Diari digital d'Andorra Bondia
Electors dipositant el vot al consolat espanyol el primer dia habilitat per fer-ho.
Electors dipositant el vot al consolat espanyol el primer dia habilitat per fer-ho.

Fins a 3.306 residents espanyols exerceixen el seu dret i voten als comicis


Escrit per: 
Redacció/Foto: M.S.

Fins a 3.306 residents espanyols, el 80,8% dels 4.091 que ho havien sol·licitat, han exercit finalment el dret a vot als comicis generals del país veí, segons les dades facilitades ahir pel cònsol general d’Espanya a Andorra, Antoni Prats.
Gairebé el 66% dels sufragis, 2.176, sumant els enviats per correu (1.124) i els presencials (1.052) es van emetre en els tres dies habilitats inicialment per votar, entre dimecres i divendres,  mentre que els 1.130 vots restants s’han rebut durant el cap de setmana, després que des de la Junta Electoral Central s’acordés ampliar el termini de votació fins al mateix diumenge.
D’aquesta manera, segons va explicar Prats, els sufragis rebuts durant els tres primers dies de votació ja s’han comptat, s’han distribuït per províncies i s’han empaquetat per enviar-les al ministeri d’Afers Exteriors a Madrid. Així doncs, la capital espanyola és qui centralitza tots els vots rebuts per part de tots els consolats d’Espanya d’arreu del món per, finalment, enviar-los a cada delegació provincial. El consolat va tancar ahir les portes a dos quarts de tres de la tarda “per tenir temps de comptar els vots que han entrat aquest cap de setmana i fer la preparació d’enviament”. Les paperetes, per tant, sortiran aquest dilluns en direcció a Madrid a primera hora i arribaran el mateix dia a la capital del país veí. El recompte, tal com marca la llei electoral, es farà demà dimarts, dos dies després que hagin finalitzat les eleccions.
 
Triomf socialista
D’altra banda, al tancament de l’edició, i amb el 95,60% escrutat, el PSOE guanyava les eleccions al Congrés dels Diputats amb 122 escons, 37 més que els obtinguts el juny del 2016. El PP ocupava la segona posició amb 65 diputats, una davallada de 72 respecte als últims comicis, mentre que Ciutadans se situava en tercera posició, amb 57 escons, 25 més, i passava per davant d’Unides Podem, que perdia representació, dels 71 del 2016 a 42. El partit d’extrema dreta Vox irrompia amb força a la cambra baixa espanyola amb 24 diputats. Amb aquests resultats, el bloc dels partits de dretes no arribava a la majoria absoluta, però PSOE i C’s sí que hi arribarien, mentre que la suma del PSOE i Unides Podem necessita el suport de formacions independentistes o nacionalistes per arribar als 176 diputats.
A Catalunya, la victòria era per a Esquerra Republicana, amb 15 escons, seguit del PSC, amb 12, En Comú Podem, 7, Junts per Catalunya, 7, Ciutadans 5, PP, 1 i Vox,1.

residents
espanyols
exerceixen
dret
voten
comicis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte