Diari digital d'Andorra Bondia
El rei i el copríncep brinden després del discurs de Felip VI abans del sopar que ha tancat la primera jornada de la visita oficial.
El rei i el copríncep brinden després del discurs de Felip VI abans del sopar que ha tancat la primera jornada de la visita oficial.

Felip VI insta a “treballar plegats” per afrontar “els reptes globals”


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El rei Felip VI ha fet una crida que Andorra i Espanya segueixin “treballant plegats” per afrontar els “reptes globals” durant el seu parlament en el sopar ofert pels coprínceps, on també ha tingut paraules de condol per a les famílies andorranes que han perdut éssers estimats o que s’han vist afectades per la pandèmia de la Covid-19.

El monarca, que ha fet part del discurs en català i ha citat uns versos de Verdaguer a Canigó i la màxima 55 del Manual Digest de Fiter i Rossell, ha insistit que ambdós països “compartim nombrosos reptes que són globals” i ha incidit especialment en el canvi climàtic i el seu efecte sobre el sistema pirinenc i l’alpí que s’ha de “mirar de revertir”.

Felip VI, que ha volgut brindar per un “futur compartit de progrés i prosperitat per a les dues nacions”, ha destacat el paper d’Andorra com a pol “generador d’activitat econòmica i treball” al Pirineu i ha remarcat la importància d’aquests “nuclis dinamitzadors” per mirar d’evitar la despoblació de les zones de muntanya. Així mateix, el monarca, que ha lloat el paper d’Andorra com a “terra d’acollida” i ha agraït el refugi que el país va donar als ciutadans espanyols que van fugir durant la guerra civil, ha incidit que els dos països estan “vivint moments durs” per culpa de la pandèmia i que ambdues economies “pateixen” també en tenir com a un dels principals motors el turisme.

El rei, que ha assegurat sentir-se “honorat” per ser el primer cap d’Estat espanyol que visita el Principat, ha incidit també en la “important relació bilateral en tots els àmbits de cooperació”, citant com a exemples el jurídic, econòmic i cultural, i s'ha mostrat convençut que aquesta visita “ens ajudarà, sens dubte, a aprofundir”.

Vives lloa les relacions
També el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha destacat “les excel·lents relacions entre el Regne d’Espanya i el Principat d’Andorra” en el seu discurs, unes relacions de “bon veïnatge, d’amistat, de lleialtat i de cooperació”. En aquesta línia, i després d’agrair als monarques espanyols l’ajut del país veí en àmbits tan diversos com ara l’escolar, el comunicatiu o el sanitari, entre d’altres, ha fet especial esment també a “l’acompanyament” en el procés d’acostament a Europa. I ha recordat que “estem des de fa uns anys en plena negociació per un acord d’associació amb la Unió Europea que pugui ser favorable al desenvolupament econòmic del nostre Principat i que garanteixi el nostre futur”.

Vives, que ha agraït també l’enviament de vacunes per part d’Espanya per fer front a la pandèmia de la Covid-19, ha volgut deixar clar “el compromís ferm d’Andorra” amb aspectes com ara “la sostenibilitat, la defensa del medi ambient, la preocupació pel canvi climàtic, l’alineament i els objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides”.

Felip VI
insta
“treballar plegats”
afrontar
“els reptes globals”
visita
Reis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte