Diari digital d'Andorra Bondia

Espot veu viable adherir-se a l'Espai Econòmic Europeu seguint el model de Liechtenstein


Escrit per: 
Agències / Foto: M. S.

El ministre d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, s'ha reunit, aquest divendres al matí, amb la seva homòloga de Liechtenstein, Aurelia Frick. Aquest país es va adherir a l'Espai Econòmic Europeu (EEE) al 1995, ara fa 15 anys. Espot ha qualificat d''exemple pioner', el procés d'entrada d'aquest país, i ha dit que 'la solució andorrana per un futur pròxim és aquesta via'.

Frick ha ofert tota la col·laboració en aquest àmbit i ha proposat d'organitzar reunions tècniques per conèixer tota la gestió del cabal comunitari que Andorra hauria d'assumir en el cas que entrés a formar part de l'EEE. Durant la trobada també han parlat dels treballs dels respectius governs en matèria de transparència i d'adaptació als estàndards internacionals fiscals.
És la primera vegada que la ministra d'Afers Exteriors de Liechtenstein, Aurelia Frick, visita el Principat. La trobada que ha tingut lloc aquest divendres al matí s'ha centrat, sobretot, en les relacions dels petits estats amb Europa. Espot ha manifestat la voluntat del Govern d'acostar-se a Europa per tal d'entrar a formar part del mercat interior tenint en compte 'les especificitats andorranes'. Liechtenstein forma part de l'Espai Econòmic Europeu des del 1995 i, per tant, ja participa en el mercat interior de la Unió Europea. Segons Espot, Frick ha ofert tota la col·laboració en aquest àmbit. El ministre ha qualificat l'exemple de Liechtenstein de 'pioner' i ha afegit que la solució andorrana per un futur proper és aquesta via perquè 'estem al mig d'Europa' i difícilment el Principat podrà sobreviure sense tenir en compte 'aquest espai tant necessari'.
La ministra d'Exteriors ha proposat unes 'reunions tècniques' per conèixer millor tot el marc legal que Andorra hauria de modificar si en un futur entrés a formar part de l'EEE, és a dir, totes les lleis que caldria canviar per tal d'homologar el sistema financer andorrà a l'europeu.
Altres qüestions que han sorgit en el transcurs de la reunió són els treballs dels respectius governs en matèria d'informació fiscal, i les relacions dels dos països amb diferents organismes internacionals com les Nacions Unides o el Consell d'Europa. Espot ha destacat que es mantenen sovint reunions entre els petits estats perquè comparteixen problemes i ha dit que 'el petits units tenim més força' per resoldre'ls.
Espot ha remarcat les bones relacions diplomàtiques que existeixen entre Andorra i Liechtenstein, però tot i això ha mostrat la voluntat d'estrènyer els lligams entre ambdós països i buscar 'nous eixos de col·laboració, especialment en àmbits com l'econòmic, el cultural  i el turístic'.
De la seva banda, la ministra d'Afers Exteriors de Liechtenstein ha explicat que l'entrada a l'EEE va ser un procés molt qüestionat en el seu moment, però està convençuda que actualment un 95% de la població diria que és la decisió correcta.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte