Diari digital d'Andorra Bondia
El número 3 d’Andorra Sobirana proposa eliminar la cessió obligatòria als comuns.
El número 3 d’Andorra Sobirana proposa eliminar la cessió obligatòria als comuns.

Gaytán sosté que pot fer aflorar al mercat de lloguer 2.000 habitatges


Escrit per: 
A. L. / Foto: Jonathan Gil

Andorra Sobirana vol restringir els pisos turístics, "descontrolats", diu, per culpa de la laxa legislació impulsada per Demòcrates.

Ahir tocava assemblea general de l’AGIA, ocasió que va aprofitar el número 3 de la llista nacional d’Andorra Sobirana, Rafel Gaytán, per desgranar les propostes de la formació que lidera Eusebi Nomen en matèria d’habitatge. El punt de partida és la creixent inquietud que l’escassa oferta de pisos de lloguer –i el consegüent increment dels preus– ha generat els últims temps. I el diagnòstic d’Andorra Sobirana és clar: la culpa de l’actual situació és bàsicament de Demòcrates, s’ho poden imaginar, per haver impulsat una legislació “molt laxa” que ha provocat l’increment “descontrolat” dels pisos turístics: “Segons dades del CRES, el 2017 n’hi havia prop de 2.000, sense comptar els que no estan registrats. Avui n’hi pot haver 3.000 o 4.000!”

El problema, insisteix Gaytán, és que amb la llei de DA a la mà, “qualsevol que s’ho proposi pot tenir un pis turístic”. Només es pot evitar, adverteix, si la comunitat de propietaris hi vota unànimement en contra, cosa que com qualsevol propietari sap no és precisament fàcil. El que Andorra Sobirana proposa és invertir aquest requisit: que calgui la unanimitat dels propietaris per obrir un pis turístic a l’edifici. Només amb aquesta mesura, augura Gaytán, “molts d’aquests habitatges acabarien ingressant al mercat d’habitatge familiar”. Andorra Sobirana creu que en pot fer aflorar exactament 2.000.

A més de frenar la proliferació de pisos turístics, la formació pretén eliminar la cessió obligatòria a terrenys consolidats: “La llei auspiciada per Demòcrates permet que aquesta cessió es converteixi en una aportació dinerària, que acaba encarint el preu dels pisos i de retruc, el de lloguer. Però és que tot això és pervers: la cessió es va concebre per aportar equipaments als comuns, no per recaptar impostos, que és en el que s’ha acabat convertint”. Per tant, fora cessió obligatòria. La tercera mesura també toca els comuns. Gaytán sosté que no construeixen habitatge social perquè prefereixen vendre’s els terrenys de la cessió. Andorra Sobirana els vol obligar a construir-ne en el termini de deu anys: “En cas contrari, la cessió hauria de revertir en els propietaris i que siguin ells qui hi aixequin habitatges”.

La cirereta de tot plegat és el Fons de Vida Nacional de l’Habitatge, quin nom, que serviria per treure al mercat els pisos en mans de propietaris estrangers que no els poden llogar ni vendre perquè no els tenen declarats al país d’origen: “En aquest fons s’hi aportaria el pis, no diners, i per tant l’OCDE no hi posaria objeccions. En traspassar el propietari, els hereus podrien quedar-se el pis, o el preu més les rendes generades”.

D’aquí, exactament, han de sortir aquests 2.000 habitatges que donarien resposta al mandat constitucional “sense necessitat de diners públics ni de recórrer als fons de la CASS”.

Andorra
Nomen
Andorra Sobirana
eleccions
campanya
programa
Gaytán
sosté
habitatges
aflorar
mercat
lloguer

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Al menys les idees i programes una mica creatius, surten de AS, els altres tots segueixen amb rotondes, vials, promeses impossibles i fora de la realitat. Amb les directius de la CE, ens convertim oficialment en la CEUTA dels Pirineus!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte