Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general del PS, Rosa Gili, durant la seva compareixença d’ahir.
La consellera general del PS, Rosa Gili, durant la seva compareixença d’ahir.

Gili lamenta la “manca de debat” en la llei de reproducció assistidida


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

La consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, va carregar ahir amb duresa contra l’executiu i la majoria de Demòcrates per Andorra per “les presses i la precipitació” amb què s’ha volgut tirar endavant el projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida, un text que s’ha abordat “sense el temps necessari per aprofundir en debats molt importants”.
Gili, que va destacar, però, que la formació “no veu malament” una llei que pot ajudar la ciutadania i també obrir nous eixos econòmics com el turisme de salut, va lamentar la manca de debat sobre qüestions de bioètica, del que ha de ser una família, de quin ha de ser el tracte amb les persones i del cos de la dona, entre d’altres, i va insistir que “ha estat una animalada treballar tantes lleis en tan poc temps”.
Precisament amb aquesta darrera qüestió la parlamentària del PS es referia al tema de la gestació per substitució, una qüestió que va criticar que “s’introdueix per la porta del darrere” i sense que “se n’hagi parlat”. En aquest sentit, Gili va explicar que als socialdemòcrates ja els sembla bé el primer apartat de l’article 12, el que fa referència a aquesta pràctica, que estableix que “és nul de ple dret el contracte pel qual es convingui la gestació, amb preu o sense, a càrrec d’una dona que renuncia a la filiació materna a favor del contractant o d’un tercer”. No obstant això, va mostrar la disconformitat amb els altres tres apartats de l’article, ja que es tracta de “temes de filiació i d’identificar les criatures al registre civil, que serien més propis d’estar regulats en una llei de la persona i família”, un dels textos entrat a tràmit i que no podrà veure la llum en finalitzar la legislatura.
Per aquest motiu, i també perquè consideren que la qüestió de la gestació per substitució, que “genera grans debats als països del nostre entorn” i que “no està resolta”, “és mereixedora” d’un debat molt més ampli, els socialdemòcrates han presentat una reserva d’esmena al projecte de llei en què proposen suprimir aquests tres apartats de l’article dotze i deixar només el primer.
D’altra banda, la formació ha presentat cinc reserves d’esmena més encaminades a evitar “certes arbitrarietats” que deixa obertes el projecte de llei. En aquest sentit, Gili va explicar que el text fa referència a la possibilitat que el ministre de torn pugui autoritzar noves tècniques més enllà de les previstes a la llei, una opció que no comparteixen. “No ens oposem a tècniques futures, però volem saber quines són”, va remarcar la parlamentària del PS, que va destacar que “a tots els països del món aquests temes es tracten amb molt respecte” i va deixar clar que “no ens agrada aquesta manera de procedir i que es pugui canviar una llei per la porta del darrere”. 

 

Gili
lamenta
reproducció assistida
llei
manca de debat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte