Diari digital d'Andorra Bondia
Ester Fenoll, durant la Conferència de ministres de treball d'Iberoamèrica a Madrid.
Ester Fenoll, durant la Conferència de ministres de treball d'Iberoamèrica a Madrid.

Fenoll defensa les polítiques laborals inclusives a la Conferència de ministres de treball d'Iberoamèrica


Escrit per: 
Redacció/Agències / Foto: SFGA

La secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, ha reiterat el compromís d'Andorra en "implementar polítiques de desenvolupament sostingut, inclusiu i sostenible, generant llocs de treball productius i dignes", tal com estableix l'Agenda 2030. Ho ha fet en l'acte inaugural de la Conferència de ministres de treball d'Iberoamèrica, que s'ha celebrat aquest dilluns a la Casa Amèrica, a Madrid, sota el títol 'Construint el futur del treball'.

Aquest acte s'ha inclòs en el calendari d'esdeveniments del bienni 2019-2020 de la Conferència Iberoamericana, la Secretaria pro Tempore de la qual ostenta Andorra sota el lema 'Innovació per al Desenvolupament Sostenible – Objectiu 2030'. En l'acte inaugural també han participat la ministra espanyola de Treball, Magdalena Valerio; el director general de l'Organització Internacional del Treball (OIT), Guy Ryder i la secretària general de la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), Rebeca Grynspan.

En la seva intervenció, Fenoll ha exposat les polítiques que s'estan duent a terme a Andorra per a pal·liar les dificultats de l'accés al mercat laboral per als joves i per als col·lectius més vulnerables o de la població de més de 50 anys. D'aquesta manera, la secretària d'Estat ha explicat els programes d'ocupació que s'estan implementant per impulsar el treball igualitari i sostenible, i per incidir també en la promoció de l'autoocupació, tal com han informat des de l'executiu.

Fenoll ha afegit que el contingut d'aquests programes s'ha anat revisant d'acord amb la millora de la situació laboral experimentada en els últims anys, que s'ha traduït en un descens de la desocupació registrada i en un increment del nombre de llocs de treball oferts en el sector privat. Per aquest motiu, ha afegit, s'han orientat cada vegada més al foment de l'ocupabilitat de les persones amb més dificultats d'inclusió en el mercat laboral. També ha parlat de la implementació de l'estratègia d'inserció laboral en empresa ordinària per a persones amb discapacitat, posant especial atenció també en la capacitació dels joves d'entre 16 i 20 anys.

La secretària d'Estat també ha participat en la taula rodona celebrada sota el títol 'Competències futures del mercat de treball', on s'ha tractat l'evolució competencial amb la implementació tecnològica en el mercat laboral, la formació al llarg de la vida laboral, i els canvis i la diversificació econòmica.

La Conferència de ministres de treball d'Iberoamèrica ha reunit a Madrid a ministres i alts responsables de treball i seguretat social d'Andorra, Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Portugal i República Dominicana. En les diferents taules rodones s'han tractat diversos aspectes de l'ocupació en l'era digital, les competències futures en el mercat de treball, el futur del treball i la protecció social i el paper dels interlocutors socials i de l'agenda internacional.

En la declaració final de la conferència, signada pels representants dels 21 països assistents, s'afirma que el futur de l'ocupació dependrà de les polítiques que s'adoptin en resposta a les transformacions que estan en marxa i que ajudin a prevenir "l'aprofundiment dels dèficits d'ocupació i de les desigualtats, tant de ingressos com de gènere ".
El document de conclusions assenyala que, per aprofitar les oportunitats i fer front als nous reptes en el món laboral, cal invertir en polítiques innovadores, centrades en el treball decent, la creació d'empreses sostenibles, la protecció social i el diàleg amb les organitzacions sindicals i empresarials.
Per a això, cal aprofitar l'economia digital, estendre la protecció social a l'economia informal i a noves formes d'ocupació, i invertir en capital humà al llarg de la vida laboral.
Els representants iberoamericans també van indicar que "l'ocupació digna i els joves són peces clau del futur del treball", alhora que van subratllar la necessitat d ' "una nova agenda veritablement transformadora de lluita contra la bretxa de gènere, en la qual la corresponsabilitat i les cures siguin part integral de les polítiques públiques ".
Finalment, els ministres i ministres han destacat el paper clau que tenen les organitzacions empresarials i sindicals a l'hora de donar resposta a les transformacions en el món del treball.

Fenoll
defensa
polítiques
laborals
inclusives
conferència
ministres
treball
iberoamericà

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte