Diari digital d'Andorra Bondia
Espot en un moment de l’acte de jurament dels ministres i altres càrrecs del Govern, ahir a l’Auditori Nacional.
Espot en un moment de l’acte de jurament dels ministres i altres càrrecs del Govern, ahir a l’Auditori Nacional.

Espot no descarta una pròrroga per signar l’acord marc amb la UE


Escrit per: 
M.S.C. / M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Xavier Espot, no descarta demanar una pròrroga per signar l’acord marc amb la Unió Europea (UE) si l’executiu considera que no és el moment oportú per firmar-lo i si Brussel·les s’hi avé. Espot va explicar que aquesta és una decisió que ara ha de prendre el Govern, ja que “pot ser interessant políticament signar-lo o pot no ser-ho”. En tot cas, un cop adoptada, l’estendrà tant als grups parlamentaris que li donen suport com a la resta, perquè “si volem articular un pacte d’Estat [...] el que no farem és signar aquest acord marc sense que totes les forces polítiques que s’han de sumar al pacte d’Estat hi estiguin d’acord”. El cap de Govern va recordar que aquest acord marc és un document que fixa les línies mestres de l’acord, les quatre llibertats i les línies vermelles que la UE accepta com a especificitats d’Andorra.
Per altra banda, Espot va deixar la porta oberta a mantenir els lloguers congelats de cara al 2020 (va dir que es valorarà amb l’elaboració del pròxim pressupost) i va exposar la intenció de convocar “al més aviat millor” un pacte d’Estat sobre la sostenibilitat de les pensions. En tot cas considera que l’increment de les cotitzacions és una mesura més, però va advertir que tot “no s’ha de centrar només en això”.
El cap de Govern va fer aquestes declaracions després de la presa de possessió dels ministres i altres càrrecs de l’executiu en un acte que va tenir lloc ahir al migdia, a l’Auditori Nacional. En el seu discurs, Espot va destacar que inclusió i sostenibilitat són els dos ingredients que caldrà aplicar en tots els àmbits de l’acció de govern (ja sigui l’econòmic, el social, els serveis públics, el mercat laboral, la reforma de l’Administració o les inversions, entre d’altres) i va remarcar que els nous ministres són “les persones adequades per fer-ho”. El cap de Govern va posar èmfasi en la necessitat “d’obrir-nos a la participació ciutadana”, millorant els mecanismes d’informació i transparència, però també va demanar “determinació i fermesa per implementar aquelles accions que requereixi l’interès general més enllà de crítiques, incomprensions o dificultats puntuals”. Espot, a més, va recordar que aquest és el primer Govern paritari i que des d’ahir “tots som ministres del Govern d’Andorra” i no “ministres demòcrates, liberals o de Ciutadans Compromesos”. Tot i així considera que els diferents integrants de l’executiu no han de perdre la diversitat “política i personal”.
De fet, el cap de Govern va recordar que malgrat que les coalicions no han estat gaire habituals en la història recent d’Andorra, aquesta és la “millor opció” tenint en compte els reptes que s’haurà d’encarar els pròxims anys. Entre aquests va citar la consolidació d’un model propi de creació de riquesa i progrés social, la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, un sistema educatiu plural i singular i una política cultural pròpia. A l’últim va assenyalar que el consens s’ha d’estendre també a l’oposició, principalment amb relació a l’associació amb la UE, la sostenibilitat de les pensions i el sistema públic de salut.

Confia que la investigació a Gelabert sigui un malentès

Tot i que va assegurar desconèixer els detalls que han motivat la querella contra l’exministra d’Esports Olga Gelabert, el cap de Govern confia que tot sigui un “malentès” i que quan estigui en disposició de donar totes les explicacions no se’n derivaran conseqüències penals i el cas quedarà arxivat. Espot va assegurar que li consta la vocació de servei públic de Gelabert, la seva “honorabilitat” i que “en totes i cadascuna de les decisions que ha adoptat ha fet prevaldre l’interès general”. En aquest sentit va dir que, del coneixement que té de Gelabert, “ha estat una bona ministra i una bona persona”.

Espot
no
descarta
pròrroga
signar
l'acord
Marc
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte