Diari digital d'Andorra Bondia
La comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus es va reunir ahir.
La comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus es va reunir ahir.

Expedient sancionador a una vintena d’hotels i restaurants per no reciclar


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern ha obert una vintena d’expedients sancionadors a establiments hotelers i de restauració perquè no duien a terme la recollida selectiva de residus. Es tracta de locals que no reciclaven o bé que no ho feien correctament. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va destacar que la majoria de negocis del sector compleix la normativa. En les inspeccions realitzades es va constatar, però, que alguns “no ho feien bé”. Calvó va remarcar que a aquests darrers se’ls va donar un termini d’un mes i el suport necessari perquè s’adeqüessin a les obligacions. Per als que “no volen implantar de cap manera la recollida selectiva ens hem vist amb l’obligació d’obrir expedients sancionadors”, va dir la ministra.
De fet, en la reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus celebrada ahir va quedar palès que des de l’inici de la campanya d’inspeccions que s’està fent conjuntament amb els comuns al sector hoteler i de la restauració la recollida d’envasos ha crescut un 40% entre els grans productors. Calvó va subratllar que “mai havíem tingut un increment tan important” i per això es preveu mantenir aquesta campanya durant el 2018 amb l’objectiu de consolidar “els augments espectaculars” assolits recentment i la qualitat de les recollides. El mateix es preveu fer amb la campanya de sensibilització als mitjans de comunicació adreçada a la població en general. El fet és que la recollida d’envasos  va augmentar un 6,2% i la de vidre un 2,4% mentre que la de paper i cartró va disminuir un 2,7%. Des del Govern es remarca que l’augment de la recollida d’envasos coincideix amb l’inici de les inspeccions als hotels i restaurants però sobretot amb la campanya de sensibilització a la població. Quant al paper i cartró, la baixada s’atribueix a la digitalització de la societat, una tendència que es constata des de fa temps al Principat i als països de l’entorn.
Durant el 2017 s’han gestionat prop de 125.500 tones de residus, un 14% més que al 2016. El 30% d’aquestes s’han tractat a Andorra mentre que el 70% restant s’han exportat. A banda, s’han gestionat 2.967 tones de brossa procedents de la Cerdanya (fet que representa un 7,2% dels residus valoritzats al CTR de la Comella).
Si s’atén als residus urbans (que suposen 73.320 tones), durant el 2017 es van preparar per a la reutilització i reciclatge un total de 33.344 tones. Per a valorització energètica se’n van destinar 37.992 tones mentre que la resta es van eliminar (1.983 tones). Dels residus que es van reciclar, 2.411 tones eren de vidre, 1.064 tones d’envasos i 8.480 tones eren de paper. Quant a matèria orgànica se’n van gestionar 73 tones. Cal destacar que el volum de recollida selectiva tractat durant el 2017 ha estat, globalment, inferior a les xifres assolides en el període comprès entre el 2010 i 2013, principalment per la caiguda del reciclatge de paper.

Campanya per incrementar i millorar la recollida selectiva

Per implicar i informar la ciutadania sobre la correcta segregació i deposició de les fraccions i incrementar així la recollida selectiva i la seva qualitat, el Govern ha impulsat una campanya porta a porta. Es va iniciar la setmana passada a Encamp i fins al 31 de juliol preveu visitar 7.250 llars de tot el país. Un equip d’educadors donarà a conèixer com s’ha de fer aquesta recollida per tal de reduir els impropis, ja que sobretot en el cas dels envasos encara es troben molts residus que s’haurien de dipositar en algun altre contenidor. Aquest equip oferirà una bossa per al reciclatge com a obsequi i un tríptic informatiu. A més també es preveu intervenir a peu de contenidor i deixalleries mòbils. Tot plegat ha de permetre resoldre els dubtes i detectar els hàbits de la ciutadania per millorar la recollida selectiva i també recollir demandes i observacions de la població que es traslladaran als comuns per tal d’anar fent més fàcil el reciclatge.

67 productors a la recollida de matèria orgànica

Durant el 2017 es va engegar la recollida selectiva de matèria orgànica amb 67 productors, tot i que a l’inici se n’havien previst 47. Calvó va explicar que al principi va ser complicat perquè calia garantir la qualitat d’aquesta matèria orgànica, un fet que ja s’ha assolit i que permet utilitzar-la per al compostatge. En sis mesos s’han recollit 309 tones i l’objectiu és arribar en un any a les 1.000 tones. Per això la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va destacar que cal seguir treballant perquè s’està “una mica lluny”.

L’ús de bosses de plàstic baixa un 20%

El consum de bosses de plàstic ha caigut un 20% durant els mesos de gener i febrer d’aquest any respecte del 2017. Així, el reglament per a la reducció de l’ús de bosses de plàstic ha fet que aquestes baixessin un 18% al gener i un 23% al febrer. En total s’han estalviat 123.529 bosses respecte del mateix període de l’any passat. Calvó va celebrar el “bon resultat” de la campanya i espera que les xifres es vagin consolidant.

expedient
sancionador
vintena
hotels
restaurants
reciclar
no reciclar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic