Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet, aquest matí a la plaça de la Rotonda de la capital.
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet, aquest matí a la plaça de la Rotonda de la capital.

Espot proposa incorporar els professionals sanitaris en el pacte d'Estat de salut


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

El cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot, consiedra que un dels grans reptes que el país té per davant és "mantenir un sistema de salut pública d'excel·lència" i per aconseguir-ho cal revertir "algunes debilitat i dificultats" que la pandèmia "ha posat al descobert". És per aquest motiu que proposa "un pacte d'Estat en el sentit més àmpli de la paraula", és a dir, incorporant els professionals del sector "per fer un balanç i un diagnòstic de quin és l'estat de la sanitat".
Espot considera que s'ha d'avaluar el funcionament de la reforma sanitària, però també estudiaria la necessitat d'atreure talent al país o quins espais necessiten ampliar-se. "Es tracta de mirar què ha funcionat, què no funciona prou bé i buscar solucions concretes i dialogades amb cada sector interessat", ha afirmat.

D'altra banda, ha assenyalat que un dels punts "cabdals" en el qual tocarà dedicar esforços és la salut mental. "Els serveis de salut mental del país, particularment després de la pandèmia, s'han de perfeccionar i millorar", ha reconegut, defensant, això sí, que gràcies al Pisma i a l'acord amb el Col·legi de Psicòlegs per entrar a formar part de la caretera de serveis es disposa "dels instruments que ens han de servir per fer una bona política en favor de les persones que pateixen problemes de salut mental".

Aquí ha destacat especialment la promesa de la formació que lidera d'ampliar les instal·lacions hospitalàries amb un recinte annex a l'actual, si bé més enllà de serveis de salut mental també podria acollir altres dependències que segons ha exposat es troben en llocs que han quedat "petits, no són dignes ni estan a l'altura de les necessitats assistencials".

Cobertura psicològica
Preguntat per les crítiques de les associacions de l'àmbit de la salut mental, que fa pocs dies manifestaven que les 10 sessions anuals amb cobertura de la CASS són encara "insuficients", Espot ha defensat els avenços assolits. "De tant en tant també hem de dir que les coses es fan bé", ha afirmat, recordant que hi ha molts països en els quals ni tan sols hi ha cobertura pública en serveis psicològics. Per tant, considera que s'ha fet "un pas endavant espectacular", i ha detallat que ha estat "una negociació molt difícil, molt àrdua i al final tenim un pas endavant qualitatiu i quantitatiu enorme".

Segons ha exposat, l'acord serà especialment positiu per a les persones i famílies "amb menys recursos" i a llarg termini creu que suposarà un estalvi "perquè tots els diners que ara des dels recursos públics destinarem a cofinançar els serveis de psicologia, seran diners que després no haurem de gastar per resoldre problemàtqieus que es podran haver previngut".

Espot
demòcrates
Salut
sanitat
salut mental
hospital

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte