Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en la seva compareixença d’ahir.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en la seva compareixença d’ahir.

Espot renuncia per dedicar-se de forma “exclusiva” a la candidatura


Escrit per: 
M.S. / FOTO: SFGA

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior en funcions, Xavier Espot, va presentar ahir al cap de Govern, Antoni Martí, la seva renúncia a la cartera ministerial per centrar-se “exclusivament” en la precampanya i posterior campanya electoral com a cap de llista de la candidatura nacional de Demòcrates per Andorra. Així ho va explicar ahir el mateix ministre, que seguirà en el càrrec fins aquest divendres, quan es farà efectiu el cessament, ja que ahir i avui encara tenia compromisos derivats de la seva tasca ministerial que havia d’atendre.  

Espot, que va avançar que serà el mateix cap de Govern qui assumirà la seva cartera a partir de demà, va explicar que “es tracta d’una decisió estrictament personal” i amb la qual “no pretén ni seria bo” crear cap precedent, ni “tampoc que serveixi de model a altres ministres”. L’encara titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va destacar que la decisió “obeeix a una circumstància molt concreta”, com és el fet que liderar una candidatura nacional no li permetria satisfer la dedicació que requereix un ministeri com el que encapçala.
En aquesta línia, Espot, que va remarcar que seria un “error” pretendre arribar a la conclusió que qualsevol ministre que anés a una candidatura hagués de dimitir, ja que fins i tot es podria arribar a “desvirtuar un Govern en funcions”, va confirmar la continuïtat al gabinet ministerial de Sílvia Calvó, Carles Álvarez i Jordi Torres, que també formen part de les candidatures presentades de cara als comicis generals del 7 d’abril vinent, i va insistir que “no és el mateix un ministeri tres en un” com el seu com un altre i que “tampoc és el mateix anar a una candidatura territorial o nacional que encapçalar aquesta darrera”. 
Interpel·lat sobre si amb la seva decisió s’anticipava a possibles crítiques d’electoralisme en funció de les accions que portés a terme al capdavant del ministeri abans dels comicis, Espot va assegurar que “hagués cessat o no en el càrrec, s’hauria titllat d’electoralista” qualsevol acció feta, i es va mostrar convençut que també es titllarà d’electoralista qualsevol actuació que faci el Govern en funcions. I és que si la seva decisió hagués estat amb el plantejament d’estalviar-se crítiques, el ministre va remarcar que “s’hauria d’haver fet extensiva” a tots aquells que en anteriors executius, de tots els colors polítics, eren ministres a la vegada que formaven part d’una candidatura electoral i que segur que “no van aprofitar el càrrec per treure’n rèdits electorals”.
D’altra banda, Espot, que va assegurar que havia “estat un honor servir set anys com a ministre i també anteriorment com a secretari d’Estat d’Interior”, va voler agrair a tot el personal dels diferents ministeris dels quals ha estat responsable la feina feta, començant per les dues secretàries d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i de Justícia i Interior, Ester Molné, “amb qui seguirà comptant el cap de Govern” quan divendres assumeixi la cartera, i  va desitjar que les coses que “hagi fet bé tinguin continuïtat” i aquelles en les quals s’hagi pogut “equivocar” siguin corregides en el futur.
Entre les qüestions que a Espot li agradaria que el futur ministre pogués mantenir, tot i “no ser estrictament un dossier”, hi ha “l’actual clima pacificat” dels cossos especials, un aspecte que l’encara ministre considera “clau” perquè puguin desenvolupar amb normalitat les seves tasques de seguretat ciutadana. També va incidir en la necessitat d’avançar en matèria de protecció civil així com culminar la reforma de l’administració de justícia, ja iniciada però encara amb aspectes que “cal actualitzar”.
Així mateix, el ministre, que va incidir també en la tasca feta pel que fa al desplegament de la Llei de serveis socials i sociosanitaris i en la lluita per a l’erradicació de la violència de gènere, es va mostrar partidari que en la pròxima legislatura el ministeri d’Afers Socials se separi del de Justícia i Interior. “La unió d’aquests tres tenia una finalitat conjuntural que era fer una sèrie de reformes d’aspectes que necessitaven la màxima coordinació d’aquests departaments”, com la lluita contra la violència de gènere, la protecció dels infants i la normativa per prevenir la delinqüència dels adolescents, va recordar Espot, que va remarcar que aquesta unió “ha estat molt útil”, tot i que va insistir que “un cop culminats aquestes projectes seria aconsellable que Afers Socials se separés de Justícia i Interior”.

Tarrado també cessa
D’altra banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va informar que l’executiu va acordar ahir el cessament d’Enric Tarrado, que forma part de la candidatura de DA a Andorra la Vella, com a ambaixador del Principat d’Andorra a la Confederació Helvètica, al Principat de Mònaco, a la República de San Marino, al Principat de Liechtenstein i com a representant permanent a l’Oficina de les Nacions Unides i a les altres organitzacions internacionals a Ginebra. Així mateix, l’executiu va nomenar Joan Forner com a cap de missió a aquests organismes.

 

Xavier Espot
enric tarrado
eleccions generals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte