Diari digital d'Andorra Bondia
El punt de recollida de mostres per fer les proves de detecció de la Covid-19
El punt de recollida de mostres per fer les proves de detecció de la Covid-19

Fins a 50 punts a tot el país per fer el test d’anticossos a tota la població


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El ministeri de Salut preveu ubicar fins a 50 punts repartits per a tot el país per tal de fer el test ràpid d’anticossos a tota la població per determinar el grau d’infecció de Covid-19 de la ciutadania. Així ho ha anunciat el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que tot i no voler donar massa detalls del projecte, ja que “encara s’està acabant de tancar” sí que n'ha avançat alguns aspectes.

Així, a part d’aquests 50 punts, similars a l’ubicat a l’entrada de l’antic tanatori i on els ciutadans hauran d’anar amb els seus vehicles per fer-se el test ràpid, que els impulsors de la iniciativa han batejat com a Stop-Labs, es faran també les proves a l’hospital, als centres sociosanitaris i fins i tot a domicili en aquells casos que la persona no es pugui desplaçar.

En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha explicat que el projecte l’han treballat un equip format per dues persones del ministeri, dues del SAAS, dues d’ActuaTech i dues d’independents així com una d’externa de fora el país, ha recordat que es compta amb un nombrós grup de voluntaris per portar a terme aquests tests.

Així mateix, el ministre, que ha detallat que el cribratge es farà en dues tongades separades per un període de dues setmanes, ha avançat que es prioritzarà els professionals sanitaris, les persones grans i aquells col·lectius més vulnerables.

Martínez Benazet ha recordat que aquestes proves seran d’importància cabdal, ja que “ens donaran una visió de com estem i una visió de l’epidèmia”. En aquest sentit, el ministre ha insistit que disposar de tota aquesta informació i coneixement sobre la Covid-19 serà determinant no només per portar a terme el desconfinament i d’anar obrint de mica en mica les activitats, tant socials com econòmiques, sinó també per avançar-se a la mateixa epidèmia. “S’està treballant en com comportar-nos d’aquí a dos mesos i fins i tot a la tardor si tornés l’epidèmia”, ha remarcat el titular de Salut, que no ha volgut, però, avançar cap escenari.

Pel que fa a la possibilitat de permetre alguna activitat, Martínez Benazet ha reiterat que en funció de l’evolució de la pandèmia de cara a la setmana vinent es podria permetre alguna cosa. Amb tot, el ministre ha insistit en la necessitat d’incrementar el coneixement amb relació a la situació de la Covid-19. I és que tal com ha apuntat la metgessa en salut pública del ministeri Mireia Garcia, s’estima que el percentatge de població infectat “és menys del 10%” si bé ha admès que es tracta de “dades que tenen molt poca base”. De fet, el mateix titular de Salut havia parlat en alguna ocasió del 20%. “Ens agradaria que la xifra fos alta perquè ajudaria amb el desconfinament”, ha destacat Martínez Benazet, que ha insistit que se serà “molt curós” amb cada pas que es faci.

A més, ha continuat el ministre, la resposta a cada un d’aquests passos “no es veurà fins al cap de set dies”, de manera que caldrà “ser molt responsable” i “tenir una disciplina gairebé nòrdica”. I és que si s’obrís en aquests moments “tindríem un pic de la malaltia com ha passat a molts altres llocs”, ha advertit Martínez Benazet, que ha assegurat que “un rebrot seria catastròfic i faríem molts passos enrere”.

50
punts
tot
país
test
d'anticossos
tota
població

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

donde e cuando se realizara los teste agradaria receber informacion .gracias e força

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte