Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera Susanna Vela i el ministre Albert Font abans de començar la sessió de preguntes, ahir a la tarda.
La consellera Susanna Vela i el ministre Albert Font abans de començar la sessió de preguntes, ahir a la tarda.

Font, obert a “corregir” la cartera de serveis i escoltar els professionals


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Consell General

El ministre de Salut, Albert Font, s'ha mostrat avui disposat a “escoltar” les aportacions dels col·legis professionals sobre la cartera de serveis de la CASS. I ha fet un pas més, ja que s'ha mostrat obert a “corregir” els aspectes que siguin necessaris perquè, a parer seu, “la cartera de serveis té imperfeccions tant de forma com de fons”. Ho ha anunciat en la sessió de control al Govern i responent a la pregunta de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela sobre la llei marc de les professions sanitàries.  I com a mostra d’aquesta predisposició “a l’escolta”, Font ha anunciat que dilluns mateix es reunirà “amb tots els col·legis que vulguin venir a parlar de sanitat”.  

Sobre la cartera de serveis, Vela ha demanat si Salut no s’ha plantejat “retirar-la”, donat el desacord que ha suscitat entre els professionals perquè “portarà més visites i més despesa” i “la precipitació” en l’aprovació percebuda per la ciutadania. A més, ha al·ludit a una possible “invasió de competències del Govern”, ja que hi ha punts del document que al seu entendre no es podien pas modificar per via reglamentària, sinó que calia un text amb rang de llei. Font, però, ha manifestat que el document aprovat és “una bona base” a partir del qual introduir els canvis convenients perquè és “dinàmic”. També ha defensat que “només regula les prestacions reemborsables”. 

Aquesta mateixa predisposició a l’escolta, Font l'ha fet extensiva a la llei de professions sanitàries, la negociació de la qual correspon a la secretaria d’Estat d’Afers Europeus. En aquest cas, però, el ministre ha fet palès que ja està “força avançada” i s’ha arribat a molts punts d’acord “satisfactoris” perquè “cada col·legi ha volgut reduir les seves demandes” per adaptar-se al nou format de la llei. En aquest sentit, ha recordat que la llei tindrà una primera part “comuna” i una segona part de regulació específica de cadascuna de les professions. 

Quant a la interpel·lació de Vela sobre la conveniència d’haver aprovat primer la llei marc i posteriorment la cartera de serveis, Font ha insistit que es tracta de dos projectes de “naturalesa i àmbits diferents” i que si s’ha donat primer llum verd a la cartera de serveis ha estat per “raons d’oportunitat”.

Les mesures per la Covid, prorrogades dos mesos 

El Consell General ha aprovat avui per assentiment una nova pròrroga de dos mesos que faculta el Govern a prendre decisions per combatre la pandèmia. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha justificat la petició perquè si bé l’evolució és positiva, encara es continuen detectant casos. Segons ha informat, respecte dimecres hi ha 88 casos nous, els actius pugen a 554 i hi ha 4 ingressats a l’hospital.

Picabaralla pels resultats de FEDA i l’apujada de tarifes 

Les posicions diametralment oposades entre el Govern i el Partit Socialdemòcrata arrel de l’apujada de les tarifes elèctriques i la política d’inversions de FEDA s'ha tornat a escenificar avui al Consell General amb motiu de la pregunta del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en relació amb els comptes de FEDA. I és que López ha repetit que les tarifes s’han apujat “alegrement”, com aquell que diu a la primera de canvi, quan han vingut mal dades arran de la conjuntura internacional, marcada per la guerra a Ucraïna, i per ell això entra en contradicció amb els dividends obtinguts per FEDA el 2019 i el 2020. I més enllà d’aquests anys, fins a 30 milions des del 2012. Uns dividends que segons López, sembla com si no s’haguessin hagut de tocar, com si quan ell va ser president de FEDA no ho hagués fet. Aquest ha estat el retret que li ha etzibat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. I és que per la ministra, “el relat” de López és “simplista”. I no només això, sinó que a parer seu no és gens congruent “vincular les tarifes als beneficis de FEDA aportats a Govern” que s’han destinat a àmbits com ara l’educació, sanitat i afers socials. Precisament, i sobre aquest últim àmbit, Calvó ha recordat que “FEDA ha parat tres cops: el de la pandèmia, amb les ajudes que va donar llavors, el de la postpandèmia i el d’aquest hivern”.

També s'ha tornat a repetir –com si del dia de la marmota es tractés– el debat sobre els quasi nuls o fins i tot negatius beneficis de les filials de FEDA. Tampoc aquí hi ha hagut manera d’arribar a un consens, ni tan sols en el punt de partida. I mentre López ha datat l’inici de les filials cinc anys enrere, Calvó ha hagut de corregir la data de naixement: només fa tres anys que funcionen, per tant, de rèdits, de moment, ben pocs, ha justificat la ministra.

D’on pagarem les misses?
Enmig de la picabaralla, ha estat el conseller de Terceravia, Joan Carles Camp, qui ha reconduit el debat en recordar que el 2021 FEDA va tancar els comptes amb cinc milions de pèrdues. I si el saldo és negatiu, “d’on pagarem les misses?”. Pregunta que ha servit a la ministra per posar en evidència que l’augment de la tarifa “no és perquè FEDA continuï fent beneficis, sinó per garantir el subministrament d’energia”. 
 

 

Andorra
Consell General
FEDA
política
covid
cass
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic