Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot amb la número dos de la llista nacional taronja, Meritxell López, davant l’edifici administratiu del Govern.
Xavier Espot amb la número dos de la llista nacional taronja, Meritxell López, davant l’edifici administratiu del Govern.

Espot manté que si cal es negociarà més temps per tenir un bon acord


Escrit per: 
M. S. / Foto: M . S.

Malgrat la voluntat compartida amb la Comissió Europea de poder tancar l’acord d’associació a finals d’aquest any coincidint amb la presidència espanyola del Consell de la UE, el cap de Govern en funcions i candidat a la reelecció de Demòcrates+Ciutadans Compromesos, Xavier Espot, ha assegurat avui que “no és una qüestió absolutament innegociable” i que si cal més temps per obtenir un millor acord es negociarà més temps. “Si al final necessitem sis mesos més, un any més o un any i mig més per aconseguir un millor acord d’associació, evidentment que no hi tindrem cap mena d’inconvenient”, ha remarcat el candidat taronja, que ha lamentat que “es vol confondre l’opinió pública per part d’alguns partits”.

Així mateix, Espot, que ha repassat els avenços assolits fins ara en la negociació, com la solució per al tabac, el manteniment de les franquícies comercials i el preacord per poder mantenir FEDA com a operador únic en matèria d’electricitat, ha criticat també la “instrumentalització” que fan els partits de l’oposició de la negociació de l’acord d’associació amb la UE, ja que “per un costat ens diuen que no som transparents i que hem de dir la veritat” i quan el secretari d’Estat d’Afers Europeus “es va atrevir a dir que el fet que no hi hagués acord podria suposar o posar en risc l’acord duaner, aleshores resulta que fem alarmisme”.

Amb tot, el candidat de DA+CC ha preferit no centrar-se en un escenari de no acord i ha insistit que “tenim una finestra d’oportunitat, un interlocutor assegut a la taula que ens està escoltant i que a més confia en l’altre interlocutor que som nosaltres”. I en aquest sentit, ha apuntat que “no és moment de fer experiments”, sinó “el moment que aquesta negociació la continuïn pilotant i portant aquells que tenen la major capacitació i experiència en aquesta matèria, que som nosaltres”.

Espot, que ha reiterat el compromís que l’acord d’associació serà sotmès a un referèndum vinculant de la ciutadania, s'ha mostrat convençut que al final “acabarà amb un bon acord i que a més a més serà referendat per la ciutadania”, objectiu per al qual es farà “tota la pedagogia que calgui”.

D’altra banda, i interpel·lat sobre la possibilitat de mirar d’ampliar l’Acord Polític més enllà de les formacions representades en l’arc parlamentari, el candidat taronja, que ha deixat en mans del futur Govern que surti de les urnes l’elaboració d’un estudi d’impacte en el cas que no s’acceptés l’acord, ha recordat que un acord d’aquestes característiques “dona accés a tota la informació”, de manera que “hi ha d’haver certa legitimitat o representativitat” que tenen els grups parlamentaris, i respecte a les formacions que no tinguin representació s'ha mostrat  partidari d’implicar-les “de la mateixa manera que s’impliquen els interlocutors econòmics i socials”.

Espot
acord
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte