Diari digital d'Andorra Bondia
Edificis d’habitatges a Andorra la Vella.
Edificis d’habitatges a Andorra la Vella.

Filloy creu que cal facilitar encara més el canvi d’ús dels immobles


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

“S’han alleugerit molt les condicions per reconvertir els immobles en habitatges de lloguer, però fins i tot encara s’han de donar més facilitats.” Així es va manifestar ahir el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. Per aquest motiu, considera imprescindible treballar per trobar mètodes que facilitin que hi hagi més pisos de lloguer al mercat, “ja sigui amb obra nova o amb rehabilitació d’edificis”, va recalcar. 

El ministre va recordar que la llei de mesures urgents del 2019 ja preveia un increment important del pla Renova per a tots els propietaris que volguessin fer una rehabilitació d’edificis per convertir-los en habitatges de lloguer i que n’hi ha hagut força que s’hi han acollit. 

Precisament aquesta és una qüestió que estudiarà la taula nacional d’habitatge que se celebrarà el mes de setembre. “La Taula hi ha de reflexionar”, va puntualitzar. El que està clar, al seu parer, és que si el preu del lloguer s’apuja és perquè hi ha demanda. És per això que “hem de trobar solucions per incrementar l’oferta”. Una oferta que també es pot incrementar aplicant altres mesures, com ara un percentatge de cessió al consolidat sobre el qual hi han de reflexionar els comuns que també formen part de la taula, va recordar. Filloy també es va mostrar disposat a evitar els abusos que es puguin donar quant als preus dels lloguers excessius.

Habitatge d’ús social
Pel que fa al projecte de construcció en una primera fase d’un bloc amb 44 habitatges d’ús social a Andorra la Vella, el ministre va assegurar que encara està sobre la taula. Així, va recordar que el conveni amb el Comú es va signar just abans de l’aturada de l’activitat econòmica a causa de l’emergència sanitària. “Caldrà veure ara que hem replantejat els projectes de la legislatura si és un dels que es pot impulsar”, va matisar. 

En relació amb això, va assenyalar que aquesta decisió va molt lligada a la proposta de llei de creació de l’institut nacional de l’habitatge perquè una part del finançament podria venir del fons publicoprivat que crea aquest institut. “No hi ha res aturat –va insistir– però avança amb certa lentitud perquè s’ha de legislar en aquesta matèria”. 

El preu del lloguer
Quant a la regulació del preu del lloguer, Filloy va explicar que el Govern té sobre la taula aplicar una apujada que només tingui en compte l’IPC. Una acció, però, que s’inclouria en una nova Llei de mesures urgents, que també recolliria l’apujada del salari mínim. De fet, es tracta d’un tema que s’ha de discutir amb els diversos actors socials i que es tractarà igualment en la pròxima taula nacional d’habitatge: “si cal o no continuar amb les mesures de protecció relacionades amb l’habitatge”. 

filloy
facilitar
canvi d’ús
immobles
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic