Diari digital d'Andorra Bondia
Cristina Rodríguez, en l’etapa com a ministra de Salut.
Cristina Rodríguez, en l’etapa com a ministra de Salut.

Exteriors posa salari a la presidenta de la CNAU i el PS no ho veu clar


Escrit per: 
M.S./ A.L./ Foto: Consell General

Terceravia demana per l'estalvi de la via preferent i per l'accidentalitat al túnel de la Tàpia.

Els estatuts de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU) ho diuen clarament: el president de l’entitat el nomena el Govern “d’entre els membres de l’assemblea general i proposta d’aquest mateix òrgan”. I resulta que els membres de l’assemblea “no són retribuïts”. Per tant, el president de la CNAU, que necessàriament ha de ser membre de l’assemblea, és un càrrec honorífic. Així havia sigut des de la creació de l’entitat, el març del 1996, i fins que l’11 de novembre l’assemblea de la comissió va aprovar a suggeriment d’Exteriors el nomenament de Cristina Rodríguez com a nova presidenta.

Fins aquí, res que sortís del normal. L’extraordinari va ser que, per primera vegada des del 1996, el càrrec va deixar de ser honorífic: la nova presidenta cobraria en concepte de salari i segons fonts coneixedores del cas tretze pagues que freguen els 2.500 euros. El Partit Socialdemòcrata no ha vist clar aquest sobtat canvi de criteri i la consellera general del partit, Susanna Vela, va entrar ahir una pregunta escrita perquè el Govern ho expliqui en la sessió d’avui.

El cas és que no és només el PS qui no ho veu clar. En un informe emès el 13 de desembre, el gabinet jurídic del Govern considera que la remuneració és incompatible amb els estatuts actuals. Perquè el càrrec fos remunerat, conclou, caldria reformar el redactat actual. De fet, l’únic càrrec remunerat previst és el del secretari general. Resumint: segons les mateixes fonts, encara que Rodríguez es va incorporar al nou destí a mitjans de novembre, el Govern ha seguit les indicacions del gabinet jurídic i no li ha ingressat cap mensualitat.El cert és que no és només la remuneració de la nova presidenta el que li grinyola al PS. També demanarà en la sessió d’avui els motius pels quals una persona del perfil professional de Rodríguez, que sempre ha estat vinculada a l’àmbit de la salut –va ser ministra del ram així com directora general del SAAS, i en l’última legislatura va exercir com a ambaixadora a França i davant de la Unesco–, ha estat elevada a presidenta de la CNAU, càrrec que fins ara sempre havien exercit professionals provinents dels àmbits de l’educació, la ciència i la cultura, que són els propis de l’entitat. Cal dir en aquest punt que, a diferència de la remuneració, els estatuts no parlen enlloc del perfil del president de la CNAU, que té la facultat de convocar i presidir les sessions de l’assemblea i del comitè executiu, i d’orientar l’activitat del secretari general.

La pregunta de Vela no és l’única presentada amb caràcter d’urgència per a la sessió de control d’aquesta tarda. Així, des de Terceravia, la parlamentària Carine Montaner preguntarà pels estudis previs que el ministeri de Salut va fer per a la implantació de la via preferent amb l’objectiu de conèixer quin estalvi comportarà per a la CASS el nou model d’accés a la sanitat pública.

Per la seva part, el conseller general Oliver Alís interpel·larà el Govern amb relació als quatre accidents que va haver-hi al túnel de la Tàpia els dies 9 i 10 de gener. En aquest sentit, Alís demana, entre d’altres, per les causes dels sinistres, per si hi ha relació entre ells i per quines mesures s’han adoptat o es preveu adoptar per mirar de reduir la sinistralitat.

Aquestes tres preguntes urgents s’afegiran a les tres preguntes ja entrades anteriorment pel grup parlamentari socialdemòcrata relatives a la participació i abstenció electoral, el nombre de detinguts per conduir sota els efectes de l’alcohol o drogues i a l’estat dels diferents reglaments per desenvolupar la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc).

Exteriors
salari
presidenta
CNAU
PS
no ho veu clar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic