Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la comissió de Finances de dimecres passat en què es va analitzar la proposició de llei.
Un moment de la reunió de la comissió de Finances de dimecres passat en què es va analitzar la proposició de llei.

França estudia penalitzar els països amb impostos efectius molt inferiors


Escrit per: 
M.S. / Foto: Assemblea Nacional

Un nivell d’impostos efectiu “netament inferior” –evidentment, també una imposició nul·la– al tipus impositiu francès efectiu, tant si es tracta del tipus impositiu nominal, la quantitat imposable o qualsevol altre factor rellevant, serà suficient perquè qualsevol país pugui ser inclòs a la llista francesa de paradisos fiscals, coneguts com a Estats o territoris no cooperatius (ETC). 
Així es desprèn de la proposició de llei presentada a l’Assemblea Nacional per més d’una vintena de diputats de l’Esquerra Demòcrata i Republicana (GDR) perquè s’estableixi una “llista francesa de paradisos fiscals”, a través de la modificació de l’article 238-0, A, del Codi General Tributari, un text que continua a tràmit parlamentari després que dimecres passat fos discutit en la comissió de Finances, que va acceptar bona part de la desena d’esmenes que s’hi havien formulat. Ara, la proposició de llei passarà a discutir-se en sessió oberta de l’Assemblea Nacional, un debat que, tret de canvis de darrera hora, tindrà lloc el 8 de març vinent.
Concretament, la proposició de llei, de només dos articles, preveu la modificació del Codi General Tributari perquè, a partir del primer de gener de l’any vinent, s’inclogui en la llista de jurisdiccions no cooperants a tots aquells Estats o territoris que compleixin com a mínim un dels quatre criteris que s’hi estableixen. El primer fa referència als estàndards per a l’intercanvi d’informació automàtic i de l’intercanvi a demanda de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i estableix que es consideraran no cooperants aquells Estats o territoris que no hagin obtingut l’avaluació “àmpliament conforme” del Global Forum. 
També es podran incloure a la llista les jurisdiccions que no han ratificat o no són part en la Convenció Multilateral de l’OCDE sobre assistència administrativa mútua en assumptes tributaris, tal com ha estat modificada, així com aquelles que no s’hagin compromès en el respecte i desplegaments de la normativa BEPS.
Finalment, el quart criteri que estableix la proposició de llei fa referència als models fiscals i preveu que siguin considerats com a no cooperants els Estats que permetin l’existència en el seu territori de “sistemes fiscals nocius”.
Precisament, i seguint l’estructura dels criteris fixats per ser inclòs o no a la llista, el text preveu fins a set requisits a l’hora de poder determinar si un Estat o territori compta amb un “sistema fiscal nociu”, i, també com en l’anterior ocasió, només caldrà que se’n compleixi un per rebre aquesta consideració.
És en aquest punt, i tot i que en la proposició de llei no es fa referència específica a Andorra, on, tal com va advertir ja Socialdemocràcia i Progrés, el Principat es podria veure més perjudicat. I és que el primer dels requisits per determinar “els sistemes fiscals nocius” és precisament disposar d’un nivell d’impostos efectiu “netament inferior” al tipus impositiu efectiu francès. També rebran aquesta consideració aquells Estats o territoris que tinguin en el seu marc normatiu disposicions que no permetin la divulgació de l’estructura corporativa de les persones jurídiques o els noms dels titulars d’actius o drets, i els que apliquin mesures fiscals avantatjoses per als no residents.
També es consideren nocives les mesures que facilitin la creació d’estructures o dispositius destinats a atreure beneficis sense activitat econòmica real en l’Estat o territori, o la concessió de beneficis fiscals, fins i tot, en absència d’una activitat real. Es penalitzarà també les mesures fiscals que no tinguin transparència, els incentius fiscals per a activitats que no estiguin relacionades amb l’economia local, de manera que no  tinguin cap impacte en la base imposable nacional i l’ús de normes per a la determinació dels beneficis d’un grup multinacional que siguin diferents a les normes internacionals generalment acceptades, incloses les aprovades per l’OCDE.
Tot i els criteris fixats, el projecte de llei preveu un “tractament especial” per a determinats Estats o territoris, en particular els “menys desenvolupats”, amb ingressos baixos, si no es reconeixen com a centres financers o que tenen una important activitat financera. I és que aquests Estats, encara que complissin algun o tots els criteris previstos, no serien inclosos en la llista.
Quant al funcionament de la llista francesa de paradisos fiscals, i sempre naturalment que l’Assemblea Nacional acabés aprovant el text, la proposició de llei preveu que, durant el mes de gener de cada any, el ministeri responsable d’Economia i el Pressupost, conjuntament amb Exteriors, decideixi els integrants de la llista. Un mes després d’aquesta decisió,  s’haurà de trametre a l’Assemblea Nacional un informe explicatiu dels criteris utilitzats i en què es detalli els motius pels quals s’ha inclòs, mantingut o tret de la llista qualsevol Estat o territori. L’informe haurà rebre el vistiplau de les comissions corresponents de l’Assemblea Nacional i també del Senat.
Pel que fa a les sancions que es puguin aplicar als països que formin part de la llista, el text preveu que sigui el Govern qui les determini abans del primer de setembre del 2020, tot i que planteja la introducció d’un impost sobre els fluxos financers entre França i els països i territoris no cooperatius, a un ritme baix, fet que considera que “encoratjarà els Estats i territoris a prendre les mesures necessàries per sortir d’aquesta llista”.
A més, en l’article dos de la proposició de llei, es fixa que les entitats de crèdit que tinguin domicili social a França no puguin exercir en Estats o territoris no cooperatius, ni tampoc en aquells en què estarien subjectes a un règim fiscal preferent, sempre segons les modificacions fetes al Codi General Tributari.

 

frança
penalitzar
impostos efectius
molt inferiors
paradisos fiscals
estudia
Assemblea Nacional

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte