Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, a l’edifici administratiu del Govern.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, a l’edifici administratiu del Govern.

Exteriors, pendent de tancar la participació a la Cimera del 21-A


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, estan mantenint “els contactes necessaris” per acabar de tancar la participació dels diferents estats de la comunitat iberoamericana en la Cimera de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc al Principat el 21 d’abril vinent.

Així ho va explicar ahir Ubach després de la reunió “informal” que va mantenir telemàticament amb els consellers generals que formen part de la comissió legislativa de Política Exterior, a qui va informar dels darrers preparatius que s’estan portant a terme per acollir aquesta cita.

Així, la ministra, que va recordar que finalment la Cimera de caps d’Estat i de Govern tindrà un format “híbrid” amb la participació presencial d’alguns països i telemàtica de la resta, va explicar als parlamentaris que s’ha convidat per participar de forma presencial els països que junt amb Andorra formen la troika, és a dir Guatemala, que va ostentar l’anterior presidència i va passar el relleu al Principat, i la República Dominicana, que l’ocuparà després de la cita, així com a Espanya i Portugal, “com a països veïns d’Andorra” i que “segurament tenen més facilitats” per poder-s’hi desplaçar.

També la  Secretaria General Iberoamericana (Segib) serà presencialment a la cimera, mentre que la resta de països hi participarien de manera telemàtica, com ho han fet en les diferents reunions preparatòries que van tenir lloc l’any passat, on es van abordar qüestions com ara l’educació, el medi ambiental, la innovació o la reforma de l’Administració i que van cloure el 30 de novembre amb la segona reunió de ministres d’Afers Exteriors.

Precisament, sobre aquestes reunions, Ubach, que va valorar la “bona participació” de ministres i d’altes autoritats, va destacar que totes les trobades van finalitzar amb l’adopció d’una declaració “consensuada entre els membres de la conferència iberoamericana”, un fet “molt important” per a la presidència andorrana, unes declaracions que s’elevaran a la cimera de caps d’Estat i de Govern del 21 d’abril i que han de servir de base per a la declaració final que s’ha d’aprovar.

La titular d’Afers Exteriors va destacar també el fet que amb l’anul·lació de la cimera prevista al novembre Andorra ha ostentat la presidència de la conferència iberoamericana durant un període de més de dos anys, “la més llarga de totes”. En aquesta línia, Ubach va assegurar que ha estat “una experiència positiva en el sentit que ha permès treballar amb tots els països i tenir contactes molt més estrets” amb la comunitat iberoamericana.

Missatge global a fora
D’altra banda, i després de tenir coneixement del desplaçament del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, a París per reunir-se amb diferents membres de l’Assemblea Nacional, Ubach va explicar que va contactar amb ell per tal de posar a disposició l’ambaixada d’Andorra a París, que “està a disposició de totes les delegacions i de totes les institucions que es poden desplaçar a la capital francesa”.

Així mateix, la titular d’Afers Exteriors, que va revelar que entre ahir i avui també els grups de la majoria parlamentària que dona suport al Govern tenen trobades previstes amb parlamentàries franceses, va incidir que “és molt important” que a nivell de tota l’acció internacional “hi hagi una bona coordinació de tal manera que es pugui passar un missatge global sobre la situació d’Andorra”. “

pendent
tancar
cimera

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte