Diari digital d'Andorra Bondia
França es compromet a millorar l’entrada del Pas de la Casa
França es compromet a millorar l’entrada del Pas de la Casa

França es compromet a millorar l’entrada del Pas de la Casa


Escrit per: 
Redacció/Agències / Foto: SFGA

El cap de Govern, Antoni Martí, i el prefecte del departament dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, van mantenir ahir una reunió d’alt nivell per tractar de diversos temes de les relacions transfrontereres, com el projecte de millora i embelliment de l’RN-22 en el trajecte que comunica Andorra i França, la cooperació en l’àmbit de les energies renovables i l’impuls de les relacions econòmiques i empresarials. Martí es va desplaçar ahir a Perpinyà, acompanyat del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez. La delegació francesa, encapçalada pel prefecte dels Pirineus Orientals, la completaven el sotsprefecte, Laurent Alaton; comandaments de la direcció interdepartamental de Carreteres del Sud-oest (Dirso); membres del Centre de Cooperació de Policia i de Duana (CCPD); representants de la secció d’Energies Renovables i d’Indústria, de la Cambra de Comerç i d’Indústria, de la Universitat de Perpinyà i de l’aeroport de Perpinyà, i l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero.
Un tema central de la trobada va ser la col·laboració pel que fa a la millora en l’accessibilitat. En aquest sentit la part francesa es va mostrar receptiva a treballar conjuntament amb Andorra en l’embelliment i la pavimentació de les carreteres que uneixen Andorra i França des de la rotonda del túnel d’Envalira fins a la frontera. La reforma inclouria la renovació de l’asfalt i l’embelliment dels terrenys adjacents per evitar que els vehicles aparquin desorganitzadament, així com la millora de la il·luminació “per disposar d’una entrada digna al Pas de la Casa”, segons va explicar Martí. L’objectiu, segons el cap de Govern, és que l’obra pugui ser una realitat abans del final del mandat i que complementi la gran reforma que s’està impulsant per millorar l’RN-20. En aquest projecte, Martí va assegurar que s’estan negociant les condicions del possible cofinançament i espera que avui se’n puguin concretar els detalls durant la reunió que mantindrà el ministre Xavier Espot a Foix.
En la reunió també es va tractar altres temes, com ara les possibles col·laboracions en matèria d’energies renovables entre tots dos territoris. El president de la secció de competitivitat de Desenvolupament de les Energies Renovables en la Construcció i la Indústria (Derbi), André Joffre, va exposar els avançaments de la regió en l’impuls, la creació i la recerca d’energies alternatives. En aquest sentit el cap de Govern va explicar el ferm compromís de l’executiu per explorar alternatives energètiques i es va mostrar receptiu a col·laborar estretament en l’intercanvi d’experiències amb aquest departament. 
La col·laboració s’estendria també a l’àmbit de l’ensenyament. El president de la Universitat de Perpinyà (UPVD), Fabrice Lorente, va exposar la recent creació del màster en energies renovables que s’imparteix en aquesta facultat. Es tracta d’una formació pionera a Europa de la qual es podrien beneficiar els estudiants andorrans. 
Les dues delegacions van exposar també les relacions empresarials i econòmiques entre els dos territoris. El president de la Cambra de Comerç i Indústria dels Pirineus Orientals, Bernard Fourcade, va mostrar la voluntat de desplaçar al Principat actors econòmics i empresarials perquè puguin conèixer les possibilitats de negoci del Principat amb l’obertura econòmica i l’impuls de la inversió estrangera. Un altre dels aspectes tractats en la sessió de treball va ser el turístic. En aquest sentit, el director de l’aeroport de Perpinyà, Denis Leluc, i la delegació del Principat van considerar  la possibilitat de treballar per associar la destinació turística de la regió sud de França a la d’Andorra com a oferta de neu i muntanya.
Al matí, el cap de Govern, acompanyat de l’alcalde de Prades i membre del consell d’Estat, Jean Castex, va visitar el Liceu Charles Renouvier de Prades, on el va rebre el sotsprefecte de Prades, Laurent Alaton, i el director general del centre d’Ensenyament, Baye Seck. Martí va mostrar la seva gratitud al Liceu per acollir moltes generacions d’andorrans que hi han cursat el batxillerat i els estudis superiors

frança
Pas de la Casa
Philippe Vignes
Antoni Martí
Perpinyà
RN22
RN20

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte