Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general del PS, Rosa Gili.
La consellera general del PS, Rosa Gili.

Gili pregunta a Govern pel reciclatge i pel funcionament del forn incinerador


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, ha presentat una bateria de preguntes que el Govern haurà de respondre per escrit amb l’objectiu de conèixer en profunditat com s’aborda el reciclatge al país així com el funcionament del forn incinerador. La parlamentària posa en relleu la necessitat de tenir aquesta informació per poder fer un bon seguiment de la forma de treballar a la instal·lació, més tenint en compte el futur projecte perquè el centre de tractament sigui part d’una important xarxa de cogeneració. 
En l’escrit tramitat a Sindicatura, Gili s’interessa, en primer lloc, per la producció total de residus dels anys 2015, 2016 i 2017, una informació que demana en total i desglossada per mesos. També sol·licita les dades del 2018 fins a la data de tramesa de les preguntes. Posteriorment, pregunta d’aquest volum de deixalles, “quina és la quantitat que s’incinera” i “quins residus es destinen a la incineració”. 
La consellera general vol saber també “quina és la quantitat de residus que es recicla” i com els gestiona Ctrasa, així com la seva destinació, el valor econòmic i el que cobra o paga la societat pel seu traspàs. A més, demana quines empreses els gestionen i quina és la relació contractual amb la gestora del forn. Gili pregunta també per “com gestiona Ctrasa els residus no reciclables i no incinerables” i, concretament, qüestiona “on s’exporten” i “quin preu té aquesta exportació”. 
En l’escrit, la parlamentària escaldenca s’interessa també per la brossa importada des de la Cerdanya per ser incinerada al forn. Així, demana per la quantitat importada fins ara i d’on prové. A més, vol saber quantes aturades tècniques s’han fet entre el 2017 i enguany i les raons. 
La política socialdemòcrata, a banda, demana per la capacitat d’emmagatzematge de residus que té la instal·lació i si la climatologia condiciona en algun moment el seu funcionament. Per últim, reclama que s’informi de “quina quantitat de residus mensuals és necessària cremar per poder subministrar calor mitjançant la cogeneració a edificis i instal·lacions d’Andorra la Vella dins dels objectius màxims que es planteja el Govern”. 
Gili ha explicat que “l’objectiu és saber de quina manera tractem els diferents tipus de residus i, exactament, com funciona Ctrasa”. En aquest sentit van encaminades “tota una sèrie de preguntes per fer bé el seguiment del tema del reciclatge i vinculades també amb la inversió que es vol fer lligada a la cogeneració a la Comella”. 

 

Gili
pregunta
Govern
reciclatge
forn incinerador
funcionament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte