Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la celebració de la 4a Reunió de ministres i altes autoritats iberoamericanes de Ciència, Tecnologia i Innovació.
Un moment de la celebració de la 4a Reunió de ministres i altes autoritats iberoamericanes de Ciència, Tecnologia i Innovació.

Estratègia conjunta iberoamericana per acabar amb la bretxa digital


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

Els 22 països de la comunitat iberoamericana han acordat impulsar una estratègia conjunta per posar fi a la bretxa digital existent entre els diferents països però també dins la “pròpia societat” d’aquests, segons ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ha presidit la 4a Reunió de ministres i altes autoritats iberoamericanes de Ciència, Tecnologia i Innovació, que ha acollit Andorra aquesta tarda de forma telemàtica.

De fet, la gestió d’aquesta bretxa digital ha centrat bona part de la trobada on, com ha detallat Gallardo, també s'ha aprofitat per avaluar les primeres conclusions de la reunió d’alt nivell extraordinària del juny passat, on els diferents països van compartir les seves casuístiques en l’ús de les tecnologies i de la innovació en la gestió de la pandèmia sanitària.

I és que amb la Covid-19 s’ha posat de manifest que “la preparació dels diferents països quant a tecnologia i innovació representa una manera diferent i uns recursos diferents a l’hora de gestionar aquesta crisi sanitària”, segons ha assegurat el ministre, que ha incidit que  això “es pot aplicar també a qualsevol temàtica, ja sigui econòmica o social i educativa”.

Per això, el ministre ha insistit en la importància d’afrontar aquest “repte” que suposa aquesta bretxa digital, diferència que s’ha de superar “no només entre els diferents països, on ja de per si en funció de l’estat de desenvolupament de cada un ja es pot trobar una diferència quant a recursos digitals que són a l’abast de la societat”, sinó també dins dels propis estats on “es pot donar una bretxa digital en funció de les polítiques públiques i de les inversions que es facin, i l’accés a la innovació, la ciència i tecnologia crea aquestes grans diferències”.

La visió de l’estratègia passa per convertir Iberoamèrica en una àrea de lideratge mundial del desenvolupament sostenible, orientant i aprofitant els instruments del coneixement i la innovació per fer realitat una transformació històrica.

Respecte a l’aportació que pot fer Andorra i què en pot treure de tot plegat, el ministre ha remarcat que “és cert que podem compartir moltes propostes des de l’àmbit andorrà”, però ha reconegut també que “tenim moltes coses per aprendre que després hem d’intentar traslladar a la mida de la realitat d’Andorra”. 
En aquest sentit, Gallardo ha posat els exemples de països com ara Perú i Costa Rica, “capdavanters en moltes propostes públiques des del punt de vista de la innovació”, i ha destacat que trobades com les d’avui són un bon “marc i oportunitat de prendre bona nota de les bones pràctiques, i sobretot de les decisions que estan adoptant i estratègies que estan funcionant, que poden ser reproduïbles a escala andorrana”.

El ministre ha recordat que que en totes les ministerials s’ha intentat tenir en compte el paper de la ciència i la tecnologia, fet que dona una especial “rellevància” a la trobada d’aquesta tarda, dedicada precisament a aquesta temàtica, sobretot “en la recerca d’unes polítiques públiques més sostenibles”. De fet, la voluntat de la Secretaria Pro Tempore andorrana és impulsar la innovació a Iberoamèrica i posar-la al servei de l’assoliment dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS).

estratègia
conjunta
iberoamericana
acabar
bretxa digital

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte