Diari digital d'Andorra Bondia
Els Reis baixant les escales de la Casa de la Vall.
Els Reis baixant les escales de la Casa de la Vall.

Fi d’una anomalia històrica



Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Passaven vuit minuts de les dotze del migdia quan l’helicòpter que traslladava els reis d’Espanya des de l’aeroport d’Alguaire, on havia aterrat l’avió de les forces àrees espanyoles procedent de Madrid, aterrava a l’estadi comunal Joan Samarra Vila. Arrencava d’aquesta manera una visita històrica que posa el punt final a una anomalia també històrica.

I és que Felip VI i la reina Letizia s'han convertit avui en els primers monarques espanyols, Alfons XIII va estar a punt de fer-ho l’estiu del 1924 quan va recórrer el Pirineu lleidatà i la Vall d’Aran, que visiten Andorra tot i les estretes i seculars relacions entre ambdós països.

Un cop ja a terra, els reis s'han dirigit a Casa de la Vall, on han estat rebuts als jardins pel copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i pel representant del Copríncep francès, Patrick Strozda. Salutació protocol·lària i pregunta de Vives sobre com havia anat el viatge, contestada amb un “bé” i “un vol preciós” per part de Felip VI, abans de baixar les escales per arribar a la plaça de Casa de la Vall, on ja els esperaven el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé.

Salutació cordial i breu intercanvi de paraules, donant la benvinguda, d’una part, i expressant la felicitat de “ser aquí, finalment”, per l’altra, abans d’escoltar, entre les banderes respectives i davant les mirades dels integrants de les diferents delegacions formant en filera a la plaça, els himnes d’Espanya i d’Andorra. Posteriorment, el monarca a Vives i la reina a Strozda han presentat i saludat un per un els integrants de la delegació espanyola, amb la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, així com el cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, el conseller diplomàtic del rei, Alfonso Sanz, i l’ambaixador d’Espanya al Principat, Àngel Ros, i posteriorment a la inversa amb les autoritats andorranes.

En aquest cas hi han estat presents el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, el president del Tribunal Constitucional, Josep Delfí, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, en representació dels mandataris parroquials i l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu.

Acabades les presentacions i salutacions protocol·làries, i després de saludar també els membres de Sindicatura, els monarques espanyols han entrat a Casa de la Vall, on han mantingut una breu trobada amb la síndica i la subsíndica i han signat el llibre d’honor. Després, Suñé ha mostrat als monarques, que s'han interessat pel funcionament parlamentari i les transformacions del país, les dependències de Casa de la Vall així com l’armari de les set claus, i els ha acompanyat a la sala dels Passos perduts, on Felip VI i la reina Letizia han tingut l’oportunitat de saludar els presidents dels cinc grups parlamentaris.

Al final de la visita, la síndica, que ha revelat que els monarques han mostrat interès per la història del país, ha destacat, en manifestacions a Andorra Televisió, que “és bo que ens visitin caps d’Estat i amb Espanya és un pas més per reforçar la bona relació que hem tingut sempre”.

Per la seva part, el cap de Govern ha incidit en el caràcter històric de la visita, la primera d’un cap d’Estat espanyol, i ha remarcat que “és un autèntic honor” a la vegada que “una  mostra més, però molt significativa, de les excel·lents relacions bilaterals que mantenen secularment el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya, i molt particularment els últims anys”. En aquesta línia, Espot ha recordat que el cap d’Estat francès ha vingut, tot i que com a copríncep, així com també ho ha fet el portuguès, de manera que únicament faltava l’espanyol per completar la roda dels països amb qui el país té les relacions més estretes. “Com a cap de Govern em sento molt honorat de poder acollir el rei i la reina i de poder-los mostrar de primera mà les bondats del nostre país, que són moltes”, ha afirmar Espot, que ha assegurat a més a més que la visita “arriba en moment en què Andorra pot dir alt i clar que ha fet els deures”, ja que “és un país plenament integrat a la comunitat internacional, amb un sistema econòmic, fiscal i de tot tipus homologable”.

Precisament, i responent a preguntes dels mitjans espanyols, Espot ha admès que “és probable” que hi hagi una “imatge distorsionada d’Andorra”, tot i que ha insistit en la gran transformació que ha fet els país els darrers anys. I en aquest sentit, ha destacat que fa uns anys Andorra era un país “tancat a la inversió estrangera, on no hi havia imposició directa i on hi havia secret bancari” i que “s’ha donat la volta a això els últims deu anys”.

anomalia històrica
Reis
visita
Espanya
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte