Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el director d’Estadística, Joan Soler, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el director d’Estadística, Joan Soler, en la compareixença d’ahir.

Estadística estima que fan falta entre 1.500 i 2.000 pisos a l’any


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El país necessita entre 1.500 i 2.000 pisos a l’any per donar resposta a la demanda d’habitatge de lloguer, una demanda a més que es preveu que vagi augmentant si es manté també el ritme de creixement actual.
Així ho van posar de manifest ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el director del departament d’Estadística, Joan Soler, que van comparèixer per informar d’algunes de les dades que es van avaluar en la darrera reunió de la Taula d’habitatge extretes del treball fet per Estadística a partir de les dades de l’Enquesta de pressupostos familiars (EPF) corresponents al 2018.
Soler, que va indicar que actualment hi ha 22.000 llars de lloguer i que unes mil persones canvien cada any d’habitatge, va precisar que dels habitatges necessaris uns 400 servirien per cobrir les necessitats dels nous immigrants que venen al Principat mentre que la resta ho faria dels treballadors temporers, actualment uns 4.700, una xifra, però, que “creixerà cada any”.
Un cop estimada la demanda, ara es treballa per poder “determinar l’oferta que hi ha al país per poder veure si quadra amb aquesta demanda”, segons va explicar Gallardo, que va remarcar que en el cas que no sigui així també es treballa per “veure quines accions són necessàries” per poder fer front a aquesta demanda.
En aquesta línia, el ministre va defensar la necessitat de crear un “registre de territori” amb tota la informació necessària per poder servir de base a l’hora de determinar les polítiques de l’executiu en matèria d’habitatge tant a curt, mitjà com a llarg termini. “Per poder fer polítiques que s’adaptin a les necessitats reals és imprescindible disposar de dades reals”, va insistir Gallardo, que va precisar que en aquest registre de territori es disposarà de dades relatives al cadastre i al cens comunals, i cal òbviament la col·laboració de les administracions parroquials, les dades facilitades per les elèctriques amb el benentès que “un consum baix no vol dir sempre que un habitatge està buit”, les dades pròpies de què disposi l’executiu a través de les enquestes d’Estadística així com les dades que pugui facilitar el propi sector immobiliari.
D’altra banda, i malgrat deixar clar que l’objectiu de l’EPF és oferir dades sobre el consum mitjà de les famílies ja sigui en alimentació, oci o serveis de lloguer i no pas mostrar dades sobre el comportament del preu del metre quadrat, amb la combinació de diferents variables sí que s’ha intentat fer una aproximació als preus dels mercat de lloguer, especialment en aquells casos de menys d’un any, és a dir, quan s’accedeix a aquest mercat.
Així, i tot i que com va incidir el ministre “es tracta d’una primera aproximació, no la que ens agradaria donar perquè no disposem de totes les dades que sí que tenen altres institucions”, el treball d’Estadística permet observar l’evolució del preu del metre quadrat des del 2013 i constatar que els dos darrers exercicis (2017 i 2018) hi ha hagut un increment del 23%. I és que, en el cas dels lloguers de menys d’un any, el 2016 es pagaven, de mitjana, 7,3 euros per cada metre quadrat, el 2017 la xifra era de 8,4 i l’any passat el preu del metre quadrat se situava ja en els 9,2 euros.
Tot i aquestes dades, Gallardo i Solé van explicar que si es prenen les referències de les dades que figuren a diferents portals immobiliaris el preu per metre quadrat se situava a l’agost passat al voltant dels 12 euros, és a dir un 30% superior a les xifres corresponents a l’any passat facilitades per Estadística. D’aquesta manera, i sempre segons els portals immobiliaris consultats des de l’executiu, el metre quadrat a Sant Julià era de 13,5 euros, de 12,6 a Canillo, de 12,5 a Escaldes-Engordany i de 12 euros a Andorra la Vella. En el cas d’Encamp se situava en els 11,7 euros, mentre que a Ordino i a la Massana, el preu del metres quadrat era de 10,5 i 10, 1 euros, respectivament.

 

estadística
estima
falten
pisos
l'any
entre
1.500
2.000
fan falta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte