Diari digital d'Andorra Bondia

Gabriel assegura que Cr no pot donar suport al Govern amb el pressupost 2010


Escrit per: 
Marià Miño

El president del grup parlamentari Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, va avisar ahir que la formació que lidera no pot donar suport als pressupostos de l’Estat ja que no hi ha contribuït, un fet que, en cas que es confirmés, deixaria la continuïtat de l’executiu en mans de l’altre partit de l’oposició.

En aquest sentit, el conseller general d’Andorra pel Canvi (ApC) Òscar Encuentra va explicar ahir que el seu grup està a l’espera que l’executiu els vingui a veure, després que l’acord de concertació hagi estat qüestionat pràcticament des que es va signar.
Els dos partits de l’oposició van aprofitar ahir la diada de Meritxell per analitzar l’actual situació política, marcada per la recent aprovació de la Llei d’intercanvi d’informació fiscal. Després que dilluns es va aprovar la norma més controvertida dels cent primers dies de l’actual Govern gràcies als vots a favor de CR, Encuentra, a falta d’altres autoritats d’ApC en la tradicional trobada al santuari de Meritxell, va donar per fet que l’estabilitat governamental està garantida pels reformistes. “Ahir [per dilluns] es va desvelar una de les grans incògnites: l’estabilitat del Govern de Bartumeu. És clar que està garantida, ja que el Govern té el suport de CR”, va apuntar el conseller. 

No obstant, en preguntar-li per l’estat de l’actual legislatura i pel futur suport als comptes de l’executiu, Gabriel va assegurar que “no podem votar el pressupost perquè no hi contribuïm” i va afegir que “difícilment podríem donar ni una abstenció a un pressupost en què no hem participat”. Gabriel es va mostrar “preocupat” per la falta d’un acord de concertació real en l’intercanvi d’informació i va afirmar que l’estabilitat política “dependrà de l’acord de concertació”. 
De l’altra banda, Encuentra va sostenir que “l’acord està allà i ara esperem que ens vinguin a veure”, però va admetre que “a aquest pacte fa temps que no hi veiem cap via i es van signar coses que sembla que són relatives”. El representant d’ApC va explicar que “ens mantenim com a oposició responsable” i va argumentar que “el Govern té dos grups que li poden donar suport, i caldrà veure amb qui parla i amb qui no”. Pel que fa al pressupost, Encuentra va apuntar que “l’estudiarem de dalt a baix i mirarem si interessa, i prendrem la decisió en conseqüència”.  

SIGNATURA IMMINENT AMB FRANÇA
De la seva banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va avançar que la setmana vinent es començaran a signar els intercanvis d’informació fiscal, començant per França. Bartumeu es va reunir dilluns al vespre amb el representant del copríncep francès, Christian Frémont, present també ahir al santuari de Meritxell. Sobre aquesta qüestió, el cap de l’executiu va assegurar que “tots estem raonablement satisfets de com va evolucionant”.
Quant a la política interna, Bartumeu va sostenir que “estem en un moment delicat per al país i cal escoltar tothom per arribar a acords”, i va avançar un primer balanç dels primers dies de mandat: “Si en cent dies hem fet un pas endavant amb el compromís amb la comunitat internacional, quan altres han estat anys marejant la perdiu, crec que el balanç és positiu.”

DISCURS DEL SÍNDIC
Les celebracions de la diada de Meritxell van començar ahir a les nou del matí a la Sala Noble de Casa de la Vall, on el síndic general, Josep Dallerès, va pronunciar el seu tradicional discurs davant de les diverses autoritats polítiques. Dallerès va fer una defensa aferrissada de la lleialtat institucional com a única via perquè Andorra surti airosa del “camí emprès ahir [per dilluns] pel Consell General” amb l’aprovació de la Llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal, i va fer especial èmfasi en l’aproximació i “la convergència de posicions de la gran majoria de les forces polítiques”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte