Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de Pere López i Rosa Gili amb Patrick Strzoda.
Un moment de la reunió de Pere López i Rosa Gili amb Patrick Strzoda.

Gili i López traslladen a Strzoda el seu neguit pels drets dels ciutadans


Escrit per: 
Redacció/Foto: PS

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili i Pere López es van reunir ahir  a París amb Patrick Strzoda, representant personal del copríncep francès, Emmanuel Macron, a qui van traslladar quin és el model de país que defensa la formació, així com les preocupacions de bona part dels ciutadans. 

També li van trametre la inquietud pel “feble o nul grau de desenvolupament de determinats drets fonamentals” a Andorra, així com per les conseqüències d’algunes reformes legislatives en curs, com ara la de les lleis laborals o la de funció pública. La intenció és que el copríncep tingui coneixement de la situació de cara a l’anunciada propera visita que ha de realitzar al Principat.

López i Gili van desgranar a Strzoda les bases del model d’Andorra pel qual aposta el PS. Així, van defensar l’aposta ferma per un país més social, amb millors condicions laborals i de vida per a tots els ciutadans. També li van parlar dels diferents aspectes que, a l’entendre de la formació, suposen una lesió de drets fonamentals per a molts ciutadans.

Així, van posar en relleu la manca de representativitat que comporta l’actual sistema electoral, i van remarcar la relegació que pateixen les minories. També van abordar la prohibició de tenir doble nacionalitat i la impossibilitat dels residents de votar a les eleccions comunals. Sobre aquest punt, li van explicar que estan en marxa iniciatives legislatives populars per demanar un canvi en aquesta situació. 

Els consellers generals van expressar la preocupació pel que poden suposar dues reformes legislatives a tràmit, com les lleis laborals i la de funció pública. Sobre el primer punt, van recordar que els textos fets per DA no promouen realment “l’exercici d’un dret sindical pròpiament dit”, fet que “té una afectació directa i molt negativa sobre les condicions de treball, el nivell de salari mínim, els salaris baixos amb caràcter global al país i altres problemàtiques”. A més, van remarcar que la llei de relacions laborals suposa “un important retrocés en les condicions de treball, ja avui dia, molt exigents amb la majoria de la classe treballadora del país”.

El PS també va alertar de la situació del sistema de pensions de la CASS, amb molts jubilats  que perceben prestacions minses i allunyades del cost real de la vida a Andorra. A més, va indicar que algunes de les mesures que es plantegen de cara al futur poden agreujar la situació sense que, realment, serveixi per donar viabilitat al sistema. També van expressar la seva crítica per les exigències que, via la llei de serveis socials i sociosanitaris, s’imposen a aquelles persones que necessiten complements de benestar social a la seva pensió, fet que van qualificar de “gairebé vexatori”. 
D’altra banda, López i Gili  van traslladar al representant del copríncep l’important problema que suposa per a moltes famílies trobar un habitatge digne per culpa del fort encariment dels preus del lloguer.  

També es va abordar la necessitat, segons el parer del PS, de despenalitzar l’avortament en els seus tres supòsits bàsics –perill per a la mare, violació i malformació del fetus. Els consellers generals van recordar a Strzoda les exigències en aquest sentit de molts organismes internacionals, així com les demandes de molts col·lectius al país. I van remarcar el fet que moltes de les persones que, per culpa d’aquest escàs desenvolupament, veuen els seus drets vulnerats són o bé ciutadans francesos o d’altres estats de la Unió Europea.

Gili
López
Strzoda
drets dels ciutadans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte