Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern en un moment de la conferència d’ahir a Tribuna Barcelona, on va exposar el procés d’obertura del país.
El cap de Govern en un moment de la conferència d’ahir a Tribuna Barcelona, on va exposar el procés d’obertura del país.

Espot obre la porta a l’arribada de sucursals de bancs estrangers


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, va obrir ahir la porta a l’arribada de sucursals de bancs estrangers arran de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Així ho va avançar durant la conferència Homologació, obertura i oportunitats que va pronunciar al fòrum Barcelona Tribuna, a la capital catalana, on va ser convidat pel mateix fòrum i per la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País.

Espot, que es va mostrar convençut que en la negociació sobre la lliure circulació de capitals també hi haurà acord malgrat que aquesta ni tan sols s’ha iniciat perquè es va acordar deixar per al final, va aclarir que s’acceptarà l’establiment de sucursals bancàries foranes “sempre que les andorranes estiguin en disposició de competir en igualtat de condicions”, posant d’exemple la possibilitat que puguin tenir accés als mecanismes de liquiditat del Banc Central Europeu.

Amb tot, i avançant-se a possibles reaccions, el cap de Govern va vaticinar que aquest procés passarà per una transició llarga, ja que ara per ara “és tot molt embrionari”.

D’altra banda, el líder de l’Executiu, que en la xerrada va exposar i defensar el procés d’homologació, obertura i creixement econòmic del país des de les primeres mesures impulsades pel Govern d’Albert Pintat fins a l’encaix que ara s’està negociant amb la UE, va confirmar als participants que el text tindrà una adaptació sobre la lliure circulació i establiment de persones. “A Andorra hi ha una vinculació directa entre residència i activitat econòmica, i la cohesió social del nostre país està estretament relacionada amb el manteniment d’aquest vincle”, va remarcar el cap de Govern, que va detallar que en les converses amb la UE ja s’estan fent càlculs de les quotes anuals segons el creixement de la població. Quant a la demanda de poder continuar controlant els antecedents penals dels nouvinguts, Espot es va mostrar també convençut que s’arribarà a una entesa.

El cap de Govern, que va reiterar la intenció de poder signar l’acord a finals d’any durant la presidència espanyola del Consell de la UE, va destacar que aconseguir aquest encaix amb la Unió Europea servirà també perquè el Principat assumeixi un “rol de lideratge en el seu entorn, per explorar sinergies amb les comarques catalanes veïnes i amb els departaments francesos fronterers: Andorra pot ser un motor de la regió dels Pirineus”.

Espot es va referir també a la situació actual, i va admetre que “Andorra viu un procés de gentrificació, que es tradueix en dificultats per accedir a l’habitatge i en un augment del cost de vida”. En aquest punt, va exposar les polítiques dutes a terme per l’Executiu per “revaloritzar salaris, contenir l’augment del preu de l’habitatge i no repercutir en el consumidor l’augment del cost de l’energia”.

Pel que fa a l’economia andorrana, Espot va fer dues remarques: l’una, que Andorra va tancar el 2022 amb un superàvit pressupostari important, més de 60 milions d’euros, segons va avançar dimarts passat el titular de Finances en la darrera sessió parlamentària de la legislatura, l’altra, que les emissions internacionals de deute es van col·locar als mercats per un valor de 1.175 milions d’euros, el 85% dels quals en bons verds, socials i sostenibles.

Espot
bancs estrangers

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte