Diari digital d'Andorra Bondia
La presentació de la candidatura d'Agrupament Encampadà.
La presentació de la candidatura d'Agrupament Encampadà.
Terceravia+Independents d'Escaldes-Engordany.
Terceravia+Independents d'Escaldes-Engordany.
Els candidats d'Units pel Canvi a Sant Julià de Lòria.
Els candidats d'Units pel Canvi a Sant Julià de Lòria.
La presentació de la candidatura de Demòcrates a Ordino.
La presentació de la candidatura de Demòcrates a Ordino.

Fins a 21 candidatures concorren als comicis del 15 de desembre


Escrit per: 
M.S. / M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Vint-i-una candidatures, tres més que ara fa quatre anys són les que acabaran concorrent finalment a les eleccions comunals del 15 de desembre vinent, on estan cridats a les urnes fins a 27.823 electors. Uns comicis en què dos parlamentaris, Josep Majoral i Rosa Gili,  deixen tot just sis mesos després de ser escollits el Consell General per encapçalar candidatures a Sant Julià i Escaldes-Engordany, respectivament, en què el cònsol lauredià, Josep Miquel Vila, renuncia finalment a presentar candidatura quan els dos presentadors de la llista ja eren al Comú per lliurar-la, en què després de vuit anys d’una sola llista, els electors de Canillo podran escollir entre dos projectes i en què, davant l’absència d’una candidatura rival, Olga Molné i Eva Sansa de Ciutadans Compromesos+DA+L’A es convertiran el 28 de desembre vinent en les primeres dones al capdavant del Comú de la Massana.
Unes eleccions també on tornen a primera fila gats vells de la política com Miquel Aleix, que encapçala el projecte de Demòcrates a Escaldes-Engordany, Joan Travesset, que liderarà la candidatura del Partit Socialdemòcrata a Sant Julià de Lòria i de l’excònsol d’Ordino Enric Dolsa, que aspira novament a comandar la corporació parroquial. També tenen protagonisme els més joves, com és el cas de Cerni Cairat, que lidera el projecte de Desperta Laurèdia.
I uns comicis marcats també per la proliferació de pactes més o menys previsibles, de plataformes ciutadanes i en els quals Demòcrates per Andorra, sols amb Liberals d’Andorra o donant suport a una plataforma, intentarà mantenir la seva hegemonia a les administracions parroquials, el Partit Socialdemòcrata buscarà consolidar els bons resultats obtinguts a les generals de l’abril passat i Terceravia mirarà, amb el paraigua d’Unió Laurediana, recuperar el Comú de Sant Julià de Lòria i consolidar i implementar el seu projecte a nivell territorial.
Escaldes-Engordany, Ordino i Encamp seran les parròquies on els electors tindran més per triar, entre quatre projectes, mentre que a Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria hi haurà tres candidatures. A Canillo es podrà escollir entre dos projectes i a la Massana només hi ha la llista de les tres formacions que conformen el Govern tripartit.
De la seva banda, el Partit Socialdemòcrata va comparèixer ahir per presentar les candidatures i el projecte per als comicis, fonamentat en la “coherència”. La formació està present a cinc parròquies i també té dos representants a la llista canillenca Objectiu Comú, la “veritable plataforma ciutadana” perquè no porta sigles, va dir la presidenta, Susanna Vela. La sorpresa, i “aposta important”, però, la va protagonitzar Rosa Gili, que deixa el Consell General per encapçalar la llista d’Escaldes-Engordany. El primer secretari del partit, Gerard Alís, va assegurar que Gili, tot i refermar el seu compromís com a consellera general, va decidir fer el pas “per l’embranzida ciutadana” i “el clam escaldenc” i treballar per assolir el canvi després de “llargs mandats demòcrates” que “sols representen els interessos d’alguns”. Si això succeeix, Alís va destacar que serà “la millor cònsol que Escaldes-Engordany ha pogut tenir mai”. 
El primer secretari socialdemòcrata també es va mostrar satisfet de la candidatura impulsada a Sant Julià de Lòria. Va exposar que la parròquia requereix un projecte alternatiu diferent als dels tres mandats anteriors per aconseguir que “el benestar hi regni”. Alís també es va referir a la retirada en darrer moment de Josep Miquel Vila, i va assenyalar que al Comú no es pot actuar amb opacitat perquè la ciutadania avui demana transparència. Aquest element, entre altres, creu que pot haver tancat les portes a Vila en el moment de voler optar a la reelecció. A banda, Alís va explicar que la llista alternativa que va aparèixer al darrer moment a la Massana no va quallar perquè el seu únic objectiu era anar contra la candidatura de CC+L’A+DA. 
Preguntats per les declaracions de Xavier Espot diumenge passat, en què va acusar el PS d’estar disposat a pactar amb tothom per aïllar DA a les darreres generals per afegir que ara són ells els que han quedat aïllats, el primer secretari socialdemòcrata es va mostrar sobtat que la principal preocupació dels taronja sigui parlar del PS en lloc de les preocupacions dels ciutadans. El secretari d’organització, Pere Baró, va afegir que “el nostre tarannà no és el d’atacar el rival”, i va apel·lar a deixar la “guerra bruta, que ja s’ha iniciat” per parlar de propostes. Precisament, Vela va avançar que el projecte socialdemòcrata es basarà en tres eixos (treballar pels serveis socials, l’urbanisme i la mobilitat, i la participació ciutadana). Així mateix, Alís va remarcar que “el projecte està quallant”, amb “l’aposta pel conjunt de la ciutadania i no sols per a alguns”. 
Quant al nombre de candidatures que concorren als comicis, el PS va celebrar que per salut democràtica cal que l’electorat tingui tria i confia que això ajudi a combatre l’abstenció. I sobre l’impacte que poden tenir les coalicions que apleguen diferents sensibilitats polítiques, la formació considera que la ciutadania és prou madura per valorar el motiu que tenen les candidatures, el seu projecte i si aquest és per als ciutadans. També veuen la possibilitat que alguns dels vots que va rebre SDP a les últimes comunals els puguin recollir ara “llistes més pures com és el PS”.

21
candidatures
concorren
comicis
15 de desembre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte