Diari digital d'Andorra Bondia
La titular de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, amb la resta de l’executiu durant la sessió del Consell General d’ahir.
La titular de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, amb la resta de l’executiu durant la sessió del Consell General d’ahir.

Gelabert acusa L’A i PS de voler només “obstruir l’acció del Govern”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La tensió viscuda en el debat del crèdit extraordinari de tres milions d’euros per a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) de fa quinze dies cou encara entre el Govern i la majoria demòcrata. Tant és així que la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el conseller general de DA Justo Ruiz van aprofitar el debat de les dues esmenes a la totalitat presentades al projecte de llei de l’esport per acusar els parlamentaris de Liberals d’Andorra i el Partit Socialdemòcrata d’apostar per una nova manera de fer política centrada únicament en la voluntat “d’obstruir l’acció del Govern”.
En una primera intervenció contundent, Gelabert va assegurar que “no calien dues esmenes a la totalitat” a un text “que es podia treballar en comissió”, i va retreure al PS “la crítica per la crítica”, ja que no havia presentat cap text alternatiu, a la vegada que va acusar el parlamentari liberal Ferran Costa de “no haver llegit ni el seu propi text alternatiu”, que en aquest cas sí que va presentar. 
La ministra, que va titllar el text de L’A de “nyap legislatiu”, va retreure a Costa que només el 2% del text fossin aportacions noves, ja que el 87% era una còpia del que havia presentat l’executiu i l’11% restant parts de la llei de 1998”. Per tot plegat, va assegurar que l’únic que es persegueix amb l’esmena amb text alternatiu era entorpir l’acció del Govern, si bé va lamentar que “aquí només entorpeix el món de l’esport”.
Una argumentació similar va ser emprada per Ruiz, que va concloure que “no té sentit acceptar esmenes a la totalitat quan es pot treballar el text en comissió”, tot i que va anar més enllà demanant al conseller general socialdemòcrata Pere López si quan parlava de principis i valors –que el socialdemòcrata havia trobat a faltar al text de l’executiu– es referia a qüestions com “el respecte al secretari general de DA i al Govern quan se’ls va acusar de corrupció” o “el respecte al síndic quan se’l va portar a la Batllia”.
Les intervencions de Gelabert i Ruiz, posteriors a les defenses que van fer Costa i López de les respectives esmenes a la totalitat, van sorprendre el liberal i el socialdemòcrata, que van retreure a la ministra i al parlamentari de DA el to i la duresa d’un discurs que, en el cas de Gelabert, Costa va arribar a posar en dubte que hagués escrit ella mateixa. López, que es va afegir a aquesta teoria, va lamentar “el desbocament” de Gelabert i va etzibar a Govern i grup que “antidemòcrates és un nom que els correspon més que no pas l’actual”. També va lamentar que “l’estil poc democràtic, més propi del cap de Govern, vagi arribant a les noves generacions”.
Per la seva part, Costa es va mostrar sorprès “pel to bel·ligerant i de confrontació directa” de la ministra quan ells, va defensar, el que volen és “aportar millores” al text.
Precisament, quan al debat del text, des del PS, López va retreure que per al Govern aquesta llei serveixi només per “tenir endreçat l’entramat de clubs i federacions i posar recursos a determinades federacions esperant algun bon resultat internacional” i s’oblidin de l’esport de base i d’altres disciplines que no són l’esquí i el muntanyisme.
Costa, que va coincidir amb López en la necessitat de mantenir el Consell Andorrà de l’Esport i no crear la fundació de l’esport, ja que la política esportiva “l’ha de dirigir el ministeri competent en la matèria”, va insistir en el fet que la llei “no dona resposta” a les necessitats del món esportiu del país i que és en molts aspectes “parcial, desordenada i deficitària”. Per exemplificar això, Costa va recordar que es tracta d’un text d’encara no un centenar d’articles que ha rebut 196 esmenes parcials, 75 de les quals del grup de la majoria.
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM), la consellera general Carine Montaner va assegurar que s’hauria d’haver acceptat l’esmena a la totalitat dels socialdemòcrates, ja que l’executiu aleshores podria treballar de nou el text amb les aportacions dels diferents grups, un fet que, tenint en compte l’embús legislatiu al Consell General, permetria anar més de pressa amb la llei.
El conseller general de Socialdemòcracia i Progrés, Víctor Naudi, es va abstenir en la votació, mentre que la consellera general independent, Sílvia Bonet, hi va votar en contra.

Gelabert
acusa
obstruir
L'A
PS
voler
nomes
obstruir l'acció del Govern
acció
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte