Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Jaume Bartumeu el dia que van anunciar el pacte per a les eleccions.
Pere López i Jaume Bartumeu el dia que van anunciar el pacte per a les eleccions.

Espot veu “fora de lloc” la petició d’aturar la negociació amb la UE


Escrit per: 
M. S. / Foto: M. P.

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, ha considerat aquest vespre "totalment fora de lloc” i “una sortida de to” la petició del Partit Socialdemòcrata i Progressistes-SDP d’aturar de forma immediata les negociacions amb la Comissió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació amb la UE mentre no es constitueixi el nou Consell General i s’elegeixi nou cap de Govern i el subsegüent nou equip ministerial.

I és que el cap de Govern creu que les manifestacions de la carta que li han fet arribar avui mateix els presidents de les dues formacions, Pere López i Jaume Bartumeu, així com el comunicat de premsa fet públic, “no obeeixen en absolut a la realitat”, sinó que en fan una “explicació absolutament distorsionada” valent-se únicament d’un “argument electoralista” i “amb ganes de fer mullades per no res”.

En la missiva, tramesa també als ambaixadors de França i Espanya al país així com al vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, els dirigents de PS i Progressistes-SDP recorden que el 2019, el llavors cap de Govern, Antoni Martí, “va tenir el seny i el sentit institucional” de comunicar als negociadors de la Comissió que la preparació d’unes eleccions generals i la dissolució del Consell durant el mes de febrer d’aquell any “no permetien continuar les negociacions durant aquell període”, i asseguren que per l’excap de Govern “la delegació andorrana no estaria en mesura de negociar fins que no s’hagués constituït un nou Govern i aquest hagués nomenat una nova delegació”.

Espot ha negat amb contundència aquestes afirmacions i ha explicat que “el Govern actualment en funcions no ha fet ni més ni menys que allò que va fer el Govern que estava en funcions el 2019, que és evidentment prosseguir la negociació, però amb el ben entès que qualsevol cosa que s’estigui negociant i qualsevol acord que es pogués assolir es fa sota reserva i per tant absolutament condicionat a una futura ratificació per part del proper Govern”.

“És exactament el que es va fer el 2019 i el que s’està fent ara”, ha insistit Espot, que ha anat més enllà fins i tot i ha recordat que ara fa quatre anys es van arribar a fer “sessions de negociació amb format bilateral estant el Govern en funcions i es van arribar a determinats acords pel que fa a l’acord marc que es van deixar en cursiva i després el 29 de maig quan jo vaig assumir el Govern, en sessió de consell de ministres, vam ratificar tot allò que s’havia negociat sota reserva els mesos anteriors”.

Així mateix, el cap de Govern, que a diferència del que asseguraven PS i Progressistes-SDP considera que “sí es compleix l’article 77 de la Constitució”, ha insistit a qualificar la missiva de “sortida de to” tot recordant la reunió de l’Acord Polític del 12 de desembre passat, on al marge d’ell mateix i l’aleshores president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, “hi era present el senyor López, en què “es va explicar aquesta metodologia de treball i, en aquell moment, el senyor López no va fer cap mena de manifestació contrària ni va mostrar la més mínima oposició que les coses es fessin d’aquesta manera”.

En aquesta línia, Espot, que ha revelat que precisament va ser Pintat l’únic qui “va fer una reserva perquè considerava que no s’havia de continuar negociant”, ha detallat que aquesta metodologia s’havia consensuat amb els representants dels coprínceps i amb la pròpia Comissió Europea, i que fins i tot amb Šefčovič “s’havia acordat que durant els mesos que el Govern està en funcions no aniríem a negociar cap dels aspectes que necessitessin un arbitratge polític, sinó que avançaríem aspectes tècnics”. I fins i tot en aquest cas, ha continuat Espot, que ha recordat que “unes negociacions d’aquest calat no s’aturen perquè un Govern estigui en funcions”, qualsevol “cosa que s’acordés o es consensués es faria sota reserva i condicionat a una futura ratificació”.

D’altra banda, el cap de Govern, que ha aconsellat a López i Bartumeu que es deixin de “polèmiques estèrils” i se centrin a “elaborar un programa polític que sigui atractiu per als ciutadans i a vehicular propostes positives i constructives per alfutur del país”, ha lamentat “el poc sentit d’Estat” mostrat pels presidents de PS i Progressistes-SDP per haver-se dirigit directament als ambaixadors dels països veïns i al vicepresident de la Comissió Europea sense fer-ho a través del Govern.

Espot
ue
negociació
acoprd d'associació

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Bon dia, No podrem doncs mai parlar de plítica amb el Senyor Espot? Cada vegada que parlem de temes de polítiques públiques, denúnica atacs personals. És el mateix qui fomenta polèmiques estèrils. Cordialement

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte