Diari digital d'Andorra Bondia
El cens electoral s’ha incrementat un 9,82% respecte als comicis de fa quatre anys.
El cens electoral s’ha incrementat un 9,82% respecte als comicis de fa quatre anys.

Fins a 29.957 electors estan citats a les urnes als comicis del 2 d’abril


Escrit per: 
M. S. / M. P. A. / Foto: BonDia

Fins a 29.957 ciutadans estan convocats a les urnes en els comicis generals del 2 d’abril vinent, un 9,82% més respecte als 27.278 electors que podien exercir el seu dret a vot en les eleccions d’ara fa quatre anys. Així es posa de manifest si més no en les llistes actualitzades amb el cens electoral definitiu fetes públiques ahir pels comuns, que inclouen fins a 2.679 nous electors respecte dels comicis generals del 2019.  

Amb aquestes xifres, i tenint en compte que la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum preveu que les candidatures hagin de comptar amb la signatura de com a mínim el 0,5% del cens electoral, les llistes nacionals hauran de comptar amb 150 signatures per poder ser validades.

Andorra la Vella és la parròquia que suma més nous electors, concretament 596. Així, segons les dades facilitades pel Comú, a la capital hi figuren 8.693 electors, xifra que representa un increment del cens del 7,36% en relació amb els 8.097 ciutadans amb dret de vot a les eleccions generals d’ara fa quatre anys.

Per la seva part, Escaldes-Engordany, la segona parròquia amb més votants, comptabilitza 462 electors més que els anteriors comicis generals i passa dels 5.401 del 2019 als 5.863, és a dir, un 8,5% més.

En el cas de Sant Julià de Lòria, al cens electoral hi figuren fins a 4.476 ciutadans, 447 més, un 11%, que els que hi havia en les eleccions generals de l’abril del 2019, quan se’n comptabilitzaven 4.029.

A Encamp, el cens electoral ha crescut un 10,5%, 413 persones, i ha passat dels 3.928 que hi havia fa quatre anys als 4.341 que podran votar en les eleccions generals d’enguany.
Més encara s’ha incrementat el cens electoral a la Massana, un 13,5%, on s’han incorporat 416 nous electors per aquests comicis. Així, el 2 d’abril podran exercir el dret a vot fins a 3.483 ciutadans quan a les darreres eleccions generals ho podien fer 3.067.

Quant a Ordino, la parròquia ha sumat els darrers quatre anys fins a 150 nous electors, segons les dades publicades per la corporació parroquial. Així, a la cita del 2 d’abril podran votar fins a 1.903 electors, un 8,5% més respecte als 1.753 del 2019.

Finalment, Canillo continua essent la parròquia amb un menor nombre de ciutadans amb dret a vot tot i que el cens ha crescut un 19,4% respecte a fa quatre anys. Així, el 2 d’abril vinent podran votar fins a 1.198 canillencs i canillenques quan l’abril del 2019 tenien dret a fer-ho fer 1.003.

Paritat no obligatòria ni a les llistes territorials ni a les dels suplents
La junta electoral estableix que en la composició de les llistes electorals ha de prevaldre el criteri de procurar el major equilibri numèric possible i per tant “no forçosament hi ha d’haver una persona de diferent sexe de les tres suplents”. Igualment assenyala que no es pot considerar la circumscripció nacional com una única llista que inclogui candidats i suplents, de manera que les normes relatives a la participació equilibrada s’han d’aplicar de manera independent a la llista de candidats i a la llista de suplents. També indica, en la recomanació que avui ha sortit publicada al BOPA, que el mateix criteri s’ha d’aplicar a la circumscripció parroquial, “procurar, o sigui intentar aconseguir” el major criteri numèric possible. Així, “diu, s’hauria de permetre l’acceptació d’una llista en què tots els membres fossin del mateix sexe”.

D’aquesta manera, la junta electoral respon a la consulta plantejada per la secretària general del Govern, Ester Fenoll, referent a la interpretació de l’article 16 de la llei electoral. De fet, l’òrgan va més enllà i recomana que caldria procedir a una eventual modificació legislativa d’aquest article 16 per a així obtenir una aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes en el marc de la composició de les candidatures i les suplències tant a les eleccions generals com a les comunals. 

Membres de la junta
També avui s'ha publicat al BOPA l’edicte referit a la relació dels membres de la junta electoral, després de les modificacions efectuades en aquest organisme per adequar-se al que disposa l’article 28 de la llei del règim electoral i del referèndum. Així, queda constituïda de la següent manera: n’és la presidenta Alexandra Terés, el vicepresident, Xavier Colom, i els vocals Stéphanie Garcia, Laura López, Joana Mañas i Meritxell Verdú Marquilló.

electors
urnes
comicis
2 d’abril

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte