Diari digital d'Andorra Bondia
Espot conversa amb Riba i Suñé a la porta de la Casa de la Vall.
Espot conversa amb Riba i Suñé a la porta de la Casa de la Vall.

Espot planteja un museu nacional per explicar la identitat del país


Escrit per: 
Agències

Demòcrates va presentar ahir dos dels plantejaments que han inclòs en el programa en matèria cultural. Una d’aquestes “propostes estrella”, tal com la va qualificar el candidat a cap de Govern, Xavier Espot, és la d’un museu nacional. Espot va destacar que és una infraestructura “sovint demorada però absolutament necessària”. Des de Demòcrates, però, volen defugir d’un museu entès com a gran infraestructura ja que consideren que el més important és que s’aconsegueixi articular un bon relat de la identitat i la història d’Andorra.

D’aquesta manera, en un acte en el que va estar acompanyat per la número dos, Roser Suñé, i el número set de la llista nacional, Landry Riba, Espot va manifestar que aquest museu ha de ser el vehicle per transmetre el relat identitari del país i “agrupar i donar sentit” a l’oferta museística i cultural del país. Aquesta infraestructura seria no només un atractiu turístic perquè les persones que venen a Andorra puguin conèixer “la història, les arrels” del Principat sinó també una estructura perquè els ciutadans del país puguin endinsar-se en el coneixement “d’on venim i què som”, pensant, especialment, en els joves.
Pel que fa a la ubicació, el candidat a cap de Govern de Demòcrates va destacar que és una decisió que encara no està acabada d’adoptar, però que hi ha diferents llocs en què podria anar. Una d’elles, va dir, serien els entorns de Casa de la Vall, des d’on va fer la roda de premsa. En aquest sentit, va manifestar que aquest bé cultural té una “història molt potent” i que per tant es podria incloure fins i tot en el recorregut que es podria generar al voltant del museu nacional. De totes maneres, va emfasitzar que “no és tan important l’emplaçament com el relat” sobre el “que ha estat, és i serà” Andorra. Espot va recordar, però, que en el programa demòcrata s’inclou la possibilitat d’habilitar no només un pàrquing als voltants de Casa de la Vall sinó també donar un ús als espais que podria ser o aquest museu o un espai d’esbarjo i lleure que “dignifiqui” aquesta zona. Va reconèixer que el museu té “molts punts” d’anar en aquest indret. La preferència seria que es construís en un lloc cèntric si bé va insistir que és més “important el contingut que el continent” i que no es farà “ni un edifici faraònic ni es recorrerà a grans arquitectes de renom internacional”.
Espot va aprofitar la roda de premsa per presentar un altre dels projectes culturals que recullen al programa, un llibre blanc de les polítiques culturals que en certa manera “agrupi i doni forma” a les demandes i reivindicacions que han recollit de les entitats i actors culturals. Aquest document també serviria per “marcar el camí a seguir” en matèria cultural.

Espot
planteja
museu
nacional
explicar
identitat
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte