Diari digital d'Andorra Bondia
La reunió celebrada aquest dimarts
La reunió celebrada aquest dimarts

Estadística estima que hi ha prop de 4.000 habitatges buits al país


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA

Les dades de què disposa el departament d’Estadística assenyalen que des del 2010 hi ha prop de 4.000 pisos buits, mentre que actualment hi ha 33.249 habitatges ocupats per llars residents. Aquesta va ser una de les primeres informacions sobre la situació del mercat immobiliari que es va donar a conèixer ahir en la segona reunió de la Comissió nacional de l’habitatge. També es van exposar les dades relatives als preus dels pisos de lloguer i de venda. Quant al lloguer, el preu mitjà se situa entre els 539,54 euros i 587,3 euros. Això mostra un augment d’entre el 0,2% i el 0,6% respecte del darrer any. En relació al preu mitjà per metre quadrat, aquest es troba entre els 6,8 euros i els 7,1 euros. Aquestes dades s’han extret de l’estudi de l’índex de preus al consum i de l’enquesta de pressupostos familiars.
Per altra banda, també es va presentar el resultat de l’estudi del valor dels béns immobles en base a la informació del departament de Tributs sobre les transaccions subjectes a l’impost de transmissions patrimonials. Aquest conclou que el preu mitjà de venda d’habitatges multi-familiars és de 2.050 euros per metre quadrat i el preu mitjà de venda d’habitatges unifamiliars és de 2.280 euros. 
Segons van informar des del Govern, aquests estudis són una primera base per a l’anàlisi més global que durà a terme la comissió tenint en compte les aportacions de tots els participants i també incorporant les dades que els comuns s’han compromès a facilitar per tal de disposar d’indicadors el més fiables possible sobre l’ús dels habitatges.
El president del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas, es va referir a les informacions facilitades per FEDA i les mútues elèctriques que conclouen que hi ha uns 4.000 pisos sense contracte de llum. Per Galobardas, això no vol dir que siguin pisos buits, i en aquest sentit va argumentar que la majoria d’habitatges que les immobiliàries tenen en cartera no tenen contracte de llum. Tot plegat el va portar a afirmar que d’aquests 4.000 immobles “n’hi deu haver alguns milers que no són pisos buits, sinó que es troben a la venda”. A més va destacar que un cop es disposi de la xifra real d’habitatges tancats caldrà analitzar de quin tipus de pisos es tracta. En aquest sentit va apuntar que en el cas que aquests siguin de luxe, per exemple, si es decidís aplicar una pressió fiscal sobre ells no es resoldria el problema.
Quant a les dades relatives al preu del lloguer proporcionades per Estadística, Galobardas considera que “poden ser un bon indicador, tot i que no ho són al cent per cent”. El president de l’AGIA va recordar que estan basades en enquestes, i per tant tenen “certa imprecisió”. D’aquesta manera va declarar que “és una bona estimació però no tindrà la fiabilitat que pot oferir la informació que es pugui extreure dels impostos” que cobren els comuns sobre els lloguers. En el cas del preu de venda, en canvi, destaca que és “més precís”, ja que es basa en els impostos que graven les operacions immobiliàries. Galobardas va posar en relleu el compromís de les corporacions d’aportar aquestes dades que han de permetre obtenir “càlculs més acurats” i diferenciats segons les tipologies. 
A partir de tota aquesta informació, el departament d’Estadística i l’empresa contractada per l’AGIA podran treballar de forma conjunta per elaborar un estudi del mercat immobiliari. La intenció és que aquesta tasca es pugui dur a terme al més ràpid possible, ja que com abans es puguin implementar les mesures per corregir les disfuncions, més efectivitat tindran, va destacar el president de l’AGIA. La necessitat d’informació real urgeix especialment el sector, segons va reiterar Galobardas, ja que avui tenen el convenciment que les apujades dels preus dels lloguers desmesurades són “casos singulars” i per això cal demostrar-ho amb xifres per evitar que siguin “una profecia que s’autocompleix”. 
Ahir també es va presentar el reglament de funcionament de la Comissió, que s’aprovarà en la pròxima trobada, que tindrà lloc el mes de gener.

estadística
estima
pisos
buits
4.000
habitatges

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Ja esta bé d'aquest assetjament immobiliari! portem anys que els salaris estan congelats, el cost de la vida augmenta cada any!, estem perdent la qualitat que tenia viure aqui a andorra, és una pena!!! ara mateix si no ets dels que portes uns certs anys treballant amb una empresa, els salaris són ridiculs i no es valoren les persones... Fa falta un canvi polític!, hem de fer un nou partit, un partit jove!, on el important , el que prevalgui siguin els drets bàsics de les persones!!!
Senyors d'Estadística, els hi proposo un senzill exercici q de ben segur serà enriquidor: agafin aquest mateix diari i apuntin els preus de lloguer de tots el pisos q hi surten, després calculin el preu mig. Mi jugo un jornal q no te res a veure amb el titular de la noticia. Quina presa de pèl...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte