Diari digital d'Andorra Bondia

Ferrer aposta per crear una gestora i refundar el PS després de les comunals


Escrit per: 
Redacció / Agències

La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha presentat una ponència per al congrés del Partit Socialdemòcrata (PS) d’aquest dissabte en què proposa que es formi una comissió gestora que englobi tots els corrents i que substitueixi el comitè executiu fins a la refundació de la formació un cop hagin passat els comicis comunals del desembre.

La cònsol fa aquesta proposta després d’exposar, al llarg del seu escrit, que en aquests dos anys de Govern socialdemòcrata “les nostres actituds han estat allunyades de la nostra ideologia política” i que els militants del PS no s’han pogut expressar lliurement a l’interior del partit.
Considera, a més, que el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, hauria hagut de posar el seu càrrec a disposició i que s’ha de fer una reflexió profunda sobre el paper de la socialdemocràcia en el segle XXI.
Aquesta és una de les quatre ponències que s’han presentat, a banda de la d’Esquerra Socialista, la del comitè local d’Ordino i la del militant del partit Joan Ramon Marina, a títol personal.
De fet, el comitè executiu de la formació es va reunir dimarts al vespre per avaluar i validar les quatre ponències que s’han presentat per al congrés, entre les quals la proposada per la cònsol de la capital.
Ferrer vol que en aquesta comissió gestora se sentin representades totes les sensibilitats de partit i que es pugui preparar així la campanya per a les eleccions comunals. A més, aquesta gestora hauria de promoure el debat polític per convocar un congrés de refundació ideològica del partit, que hauria de tenir lloc durant el primer semestre del 2012. Per preparar aquesta refundació, Ferrer proposa que es promogui la democràcia participativa interna al partit.
En el seu escrit, la cònsol fa referència a la manca de llibertat d’expressió que hi ha hagut durant els darrers dos anys dins el partit. Diu que “tothom ha de tenir dret a discrepar i que es respectin les seves opinions polítiques” i assegura que durant el Govern socialdemòcrata s’ha donat una actitud d’intransigència quan algú ha dissentit. En aquest sentit apunta que aquestes actituds s’allunyen de la ideologia del partit i que poden haver provocat la manca de confiança que existeix entre els militants.
Quant a la tasca portada a terme al Comú d’Andorra la Vella, Ferrer assegura que s’ha apostat per la participació ciutadana i el diàleg amb la minoria. Diu, però, que potser aquest canal de comunicació interna no ha satisfet l’executiva del partit perquè “potser volia incidir més directament en l’acció del Comú”. En referència a aquest fet, acusa directament el comitè executiu d’haver desacreditat i desautoritzat l’acció del Comú als mitjans de comunicació.
D’altra banda, pel que fa als resultats de les eleccions generals de l’abril, comenta que cal fer una reflexió profunda sobre el que es va fer malament i que potser les actituds dels darrers dos anys justifiquen el mal resultat.
Ferrer apunta que ha mancat tolerància, autocrítica, reflexió i debat. A més, la cònsol assenyala directament al candidat a cap de Govern, Jaume Bartumeu, i diu que “penso que és indubtable que per voluntat pròpia hauria hagut de posar el seu càrrec a disposició del partit”, referint-se a la presidència del grup parlamentari. Afegeix que si no ho fa “l’hi respecto, però no ho comparteixo”.
Una altra reflexió que fa Ferrer és que els mèrits acumulats sobre la base de la igualtat d’oportunitats “haurien de prevaler sobre el clientelisme de l’aparell del partit a l’hora d’elegir els càrrecs del partit i els candidats”. La cònsol major, però, també fa una reflexió sobre el paper de la socialdemocràcia en ple segle XXI i en l’actual context de crisi econòmica. Ferrer creu que “els socialdemòcrates del segle XXI hem de treballar incansablement pel teixit empresarial de l’economia productiva i pels treballadors”, i afirma que s’ha de fer defugint de “generalitats i tòpics, ni tots els treballadors són pobres explotats ni tots els empresaris són rics que exploten els treballadors, sinó que els uns i els altres són vasos comunicants que es necessiten mútuament”.
En les seves propostes també demana que el programa electoral de les comunals es prepari en col·laboració amb les comissions de treball, els comitès locals i els militants que ocupen càrrecs de responsabilitat institucional als comuns.

 
ES demana un canvi de línia política i de lideratge

La ponència d’Esquerra Socialista va encaminada a un canvi de la línia política i del lideratge del partit. El corrent demana noves formes de fer política i un replantejament de la socialdemocràcia, que hauria de passar per trobar fórmules de consens. En el seu escrit manifesten la necessitat d’adaptar-se als nous temps i de fer una política participativa que promogui el debat. En la ponència, Esquerra Socialista demana el compromís que abans de la primavera s’apliqui una nova manera de fer política i que se celebri un nou congrés en què es pugui constatar això.
Des del comitè local ­d’Ordino també s’ha presentat una ponència que es basa en la demanda d’una participació ciutadana més gran en l’elaboració dels programes electorals. Carolina Poussier ha explicat que són partidaris de renovar la manera de fer política i que per això han preparat una ponència sobre com fer els programes electorals comunals.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte