Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la taula ministerial per abordar la situació dels joves amb trastorns conductuals.
Un moment de la reunió de la taula ministerial per abordar la situació dels joves amb trastorns conductuals.

Fil a l’agulla per ser “més efectius” amb els adolescents amb trastorns


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Les queixes i preocupacions expressades per famílies i entitats que tracten amb joves que presenten trastorns de conducta o addiccions a les drogues han tingut el seu efecte. El Govern ha decidit “posar fil a l’agulla” i crear una taula interministerial (amb participació dels ministeris de Salut, Afers Socials, Interior i Educació) per donar “respostes directes i executives” a aquestes problemàtiques. 

Ahir es va celebrar la primera reunió, convocada pel cap de Govern, Xavier Espot, i en la qual van participar els ministres concernits –Joan Martínez Benazet, Víctor Filloy, Josep Maria Rossell i Ester Vilarrubla– així com els secretaris d’Estat dels mateixos ministeris (Helena Mas, Teresa Milà i Joan León) i la directora de l’Àrea d’Inspecció i Qualitat Educativa, Marie Pagès, amb l’objectiu de “federar i donar sentit” a tots els recursos que ja es disposen i decidir si cal crear-ne de nous.

Espot va explicar que el grup de treball es reunirà cada quinze dies “per fer un seguiment molt estricte i donar unes directrius polítiques molt clares per donar un impuls a l’atenció d’aquests joves”. “Creiem que podem posar fil a l’agulla, que podem ser molt més efectius i podem donar una millor resposta”, va expressar el cap, tot i reconèixer que ja es disposa de “molts recursos”. “Vull reivindicar que s’està fent feina, però a vegades costa publicitar-la”. En aquest sentit va destacar que en l’àmbit sanitari “ja s’ha donat un impuls decidit” tant al pla de salut mental –que hauria d’estar enllestit a l’estiu– com al pla contra les drogodependències, si bé va admetre que aquest darrer “havia quedat en letargia”.

La intenció és que a partir d’ara es treballi de forma global i analitzant si calen nous programes o recursos. Serà el grup de treball qui estableixi les prioritats. Una altra de les missions que s’han fixat és fer “un seguiment individualitzat” de tots els joves que tinguin problemes de conducta o d’addiccions. “No pot ser que en un país com el nostre, que és petit i on tots ens coneixem, no sapiguem prou bé quins són aquests casos, ni quins recursos els proporcionem ni quins se’ls haurien de proporcionar per donar la millor atenció”.

Espot no va voler donar dades sobre la quantitat de joves que hi ha al Principat en aquestes circumstàncies. Però va deixar clar que “aquells casos més greus, que mereixen una atenció immediata els coneixem”. Tanmateix, va recordar que les darreres xifres de què disposaven no mostraven una “situació d’alarma” en el sentit que concloïen que no hi havia un increment important de consum de productes estupefaents, però en canvi sí que es va constatar que el consum començava cada vegada en edats més joves. Ara bé, va reconèixer que “és evident que socialment hi ha una situació d’alarma o preocupació que ha anat creixent” i que “la problemàtica hi és i és evident. No serveix de res negar-ho, ho hem d’afrontar”.

Famílies
Per tot plegat també s’ha previst que en les reunions del grup de treball també hi puguin participar els joves, les famílies o les associacions que tracten aquestes qüestions perquè hi hagi “una interacció fluida” amb ells i si cal, puguin fer “suggeriments que ens serveixin per avançar” gràcies a l’experiència adquirida.

Encara que ahir no es van adoptar mesures concretes, sí que es van preveure algunes accions que es podrien dur a terme, com per exemple incrementar la vigilància policial al voltant de les escoles o als parcs. D’altra banda i en relació amb la petició d’algunes famílies que el centre d’atenció privat que hi ha al país pugui entrar a formar part de la cartera de serveis, Espot va apuntar que li sembla que vol sol·licitar l’acreditació i que si un cop analitzat es considera que compleix els requisits, se li donaria prioritat per davant dels centres de fora.

Fil
agulla
més
efectius
adolescents
trastorns

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte