Diari digital d'Andorra Bondia
Els ministres Sílvis Calvó i Jordi Torres en el transcurs de la roda de premsa, aquesta tarda.
Els ministres Sílvis Calvó i Jordi Torres en el transcurs de la roda de premsa, aquesta tarda.

FEDA i Andorra Telecom apliquen descomptes de prop de 2 milions d’euros


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA / J. A. Viladot

FEDA ha injectat fins ara al teixit empresarial del país durant els mesos de març i abril  971.000 euros en concepte de descomptes i reduccions. Així ho ha informat aquesta tarda la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de la parapública, Sílvia Calvó. Per la seva banda, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha comunicat que el paquet de descomptes que ha aplicat Andorra Telecom en les factures dels mesos de març i abril ha estat de 812.000 euros. Així doncs, les parapúbliques han contribuït fins ara amb prop de dos milions euros a ajudar empreses i autònoms a pal·liar els efectes de la crisi provocada per la Covid-19. “Un import que augmentarà els mesos successius, ja que aquests descomptes es perllongaran fins que les empreses no funcionin normalment”, ha emfatitzat Torres. A més, les parapúbliques aportaran més de 31 milions d’euros al compte del Govern per contribuir a les despeses extraordinàries generades per la crisi sanitària. 

Calvó ha explicat que fins ara, FEDA ha registrat 2.610 contractes (1.619 al març i 991 a l’abril) que s’han beneficiat del descompte del 100%, mentre que 779 contractes (547 al març i 232 a l’abril) ho han fet del 80%. La resta de distribuïdores elèctriques del país, Mútua Elèctrica, Nord Andorrà i Sercensa, també han aplicat descomptes del 100% i 80% per un cost total de 210.163,88 euros. En aquest sentit, cal recordar que les empreses afectades temporalment per la suspensió d’activitat o les que havien suspès elles mateixes efectivament l’activitat es podien acollir al  100% de reducció, mentre que les que mantenien un servei de guàrdia podien sol·licitar la reducció d’un 80%.

Per la seva banda, Andorra Telecom ha efectuat descomptes del 100% o 80% a 5.477 empreses. Els ministres també han recordat que les empreses també poden ajornar i fraccionar les factures fins a 12 mesos sense interessos. En aquest sentit FEDA ha rebut 469 sol·licituds d’ajornament i 74 de fraccionaments, mentre que 186 empreses s’han acollit a l’ajornament de rebuts d’Andorra Telecom.

Ajudes a les famílies
Calvó i Torres s'han referit al nou decret publicat ahir que té la finalitat de facilitar la tramitació de l’accés a les tarifes elèctriques bonificades per a les persones en situació de vulnerabilitat, de manera que serà directament el departament d’Afers Socials qui tramiti les sol·licituds a FEDA i Andorra Telecom. 

Quant als descomptes per a les persones vulnerables en matèria de tarifes elèctriques, Calvóha dit que podran gaudir d’un descompte mitjà de la factura d’un 15%. Igualment ha recordat que si amb tot, les famílies no es poden fer càrrec del cost del consum, se n’ocuparà el departament d’Afers Socials i “en cap cas es tallarà la llum”. 

Pel que fa als descomptes en telecomunicacions, Torres ha concretat que Andorra Telecom ofereix un 15% de descompte sobre els productes de connexió de Fibra Òptica, forfets de trucades, accés a Internet 300 Mbps i fins a dos mòbils amb tarifa XS. En cas de no poder fer front a la despesa de la factura, serà Afers Socials qui hi farà front. També en aquesta ocasió queda prohibida la suspensió del servei en cas d’impagament.

Andorra negocia amb Espanya i França per ser considerada com a destinació domèstica
“La data exacta de reobertura de les fronteres francesa i espanyola no la tenim”, ha manifestat la ministra Sílvia Calvó, però Andorra treballa tant amb França com amb Espanya de manera coordinada sobre aquesta qüestió. D’aquesta manera, ha reaccionat a la previsió del govern francès, segons la qual el 15 de juny podria començar a obrir les seves fronteres. I és que les restriccions amb els països de la Unió Europea, la zona Schengen i el Regne Unit sembla que seguiran fins a mitjans de juny, però després la circulació es podria reprendre i només es veurien afectats els estats no europeus, i Andorra vol estar en la llista dels països europeus per on es pot viatjar.

Amb relació a Espanya, Calvó ha assegurat que s’està negociant amb la ministra espanyola de Transició Energètica, Teresa Ribera, i ha insistit que Andorra està defensant que sigui considerada una destinació de turisme “domèstic”. La ministra ha recordat que hi ha més de 3.000 treballadors temporers espanyols que treballen al Principat. 

Les obres adjudicades o iniciades continuaran
El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha declarat que les obres que ja han estat adjudicades o iniciades “fins a la data continuaran fins a la seva totalitat”. Pel que fa a la resta de projectes d’obra pública previstos, ha insistit que “s’hauran de reprogramar” i ha recordat que l’única licitació que s’ha decidit aixecar per la seva urgència és la de la Portalada. Així, preguntat sobre com es veurien afectats projectes com el vial de Sant Julià o la construcció de pisos socials, ha dit que era massa d’hora per establir-ho perquè encara “no hem analitzat totes les inversions”. El ministre també ha insistit que estan seguint de prop l’aplicació dels protocols de seguretat en la construcció i que a hores d’ara no li consten irregularitats significatives pel que fa a les proteccions de seguretat dels treballadors. 

FEDA
Andorra Telecom
descomptes
2 milions d’euros
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic