Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió d’ahir entre Xavier Espot i Roser Suñé i els consellers electes de CC, Carles Naudi i Raül Ferré.
Un moment de la reunió d’ahir entre Xavier Espot i Roser Suñé i els consellers electes de CC, Carles Naudi i Raül Ferré.
Els consellers generals electes del PS es van reunir amb els de Terceravia.
Els consellers generals electes del PS es van reunir amb els de Terceravia.

Espot vol un govern de coalició i obre la porta a Terceravia, L’A i CC


Escrit per: 
M.S. / Fotos: Demòcrates i PS

Demòcrates per Andorra aposta per un govern de coalició i obre la porta a Terceravia, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos per sumar-s’hi per garantir l’estabilitat de la legislatura a la vegada que no tanca la porta a continuar treballant amb el Partit Socialdemòcrata en aquelles qüestions com la UE o la sostenibilitat de les pensions, en què si es “vol que siguin a llarg termini” han de comptar amb les dues forces que apleguen el “65% del suport dels electors i sumen 18 consellers generals”.
Així ho va assegurar ahir el candidat a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, que acompanyat de la número dos de la llista nacional, Roser Suñé,  va fer un balanç de la primera ronda de contactes amb la resta de formacions que va obtenir representació parlamentària als comicis del 7 d’abril, que va tancar amb la trobada amb Ciutadans Compromesos, després de la qual se sent “fins i tot més optimista que a l’inici” de cara a poder obtenir el suport necessari en el debat d’investidura.
I és que el candidat taronja, que va instar les formacions que volien evitar les majories absolutes a “ser coherents i obrir la porta a assumir responsabilitats compartides de govern”, va explicar que a excepció del Partit Socialdemòcrata, a qui el fet de voler presentar un candidat a la investidura ja “tanca la porta a qualsevol opció de suport a la investidura o a un govern”, la resta de formacions, amb qui a més a més “hi ha més coincidències ideològiques i programàtiques”, van deixar oberta la possibilitat de donar suport a una investidura d’Espot com a cap de Govern.
Així, i després de “constatar” que ni Terceravia ni Liberals d’Andorra “tenen la voluntat de presentar un candidat alternatiu”, Espot es va decantar per aquestes formacions a l’hora de buscar un acord que permeti donar estabilitat a legislatura, acord que va voler obrir també a Ciutadans Compromesos, que  “ja van dir en campanya que donarien suport a la llista més votada”. Un acord, va continuar el candidat taronja, que pot incloure aquestes forces de forma “complementària o sumades”.
En tot cas, i en espera de concretar noves reunions amb les tres formacions –només n’hi ha una prevista per divendres vinent amb L’A–, Espot sí que va voler deixar clar que Demòcrates “prioritzarà” un acord amb aquelles forces que “es puguin comprometre de forma plena per quatre anys” i assumeixin per tant també responsabilitats dins el Govern.
En el cas de no poder assolir aquest escenari, Espot treballarà per teixir un acord, també el més ampli possible, perquè el futur executiu pugui comptar amb un suport parlamentari que garanteix l’estabilitat de la legislatura.
De cara a aquest nou pas en les negociacions, el candidat Demòcrata va assegurar que s’encara “sense línies vermelles” quant “a àrees de gestió ministerials” i sent conscients que en ser 11 consellers i no 15 com en la legislatura passada “no es podrà aplicar tot el programa”. No obstant això, el líder taronja, que va assegurar que treballarà per mirar d’arribar al debat d’investidura amb un “programa de Govern pactat” amb aquella formació o aquelles amb les quals s’acabi concretant un acord, sí va advertir que hi ha “qüestions nuclears” a les quals la formació no pot renunciar per assolir un acord com són per exemple al règim institucional que defensen o als passos que ja s’han fet per tancar un acord d’associació amb la Unió Europea.
Abans, però, de la sessió d’investidura caldrà tancar la composició de Sindicatura en la sessió constitutiva prevista per al 2 de maig vinent. En aquest sentit, Espot, que va admetre que “si no reunions, sí hi haurà d’haver trucades” amb la resta de forces per mirar d’assolir un consens, va recordar que des de Demòcrates “mai s’ha tancat la porta” que a Sindicatura hi poguessin estar representades el màxim nombre de formacions. Ara bé, el candidat demòcrata, que va reiterar la voluntat de presentar una candidata a síndica, va deixar clar que si amb 15 consellers DA tenia tres dels quatre llocs de l’òrgan rector del Consell General, ara amb 11 els en pertocarien dos.

Reunions del PS
També ahir, els consellers generals electes del Partit Socialdemòcrata van culminar la seva primera ronda de reunions amb la resta de forces parlamentàries amb les trobades que van mantenir amb els parlamentaris electes de Terceravia i de Ciutadans Compromesos. Unes reunions, que com es va posar de manifest des de la formació a través d’un comunicat, van servir per, igual com es va fer en la trobada amb L’A, traslladar a aquestes formacions la voluntat de presentar la candidatura de Pere López a cap de Govern i explorar possibles suports, així com la intenció de mirar de consensuar una composició plural de la futura Sindicatura, amb la presència “del màxim de forces polítiques possibles”.
Precisament, respecte a aquesta qüestió, i tal com ja va traslladar en la trobada amb Demòcrates, el líder de Terceravia, Josep Pintat, va dir a López que el tema de Sindicatura “no preocupa” la formació, que “conscient” que té quatre parlamentaris, “no aspira a cap càrrec a Sindicatura”.
Quant a un hipotètic suport a la investidura, Pintat, també com va dir a Espot en la reunió de dimecres, es va mostrar partidari d’esperar a veure quines propostes i full de ruta es planteja durant el debat d’investidura per tal de fer avançar el país. Així mateix, i amb relació a la qüestió de la negociació amb la Unió Europea, Pintat va deixar clar que des de Terceravia “s’entén que hi hauria d’haver una unitat de 28 consellers i amb les coses clares”.
D’altra banda, des de Ciutadans Compromesos es va reiterar la intenció d’“escoltar” les propostes de les diferents formacions –DA i PS– i veure quina s’acosta més al seu programa electoral.

Espot
vol
Govern
coalició
obre
Porta
Terceravia
L'A
CC

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte