Diari digital d'Andorra Bondia
El candidat de Demòcrates, Xavier Espot, al moment d’arribar a l’hotel on la formació va seguir l’escrutini dels comicis.
El candidat de Demòcrates, Xavier Espot, al moment d’arribar a l’hotel on la formació va seguir l’escrutini dels comicis.

Espot manté que “tots els escenaris estan oberts” mentre Pintat espera


Escrit per: 
M.S. / A.L. / Agències /Foto: Jonathan Gil

Després de no haver-se ni plantejat futures aliances convençut de revalidar la majoria i d’haver descartat qualsevol acord amb el Partit Socialdemòcratra i Liberals d’Andorra, ja que les dues formacions l’havien refusat elles mateixes en “anar junts contra DA” amb les candidatures de d’Acord, el candidat a cap de Govern de Demòcrates i vencedor de les eleccions de diumenge, Xavier Espot, no descarta ara cap escenari postelectoral i manté que “tots estan oberts”. 
Així, tal com ja va fer la mateixa nit electoral, Espot va destacar ahir que ara s’obre un termini de “reflexió” per analitzar pausadament els resultats i també per començar a establir una “ronda de contactes” amb tots els caps de llista “per garantir el suport a la governabilitat” i també a la investidura i per poder afrontar “els reptes de futur” del país.
El candidat demòcrata, però, que va recordar que són “la força més votada” i per tant la que ara té la “responsabilitat” d’explorar les aproximacions amb la resta de forces que tindran representació parlamentària, no va voler avançar cap on podrien anar els contactes i va fer notar que tenen “divergències i coincidències” amb totes les altres formacions que seran presents al Consell General.

Pintat, EN espera
D’altra banda, i tot i ser conscients que l’aritmètica sortida de les urnes ha atorgat un paper a la seva formació que pot ser clau a l’hora d’intentar articular majories parlamentàries, el candidat de Terceravia, Josep Pintat, va incidir que encara “és prematur” abordar la qüestió de possibles aliances, tot i que va deixar ben clar que “no em correspon a mi moure fitxa”, sinó que és un tema que correspon a la força que va obtenir més consellers generals, és a dir, a Demòcrates.
El que també va voler deixar ben clar el líder de Terceravia és que “el país mereix estabilitat” i que cal “respectar el que ha sortit de les urnes”, perquè són els ciutadans els que han decidit. En aquest sentit, Pintat, que va apuntar també la necessitat que “tots els polítics que estem al Consell General tinguem seny”, va assegurar que els electors van trametre un “missatge molt clar” i que van dir “que calma i a poc a poc, que és l’important”.
Així mateix, Pintat, que va insistir que ara “toca analitzar amb cura el futur”, va explicar que Terceravia es reunirà la setmana vinent per fer aquest examen intern i valorar “com s’ha rebut el projecte, l’estratègia” i, sobretot, “centrar-nos en el que està a les nostres mans”.

CC, disposada a sumar
Per la seva banda, el número u de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que va recordar que CC “té bona relació amb totes les forces” i que amb Terceravia “la relació és excel·lent”, va considerar que els que “hagin de fer pactes ja es mouran”, i va reiterar la disposició de la seva formació a “parlar amb tothom” i a afegir-se a qualsevol pacte que “sumi per Andorra”, tot i que va advertir que per ser-hi caldrà “que es compleixi amb el nostre programa per a la Massana”. 
Així mateix, Naudi va restar importància al fet que ell i Raul Ferré quedessin finalment com a consellers no adcrits, ja que “el vot val el mateix que el de qualsevol altre parlamentari” i el “treball en comissió és també el mateix i es pot fer igualment molt bona feina”. 
La resta de formacions també valorarà amb calma l’escenari electoral i les diferents possibilitats que s’obren en les respectives executives que s’aniran celebrant els pròxims dies.

Nomen celebra que DA “ja no pugui tapar dossiers” i veu dues opcions lògiques

Malgrat no obtenir representació parlamentària, el cap de llista de la nacional d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, va manifestar-se amb relació als escenaris que s’obren després dels resultats dels comicis de diumenge. En aquest sentit, Nomen va apuntar que “matemàticament hi ha dues opcions lògiques que serien DA amb Terceravia, d’un costat, i PS amb Terceravia i Liberals”, descartant d’aquesta manera un tercer escenari, també aritmèticament possible, com seria un acord entre DA i Liberals, que va rebutjar d’entrada.
D’altra banda, Nomen, que va remarcar que “caldrà una enorme capacitat política” de tots els que siguin presents al Consell General, “perquè si no això durarà molt poc”, va celebrar que el resultat, que va qualificar de “diabòlic” i “enverinat”, comporta “un canvi de paradigma”, ja que fins ara “DA podia tapar dossiers que no volen que surtin”, un fet que ara “s’ha acabat”. En aquest sentit, el líder d’Andorra Sobirana, que va assegurar que “això és fantàstic per a la ciutadania”, ja que “per fi sabrem el que està passant”, va recordar que hi ha “dossiers brutals sobre la taula”, com “el del casino, el dossier dels papers de BPA anteriors a la intervenció, el dossier del que va fer i va deixar de fer Xavier Espot quan el va aturar la policia, el dossier de l’FMI, el dossier del Banc Central Europeu”, entre d’altres.
I és que per Nomen, que va considerar Terceravia com el “gran guanyador” dels comicis, ja que “té la clau de la governa-bilitat”,  el resultat de diumenge  “facilitarà d’una manera o altra l’accés dels ciutadans a informació fins ara oculta”, ja que “més d’un grup polític hi tindrà accés i això repercutirà en un major exercici de transparència”. En aquesta línia, el candidat d’Andorra Sobirana va recordar que triï l’opció que triï de les tres que té, Demòcrates tindrà l’obligació de “des-tapar els dossiers”, i a més, va pronosticar una “situació complicada”, ja que aquestes tres opcions poden pactar entre ells, de manera que “sempre tindrà aquesta amenaça latent”.

Espot
manté
Pintat
espera
“tots els escenaris estan oberts”

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

me gusta este diario

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte