Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Gerard Alís, aquesta tarda, davant de l’oficina de Tributs i Fronteres.
Pere López i Gerard Alís, aquesta tarda, davant de l’oficina de Tributs i Fronteres.

Garantir una recaptació d’IS del 5% i IGI del 0% per a productes bàsics


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: PS SDP+

PS SDP+ considera que “l’Estat ha de poder recaptar suficient per sufragar la inversió en l’Estat del benestar i per donar compliment real al precepte constitucional que diu que tothom ha de contribuir en les despeses de l’Estat en funció de la seva capacitat”. Per aconseguir-ho, proposen diverses mesures “de forma i de fons” en matèria fiscal, entre les quals destaquen la possibilitat de garantir una recaptació del 5% de l’impost de societats (IS), fer tributar els dividends en l’IRPF i afegir un nou tram en aquest darrer impost per tal que les rendes que superen els 155.000 euros tributin al 15%. Per contra, proposen rebaixar al 0% l’IGI dels productes bàsics i situar al 5% el tipus general.

Així ho han explicat avui el candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, i el número 1 de la territorial laurediana, Gerard Alís. Pel que fa a l’IS, Alís ha explicat que proposen eliminar les bonificacions “perquè són ineficients si es vol garantir que l’impost recapti un 5% dels beneficis de les societats”, també contemplen l’eliminació de les figures impositives comunals de l’impost de radicació d’activitats econòmiques i l’impost de rendiments arrendataris i finalment, “volem que tothom pagui” per tant, es proposa que les Sicav tributin així com els dividends que es distribueixen.

D’altra banda, i encara en matèria d’imposició directa, Alís ha detallat que des del PS SDP+ es defensa la creació d’un nou tram d’IRPF que gravaria les rendes superiors als 155.000 euros en un 15%.

Aquest conjunt de mesures podrien suposar “una major recaptació d’entre 30 i 40 milions d’euros”, ha assegurat López, destacant que es tracta d’una xifra “significativa”. A més, ha assenyalat que “és un increment de recaptació que prové de rendes que avui no tributen, excepte en el cas del nou tram de l’IRPF”, per la qual cosa considera positiu que es pugui fer un canvi de paradigma, ja que actualment “les persones que més tenen, en sentit contrari al que diu la Constitució, tributen menys que altres persones amb menys ingressos”.

D’altra banda, també es creu necessari crear una Agència Tributària nacional.

Imposició indirecta
Pel que fa a l’IGI, el candidat a cap de Govern ha explicat que es proposa rebaixar de l’1% al 0% els productes alimentaris i d’higiene personal de primera necessitat; passar del 4,5% a l’1,5% tots aquells que tenen a veure amb la neteja de la llar i d’alimentació o higiene dels animals de companyia; els productes culturals i el transport de passatgers passaria del 2,5% a l’1%, i en contrapartida el tipus general s’incrementaria fins al 5%. Uns canvis que busquen “millorar el poder adquisitiu i contribuir a la reducció de l’IPC”.

López ha detallat que amb aquestes mesures el menyscapte per la rebaixa de tipus seria d’entre 3 i 3,5 milions, mentre l’augment del tipus general permetria ingressar uns 11 o 12 milions més. “Igual que les reduccions de l’IGI recauen principalment en els residents, l’augment de la recaptació recau principalment sobre els turistes i visitants, per tant, sobre qui té més capacitat econòmica”, ha defensat López.

Finalment, les propostes en matèria fiscal de l’aliança socialdemòcrata també contempla una tributació específica per als no residents fiscals que inverteixen en immobles. Pere López ha indicat que no tenen encara una “proposta concretada” però sí que tenen clar que cal estudiar aquesta nova figura. La idea seria tornar a una situació similar a la que hi havia abans de l’obertura econòmica, ja que segons López s’ha generat un problema perquè per a qui ve de fora “és molt econòmic invertir en totxo i això complica prendre mesures en habitatge”.

recaptació
IS
5%
IGI
0%
productes bàsics

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No em sembla descabellat apujar els impostos a les rendes més altes...i es una mesura valenta fins i tot

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte