Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença d’ahir a la tarda posterior al consell de ministres.
El cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença d’ahir a la tarda posterior al consell de ministres.

Espot, sorprès per la petició de Podem perquè “parteix d’una premissa falsa”


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha fet evident avui la “sorpresa” de l’Executiu per la petició d’Unides Podem perquè Andorra torni a formar part de la llista espanyola de paradisos fiscals, una iniciativa que “parteix d’una premissa falsa” que es “fonamenta en perjudicis ja inexistents” i que, de fet, respon únicament a una “cacera de bruixes infonamentada que no ens portarà enlloc”.

En aquest sentit, Espot, que malgrat el “neguit” s'ha mostrat convençut que la “iniciativa no prosperarà”, s'ha demanat per l’objectiu que es busca amb aquesta petició i si aquest és “únicament el d’asfixiar un país” que “no només no fa competència” al país veí, sinó que a més a més acull “24.000 residents catalans i espanyols, és pol econòmic per l’Alt Pirineu, tracta residus de les comarques veïnes i ventila ciutadans espanyols i catalans en els moments més durs de la pandèmia”. Per això, ha continuat el cap de Govern, que es tornés el Principat a la llista de paradisos fiscals “no només perjudicaria Andorra, sinó també a molts ciutadans espanyols i catalans”.

Espot, que ha assegurat que actuacions com aquestes evidencien que cal fer “molta pedagogia” i “explicar la realitat” d’Andorra perquè “hi ha qui encara no la coneix massa”, ha recordat els esforços fets pels diferents executius des de fa més d’una dècada en tres àmbits com són la transparència i l’intercanvi d’informació, la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme i l’homologació internacional del marc fiscal i monetari.

En aquesta línia, el cap de Govern, que ha assegurat amb contundència que “tothom sap que Andorra no és un paradís fiscal”, ha fet un repàs del compliment d’Andorra amb els dos sistemes d’intercanvi d’informació de l’OCDE, a demanda i automàtica, amb el seguiment de les recomanacions del GAFI i el Moneyval, a la vegada que va recordar la tipificació del delicte fiscal o l’Acord monetari amb la UE i va defensar el marc fiscal “complet i homologable” que ha permès signar convenis per evitar la doble imposició, entre d’altres, amb Espanya, França i Portugal.

Així mateix, Espot, que ha assegurat que “és normal que tots els països facin ús dels seus atractius” i que molts d’aquests són de la pròpia Unió Europea, s'ha mostrat molest també pel fet que alguns pretenguin fer passar el missatge que sempre que algú “ve a viure a Andorra sigui per pagar menys impostos” quan el país té molts altres atractius. Entre aquests, el cap de Govern ha destacat que Andorra és el segon país del món amb més seguretat ciutadana, el primer pel que fa al sistema sanitari segons la revista The Lancet, l’únic que compta amb tres sistemes educatius públics gratuïts a la vegada que té un entorn natural privilegiat i reconegut per la Unesco.

El ministeri d’Hisenda espanyol assegura que el canvi de la llei “no està pensat per a Andorra”
El projecte de llei de modificació de la Llei de mesures per a la prevenció del frau fiscal, a tràmit parlamentari al Congrés espanyol, “no està pensat en cap cas per a Andorra” ni “tampoc va lligat”, ni és “una reacció”, a la polèmica generada les darreres setmanes arran del trasllat a Andorra de youtubers que decideixen marxar d’Espanya. Així ho han assegurat fonts del ministeri d’Hisenda espanyol, que han recordat que el projecte de llei que les diferents formacions polítiques esmenen ara al Congrés va “ser aprovat pel consell de ministres el 13 d’octubre passat”.

Des del ministeri, d’on s’insisteix a més que cal esperar “el recorregut que tenen algunes d’aquestes esmenes” i “com queda el text definitiu” de la llei, han explicat que l’objectiu de la modificació de la Llei de mesures per a la prevenció del frau fiscal era “adaptar els criteris” pels quals un país o una jurisdicció es pot considerar un paradís fiscal o una jurisdicció no cooperant “als criteris que segueix la Unió Europea”.

En aquest sentit, el ministeri d’Hisenda espanyol deixa clar que la llei “no diu ni fixa cap país com a paradís fiscal” i que “únicament estableix i defineix millor els criteris per poder fer aquesta consideració”, i recorda que l’actualització o no de la llista de paradisos fiscals és una competència de l’executiu i que qualsevol canvi, sempre que consideri oportú que sigui necessari, es farà per decret.

Espot
sorprès
petició
podem
premissa
falsa

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Es una bona oportunitat per allunyarse de tots aquestes tramposos consellers espanyols i s'apropar del nostre Coprincep frances.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte