat un fracàs”. Giammattei, que ha recordat que feia només 49 dies quan va arribar la pandèmia de la Covid-19 que a més es va trobar un “sistema sanitari abandonat”, ha remarcat que amb Covax “un petit grup de països acumulen moltes vacunes mentre altres no en tenim”, i ha revelat que dels 3 milions de vaccins compromesos per Guatemala, que n’ha hagut d’adquirir de forma unilateral a l’Índia i a Rússia, “n’hem rebut només 81.000 dosis”.

Al seu torn, Abinader, que s'ha autodefinit com a “president Covid”, ja que ha guanyat les eleccions en mig de la pandèmia i mesos abans dels comicis va contraure la malaltia, ha admès que amb la iniciativa Covax “ens ha faltat creativitat”.

Per la seva part, Pedro Sánchez, que ha remarcat que “no hi ha cap Govern que estigui preparat per abordar una situació d’aquestes característiques” com la que s’ha viscut i que també els científics tenien “poc coneixement sobre el virus”, ha destacat que si una lliçó s’ha de treure de la pandèmia és que “hem d’enfortir tots els mecanismes de cooperació multilateral”, i en aquest sentit ha lloat la Trobada Empresarial i la Cimera Iberoamericana, ja que “hi ha pocs fòrums com aquests que ens permeti reunir-nos a tots, i no només la política, sinó també l’empresa”.

Relleu i clausura

Finalitzat el Conversatorio, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i president pro tempore del Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB), Gerard Cadena, ha donat el relleu a William Matías Ramírez, president de la Confederació Patronal de la República Dominicana (Copardom), entitat que serà l’encarregada de l’organització de la 14a Trobada Empresarial.

Completat el relleu, i abans del parlament final del cap de Govern i del rei d’Espanya, Felip VI, que també ha incidit en el rol d’aquesta trobada que “uneix la societat civil amb el món institucional”, s'ha procedit al lliurament dels Premis de Qualitat Iberoamericans 2020, que promou la Fundació Iberoamericana per la Gestió de la Qualitat (Fundibeq). Un dels reconeixements d’argent ha estat per a Andorra Telecom. Espot ha estat l’encarregat de lliurar el guardó al director de la companyia, Jordi Nadal.

 

Compromís empresarial i receptes per a la recuperació

Com és habitual, de la Trobada Empresarial n'ha sortit un document on es plasmen les conclusions i recomanacions que s’elevaran aquest dimecres al ple de la Cimera de Caps d’Estat i de Govern.  

El president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) i president de la Secretaria Permanent del CEIB, Antonio Garamendi, el president de l’Organització Internacional d’Empleadors (OIE), Erol Kiresepi, i el president de la CEA, Gerard Cadena, han estat els encarregats de fer la lectura del document, que incideix en aspectes com ara el comerç i la inversió com a “peces clau en la recuperació”, en la interacció entre innovació i productivitat, en la transformació digital, en l’empoderament de les dones i en la necessitat de reduir la bretxa salarial, en aspectes com ara la formació, la col·laboració publicoprivada, així com també en la sostenibilitat i el foment de les energies renovables, entre d’altres.

 

 

 

vacuna
trobada empresarials iberoamericana
Cimera iberoamericana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte