Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’audiència privada del Papa Francesc amb el cap de Govern, Xavier Espot, ahir a la Santa Seu.
Un moment de l’audiència privada del Papa Francesc amb el cap de Govern, Xavier Espot, ahir a la Santa Seu.

Espot trasllada al Papa el “debat de societat al tomb de l’avortament”


Escrit per: 
A. L. / M. P. / M. S. / Foto: Vatican Media

No figurava a l’ordre del dia però el cap de Govern no havia tancat la porta que la qüestió pogués acabar sortint. I finalment així va ser. Xavier Espot va traslladar ahir al Papa Francesc el debat de societat que hi ha al país al tomb de l’avortament en l’audiència privada amb el pontífex a la Santa Seu, tal com va explicar ell mateix al final de la trobada.

“Li he explicat quina era la situació i el debat social que hi havia a Andorra i quina era la situació, però no només això, s’ha parlat de moltes altres coses”, va destacar el cap de Govern, que va remarcar que “també s’ha parlat del matrimoni de persones del mateix sexe i tants altres debats de societat” en una conversa “molt transversal” que es va allargar prop de mitja hora.

Espot, que va recordar que “una audiència privada és una audiència privada” i que part de les converses són “confidencials” de manera que no les pot revelar, va precisar que va traslladar al Papa que a “Andorra com a altres llocs del món hi havia un debat de societat al tomb de la interrupció voluntària de l’embaràs, que hi ha una part de la població que estava preocupada o compromesa amb aquesta idea”, a la vegada que li explicava també “que la Constitució deia el que deia i que teníem l’estructura institucional que teníem”.

“He intentat trametre una imatge fidel i no passada pel sedàs de la meva pròpia opinió o de l’opinió de la meva formació política i el Govern”, va assegurar el líder de l’executiu, que va insistir que ha estat “una explicació objectiva de la situació, de la mateixa manera que li he explicat la nostra realitat en matèria de drets civils, en política educativa o el què fèiem en matèria de canvi climàtic”.

I és que més enllà de la qüestió de la interrupció voluntària de l’embaràs, Espot, que va convidar el pontífex a visitar el Principat, va explicar que la conversa es va centrar en bona part d’aquells temes als quals el Papa “hi dona una especial importància” i que el Principat, “dins la nostra política internacional comparteix” com poden ser el multilateralisme, l’acollida de refugiats, la lluita contra el canvi climàtic, l’erradicació de la pobresa o l’educació de qualitat, entre d’altres.

En aquest sentit, Espot, que va regalar al Papa el facsímil d’una carta manuscrita del bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra des del 1416 fins al 1436 Francesc de Tovia i una edició de luxe del Manual Digest d’Antoni Fiter i Rossell i va rebre del pontífex un mosaic representant la verema i alguns dels seus escrits, va detallar al Papa el “consens unànime” que hi ha al país al tomb de totes aquestes qüestions.

Amb posterioritat a l’audiència privada, el cap de Govern, acompanyat de l’ambaixador d’Andorra prop de la Santa Seu, Carles Álvarez Marfany, va mantenir una reunió amb el secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin, i el secretari per a les Relacions amb els Estats, Paul Richard Gallagher, amb el qual van tractar l’actualitat política i socioeconòmica i la cooperació entre Andorra i la Santa Seu en diferents àmbits.

En la trobada amb Parolin, ambdós van compartir els reptes dels petits Estats i van coincidir amb el seu rol d’exemplaritat davant els reptes globals i comuns com ara la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, van tractar la possibilitat de teixir una aliança des de la perspectiva dels petits Estats i treballar conjuntament en accions que impulsin els compromisos adquirits en la COP26. Es tracta d’una qüestió que va “interessar molt al cardenal Parolin”, segons va remarcar Espot, que va insistir que pels petits països “potser les nostres contribucions a les causes globals poden tenir un impacte real petit però sí poden tenir un impacte formal gran en el sentit de poder tenir un rol d’exemplaritat que també serveixi per a països més grans”.

Debat intern pel PS
D’altra banda, i interpel·lat sobre si el tema de l’avortament s’havia de comentar a la trobada al Vaticà, el president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va destacar que “és una qüestió que s’ha de parlar dins d’Andorra, sense ingerències externes” i “analitzar fins on es podrà anar, més enllà que és legítim que es pugui plantejar un canvi en la Constitució”.

Així mateix, López, que davant el comunicat sobre la trobada fet públic des del Govern va destacar que “cal entendre que aquesta qüestió no ha estat tractada”, va confirmar que “no hi ha hagut cap convocatòria per part del Govern” per parlar de la qüestió ni “tampoc del que hagi pogut succeir avui a Roma”.

Espot
trasllada
Papa
“debat de societat al tomb de l’avortament”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte