Diari digital d'Andorra Bondia
França vol limitar a dos paquets per persona la franquícia per al tabac
França vol limitar a dos paquets per persona la franquícia per al tabac

França vol limitar a dos paquets per persona la franquícia per al tabac


Escrit per: 
Enric Guinart

Mentre el manteniment de l’Acord Duaner en el futur Acord d’Associació és un dels grans cavalls de batalla en la negociació que estan duent a terme Andorra i la Unió Europea (UE), ara França o com a mínim els grups polítics que ocupen el centredreta del país gal plantegen un canvi radical en un dels molls de l’os de l’acord signat amb la Comunicat Econòmica Europea a principi de la passada dècada dels 90: els límits quantitatius de les franquícies per a les mercaderies i, en concret, les referides als productes de tabac. És a dir, la quantitat de tabac comprat a Andorra que cada visitant es pot emportar del país sense pagar drets ni taxes a les duanes de França i Espanya. La proposta d’un grup important de parlamentaris francesos és contundent: dividir per deu la quantitat que preveu actualment l’Acord Duaner. I això què vol dir? Doncs per exemple significaria passar de les 
300 cigarretes que pot endur-se cada persona (l’equivalent a un cartró i mig) a dos paquets 
(40 cigarretes). Per aquest motiu, els diputats firmants d’una proposició de llei demanen al seu Govern i a l’espanyol que pressionin la UE per modificar l’acord d’unió duanera per posar límits a les franquícies del tabac. A més, el text és molt crític amb Andorra.
El plantejament s’inclou en una proposició de llei presentada el 22 de febrer passat a l’Assemblea Nacional francesa per Laurent Degallaix, diputat del Grup d’Unió de Demòcrates i Independents i que porta per títol “Proposició de llei per reforçar la lluita contra el tràfic il·lícit de productes del tabac”. En l’exposició de motius d’aquest text es dedica un apartat al Principat, “el cas específic d’Andorra” en diuen. Després de recordar que no és membre de la Unió Europea (UE), remarquen que s’hauria d’adoptar una norma “particular per protegir el nostre país de l’excés d’oferta del tabac d’Andorra que realitzen els fabricants”. En aquest sentit, es denuncia directament les empreses tabaqueres per la presumpta diferència entre el tabac que necessiten els consumidors andorrans i el tabac que acaba sortint del país: “A Andorra, mentre es necessita 120 tones de tabac cada any per satisfer la demanda dels fumadors andorrans, les empreses tabaqueres lliuren 850 tones de tabac”, assenyalen. Aquesta diferència “alimenta les xarxes paral·leles en detriment dels nostres estancs, la nostra política de salut pública i les finances públiques”, afegeixen.

Dèficit fiscal
Igualment, en relació amb el suposat “comerç paral·lel de tabac”, entre el qual hi hauria el provinent d’Andorra, en la mateixa iniciativa legislativa s’explica que ha tingut com a conseqüència el tancament de prop de 1.000 botigues de tabac cada any a França a més d’un dèficit fiscal de gairebé 3 milions d’euros a l’any i una pèrdua de 
250 milions d’euros per als estancs francesos.
No obstant això, els diputats francesos que firmen el text són conscients que les condicions que inclouen en la proposició de llei no es poden aplicar de manera unilateral i menys encara per als països que no formen part de la UE. I en el cas concret d’Andorra, es demana als governs europeus i “especialment francesos i espanyols” que pressionin la Unió Europea per modificar l’Acord Duaner. La proposta dels diputats francesos del centredreta i dreta és clara: els productes de tabac de cigarretes de 300 peces, passar-los a 40 cigarretes; els cigars d’un pes màxim de 3 grams per peça (els purets), de 150 peces a 15; els cigars (puros), de 75 peces a 7, i el tabac per fumar, de 400 grams a 40. 

Suport dels Republicans
Al marge de la qüestió andorrana, la proposició de llei per reforçar la lluita contra el tràfic il·lícit de productes del tabac també defensa l’aplicació del protocol de l’Organització Mundial de la Salut per eliminar precisament el comerç il·lícit de tabac, així com l’enduriment de les penes de presó i de les sancions econòmiques per furt i revenda del tabac. El text està signat per 41 disputats francesos, tots ells del mateix grup de Degallaix i del Grup dels Republicans. Aquest darrer és el segon grup parlamentari més nombrós de la cambra, amb quasi 200 diputats. Després del grup socialista (majoritari a la cambra) són els dos grups amb més representació a l’Assemblea Nacional francesa. La proposició de llei s’ha tramès a la comissió de Finances, Economia General i Control Pressupostari de l’Assemblea Nacional perquè sigui analitzada.

tabac
franquícies
acord duaner
Unió Europea
Assemblea Nacional
Laurent Degallaix

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte