Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Xavier Espot en una sessió del Consell General.
El ministre Xavier Espot en una sessió del Consell General.

Espot s'estima més apujar les pensions que introduir una tretzena paga


Escrit per: 
Agències

El cost que suposaria per al Govern introduir una tretzena paga per als pensionistes que no arriben al salari mínim durant tot el 2019 seria de 4,2 milions d'euros. Segons un estudi de la CASS, aquest cost s'aniria incrementat, any rere any, fins a arribar als 8 milions d'euros anuals d'aquí a 20 anys. Així ho ha confirmat aquest dimecres el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, arran de la pregunta feta pel conseller del grup parlamentari mixt, Pere López, sobre el cost que suposaria per al Govern la introducció d'una tretzena paga per aquells pensionistes que no arriben al salari mínim i que han reclamat, reiteradament, el president del col·lectiu de la gent gran i el raonador del ciutadà. Per tant, des de l'executiu s'ha incidit en el fet que és més viable incrementar el valor de les dotze mensualitats ja existents.

En aquest sentit, Espot ha posat en relleu que "el Govern no creu que la tretzena paga sigui la via per a millorar les pensions més baixes" i ha recordat als consellers que "fa quatre anys que s'augmenta el salari mínim" i, aquest fet, contribueix al fet que "les pensions siguin més altes i s'incrementen les que són més contributives". A més, el titular d'Afers Socials ha manifestat que aquest any les pensions que comptin amb 25 anys cotitzats creixeran fins a un 3,2%, un xifra "molt superior" a l'IPC actual. El llindar econòmic de cohesió social ha estat un altre dels aspectes que Espot ha qualificat de "bona gestió" duta a terme per l'executiu.

Aquesta tretzena paga "significaria que les pensions inferiors al salari mínim augmentarien un 9,2% anual" i, per tant, "pagar aquest percentatge en dotze pagues és el mateix que fer-ho en tretze", ha argumentat. D'altra banda, Espot ha acceptat que el Govern sempre ha tingut en consideració el problema de les pensions, i ha dit que "ens agradaria anar més de pressa però sembla que és més raonable un augment progressiu". A més, "si els altres governs haguessin augmentat el salari mínim" quan governaven, "ja s'hauria superat" aquesta barrera del "9%".

Per la seva banda, López ha manifestat que "ningú ha dit que aquest cost hagi d'anar a càrrec de la CASS, sinó que ha de ser a través del pressupost del Govern per garantir un mínim nivell de vida a aquestes persones". A més, ha fet un càlcul d'aquests 4,2 milions d'euros dels quals ha parlat Espot, que suposen, segons ell, "que hi ha més de 6.200 persones que estan per sota del salari mínim". És per aquest motiu que ha instat l'executiu a revisar les xifres de totes aquelles persones jubilades "que cobren al voltant dels 700 euros després de treballar tota la vida".

Quant a altres temes tractats en la sessió del Consell General celebrada aquest dimecres, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha preguntat al Govern sobre els problemes ocasionats per la distribució de diferents medicaments a les farmàcies, un fet "que pot alterar el tractament dels pacients" i generar "estrès", un retard en la recuperació i repercussions posteriors. A més, ha emfasitzat en el fet que, tot i que Andorra forma part de la xarxa de subministrament de la península Ibèrica, que permet obtenir medicaments dels països veïns en cas de necessitat, el Principat no se situa en el principi de la llista de prioritats. "De la llista som l'últim punt d'abastiment" i ha preguntat si sobre la taula hi ha alguna mesura per "mirar més enllà" de França i Espanya.

El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha assegurat que s'han patit problemes en la distribució de medicaments "a escala mundial", quant a l'abastiment de vacunes per a l'hepatitis B o el tètanus, entre d'altres. Tot i això, ha defensat que els problemes ocasionats a Andorra s'han resolt amb equivalents disponibles a altres països o mitjançant la utilització d'altres marques que poden dur a terme la mateixa funció que els inicials. És per aquest motiu que "no s'han detectat problemes més greus" i ha informat de l'avantatge del qual gaudeix Andorra, ja que "ens podem proveir en els mercats internacionals", tot i que la CASS només subvenciona medicaments del mercat espanyol i francès. Tanmateix, la parapública sí que podria finançar aquestes despeses "quan es detecta un medicament prioritari", ja que, en aquest cas, es podria "fer un esforç".

Per finalitzar, la consellera general del grup parlamentari mixt, Rosa Gili, ha preguntat sobre la previsió que té el Govern de cara al futur sobre la ubicació de les oficines d'Andorra Telecom, ja que actualment el lloguer mensual que s'està pagant és de 8.800 euros i el cost del trasllat va arribar fins als 325.000 euros. Una ubicació que en un principi havia de ser "temporal" a conseqüència "del projecte improvisat i mal planificat" The Cloud. A més, Gili ha informat que les oficines actuals no compten amb la superfície ni la ubicació desitjada pels clients que s'apropen a transmetre els seus dubtes o queixes i no tenen "privacitat".

En relació a aquest aspecte, el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha manifestat que el que es va valorar va ser trobar un local cèntric a peu de carrer, amb una superfície adequada, zones d'aparcament properes i a un preu competitiu. Tanmateix, ha fet públiques les dades d'atenció al públic facilitades per Andorra Telecom, on ha quedat plasmat la millora de les xifres. El temps mitjà d'espera dels clients durant el 2018 va ser de dos minuts i s'ha experimentat un increment del 9,5% pel que fa al nombre de clients. En la darrera enquesta on han participat fins a 429.000 usuaris per valorar l'empresa, fins a un 93% l'han qualificat d'excel·lent, segons ha dit Torres. A més, ha argumentat que per cap d'any alguns membres del Govern es van apropar a les oficines per felicitar les festes i cap persona els hi va transmetre les paraules que Gili ha expressat aquest dimecres.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte