Diari digital d'Andorra Bondia
Espot amb els dos representants de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí.
Espot amb els dos representants de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí.

Espot proposa taules de treball per millorar les condicions dels monitors


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: AAME

El cap de Govern, Xavier Espot, es va comprometre en una reunió amb l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) a impulsar taules de treball per tal de resoldre algunes de les problemàtiques amb què es troben aquests professionals. En la trobada, que va tenir lloc dilluns, els representants de l’entitat van constatar “predisposició” i una millor impressió que amb el seu predecessor, Antoni Martí. És per això que esperen que “en algun dels aspectes que vam tractar, si no amb tots, puguem avançar”.

La primera de les qüestions que l’AAME va plantejar va ser la creació d’una quota específica per a monitors amb un percentatge de professionals titulats sobre els quals estan en formació. El president de l’associació, Carles Iriarte, va explicar que es va fer una proposta del nombre de nivells 2 idoni amb relació a nivells 1. Tot i així va exposar que aquest percentatge es pot assolir de forma progressiva. Iriarte va recordar que de les 495 convalidacions fetes per l’Efpem l’any passat, 239 eren nivells 1 i tan sols 88 nivells 2. L’AAME reitera que això és contrari a l’excel·lència, ja que avui és freqüent que monitors facin classes per a les quals no tenen les competències necessàries. Així mateix, l’associació va suggerir a Espot que els instructors vagin identificats amb un carnet expedit per l’Efpem i l’AAME en el qual figuri la titulació i la disciplina per tal de donar seguretat jurídica als clients, als monitors i a les escoles d’esquí. Així s’evitarien fraus i situacions d’intrusisme. 
Quant a l’àmbit legislatiu, l’entitat va demanar l’actualització de les lleis que fan referència a la professió (la Llei reguladora de l’ensenyament de l’esquí i de l’exercici de la professió de monitor i la Llei de l’Enade). A més a més, i veient que l’aprovació d’un conveni col·lectiu no avança, l’AAME va plantejar la redacció d’un codi de relacions laborals específic per al sector de la neu o bé una llei de la neu que inclogui les diferents lleis que hi ha avui. A banda, l’entitat va expressar la preocupació pel possible increment d’empreses estrangeres de monitors que es podrien instal·lar al Principat amb l’acord d’associació amb la UE. En tot cas, Espot va precisar-los que avui amb l’obertura econòmica ja és possible. En el que sí que es va comprometre el cap de Govern va ser a publicar al BOPA les competències dels monitors d’esquí. 
L’AAME va insistir, a banda, en la necessitat d’actuar perquè el nombre d’andorrans i residents que es dediquen a aquesta professió pari de decréixer i perquè es compleixi la legislació laboral, encara que aquesta no s’adeqüi a la realitat. Això fa referència a aspectes com els equips de protecció individual, el material per treballar, les revisions mèdiques i les formacions de riscos laborals. Iriarte va remarcar que avui encara podrien denunciar d’altres incompliments (com Espot els va recomanar quan era ministre, una acció que va acabar amb sancions a les estacions) però aposten per resoldre-ho a través del diàleg. 
A l’últim, l’AAME va sol·licitar el suport del Govern per participar al pròxim congrés d’Interski, que tindrà lloc d’aquí a tres anys a Finlàndia. Iriarte va recordar que aquest esdeveniment té una gran repercussió en el món de l’esquí i que diferents països de neu tenen interès a organitzar-lo pel retorn que això té. 

Els andorrans passen de ser el 32% al 20% en 4 anys
El percentatge d’andorrans i residents que treballen com a monitors a les estacions d’esquí no para de disminuir des de fa uns anys. Així, segons les dades facilitades per l’AAME corresponents a una estació del país, la temporada 2014-2015 aquests representaven el 32,56%, mentre que ara només són el 20,66% del total. Així, en aquest període, el nombre d’andorrans ha baixat un 21,4% i el nombre de residents un 44,7%. En canvi, els monitors estrangers han crescut un 107%. Des de l’AAME es remarca que això passa mentre hi ha professionals del sector titulats i amb llarga experiència que no troben feina a les estacions d’esquí. 

Espot
proposa
taules de treball
millorar
condicions
monitors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte