Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la taula on ha participat el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.
Un moment de la taula on ha participat el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

Gallardo defensa la creació d'un ecosistema iberoamericà d'innovació


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha defensat la necessitat que es creï un ecosistema iberoamericà d'innovació, una iniciativa que ha de permetre "concretar projectes", durant la seva participació en la taula Diálogo sobre les perspectivas económicas en América Latina y el Caribe de la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana.

Gallardo, que ha aprofitat la intervenció per exposar els pilars sobre els que se sustenta el pla Horitzó 23 del Govern, ha incidit en el procés de transformació i diversificació econòmica iniciat pel país, sobretot a partir de la innovació i la transformació digital, que han de suposar una palanca d'oportunittats que "s'han d'abordar de totes, totes". I en aquesta línia, el ministre ha apuntat que els països que ja havien iniciat aquest procés "han pogut afrontar de manera més forta" l'arribada de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, a la vegada que aquells que no ho han fet, "hauran de començar aquest camí".

Per la seva part, el secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupamen Econòmic (OCDE), Angel Gurría, que ha fet un repàs de l'impacte de la crisi a la regió iberoamericanca amb una caiguda agrega del PIB del 7%, ha apuntat que de cara al rellançament econòmic seran necessàries "tres grans transformacions econòmiques". D'entrada, l'empresarial ja que les empreses "han de jugar un paper fonamental en la recuperació", tal com ha apuntat el secretari general de l'OCDE, que ha assegurat que "és el moment de donar suport a aquelles empreses que inverteixen responsablement en inclusió o en protecció del medi ambient", entre d'altres.

La segona gran transformació és la digital, i més tenint en compte que "l'ús de la tecnologia ha permès mantenir una certa activitat econòmica", per a la qual cal que els països de la regió iberoamericana "enforteixen les seves estructures digitals i també les capacityats per al seu ús". I finalment, Gurría ha incidit en la transformació ecològica, i en la importància de la preservació del planeta per a les generacions futures, camp que suposa també una activitat econòmica.

Per tot plegat, Gurría, que ha assegurat que "Iberoamèrica s'ha convertit en una gran prioritat per l'OCDE, ha ofert la col·laboració de l'organització a tots els països de la regió per treballar per exemple en el disseny de polítiques com els impostos al carboni o l'elaboració de pressupostos verds.

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha subratllat al seu torn com l'espai iberoamericà ha aconseguit "consensos" ja que s'ha optat per fer coses que importen a la gent, com les vacunes, la circulació del talent o el compromís per la innovació. I també ha manifestat que creu "sincerament" que cal fer "una integració d'avall cap amunt" i que moltes coses les hauran de fer els agents econòmics. També ha fet una crida a "treure obstacles" per fer coses de manera conjunta.

Per la seva part, la secretària d'Estat espanyola de Comerç, Xiana Méndez, ha recordat en el seu discurs les inversions espanyoles a iberoamericà, que representen el 32% del total i ha destacat que la col·laboració publicoprivada ha de ser clau per al creixement de la regió.

A l'últim el ministre d'Economia de Guatemala, Antonio Malouf, ha detallat com el seu país està superant la crisi del coronavirus amb millors perspectives econòmiques que altres països i ha afegit que el seu "ABC passa per atracció de la inversió, cerca de nous mercats i suport a les pimes".

gallardo
defensa
creació
ecosistema
iberoamericà
d'innovació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte