Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera del PS, Rosa Gili.
La consellera del PS, Rosa Gili.

Garantir que el donant no hagi d’assumir cap despesa derivada


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata (PS) vol garantir que les persones que siguin donants d’òrgans no hagin d’assumir cap despesa com a conseqüència de les intervencions i els tractaments que siguin necessaris pel procés de trasplantament. Aquest és l’objectiu d’una de les quatre esmenes presentades pels consellers generals de la formació al projecte de llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang. Així, la formació vol afegir a l’article 4 del text, el que regula els principis generals de la donació i de la utilització de substàncies d’origen humà, un apartat que garanteix que la CASS assumirà “les despeses d’hospitalització, de baixa per malaltia i altres despeses lligades al procés de donació”. En aquest sentit, es té clar, com s’apunta en la motivació, que “l’acte de donació no pot suposar cap despesa a la persona donant”.

La consellera general, Rosa Gili, recorda que ja s’està parlant, via una altra llei, del reemborsament per part de la CASS de totes les despeses d’hospitalització. Així i tot, apunta que “cal anar més enllà” per aconseguir que s’assumeixin “tots els costos derivats”.

Una altra de les esmenes vol suprimir l’obligació, establerta a l’article 5 de la llei, que els establiments sanitaris que vulguin fer campanyes de promoció i publicitat per fomentar la donació d’òrgans hagin de notificar-les al ministeri, tot presentant-ne el contingut de les activitats. Des del PS s’entén que no és “adequat” que hi hagi aquesta “fiscalització” per part del Govern, ja que “hi ha altres mitjans per fer rectificar males accions o comunicacions”. La formació també considera oportú suprimir la disposició final primera del text, que incorpora al codi penal el delicte d’utilitzar amb finalitat lucrativa les característiques genètiques d’un ésser humà que s’hagin obtingut lícitament. 

garantir
donant
assumir
despesa derivada
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic