Diari digital d'Andorra Bondia
Gili demana per si hi ha fills de temporers sense cobertura
Gili demana per si hi ha fills de temporers sense cobertura

Gili demana per si hi ha fills de temporers sense cobertura


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata (PS) es mostra preocupat per la situació dels fills dels treballadors temporers, que, segons algunes informacions recollides per la consellera general Rosa Gili, podrien no tenir garantida la cobertura sanitària, motiu pel qual ha presentat una sèrie de preguntes a Sindicatura perquè el Govern respongui per escrit.
En l’escrit, Gili recorda que la Llei de la seguretat social “preveu la figura de la persona beneficiària” i que “aquestes poden ser les persones assegurades indirectes, com seria el cas dels fills de la persona assegurada directa o del seu cònjuge assegurat indirecte, sempre que siguin menors d’edat”. També remarca que els temporers “cotitzen a la CASS i tenen dret a rebre prestacions en els termes previstos en la llei”. 
Malgrat això, apunta, “de manera sorprenent, i segons el que ens arriba, semblaria que els fills dels temporers no poden beneficiar-se de cobertura sanitària com a persones beneficiàries dels seus pares”. Gili admet que es podria entendre que “en el cas que un sol progenitor vingui a treballar Andorra” els nens “es quedin a l’altre país d’origen”, però adverteix que, en canvi, si els dos pares ja estan al país “és inversemblant” que els infants no tinguin aquest dret. 
Per això, la parlamentària planteja una sèrie de preguntes que es basen “en fets reals que estan succeint i que ens plantegen dubtes”. Així, demana “quina consideració fa el servei d’Immigració i la CASS de la situació dels fills de dos treballadors temporers a Andorra” i “quina és la situació legal d’aquests menors mentre els seus pares treballen al país”. També vol saber “quina és la situació quant a cobertura mèdica dels infants” i si hi ha alguna diferència segons l’edat. Gili també interroga el Govern per “la situació dels infants en edat escolar”. És a dir, reclama que s’informi de “si s’escolaritzen i en quines condicions”. 
La parlamentària també demana xifres concretes del nombre de nens que estan en aquesta situació. Així, vol saber “quants infants de treballadors temporers estan escolaritzats a Andorra” i “quines conseqüències podria comportar una situació irregular prop d’Immigració”. 
En una darrera qüestió, Gili reclama al Govern si, “en el cas que aquests infants no estiguin reconeguts legalment”, considera que “estem complint la Convenció Internacional dels Drets dels Infants de les Nacions Unides del 20 de novembre de 1989 i especialment l’article 26, que defensa el dret (...) de beneficiar-se de la seguretat social”. 

 

Rosa Gili
PS
cobertura sanitària
Sindicatura
Govern
cass
temporers

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte